Quantcast
Channel: Øyvind Holen
Viewing all 1750 articles
Browse latest View live

Jurassic 5 og Ugly Duckling på Rockefeller

$
0
0

Fredag 13. juni spiller Jurassic 5 og Ugly Duckling på Rockefeller. Det blir sikkert en svært så hyggelig affære for fans av 90-tallsrap og de evige hiphopverdiene.

Jeg likte dem godt begge to i starten, men syntes de endte med å gå på autopilot etter noen album. Her er min slakt av Jurassics tredjealbum, så sjekk heller ut de to første.

Jurassic 5
Power in Numbers
Interscope/Universal 2002
2/6

DJ Vadim 
U.S.S.R. – The Art of Listening 
Ninja Tune/VME  2002
4/6

«Make no mistake if we break a few rules», rapper Chali 2na i «Break». Men om Los Angeles-gruppa Jurassic 5 bryter noen uskrevne hiphopregler må det være den om å lage underholdende album. Gjengens tredje album er «feelgood»-hiphop fullstendig på autopilot.

I små doser er de utvilsomt underholdende, men over en knapp time blir det ulidelig kjedelig, fantasiløst og uengasjerende. Power In Numbers er en plate jeg ikke bryr meg det spøtt om, og det sier sitt at det faktisk låter forfriskende når en så politisk ukorrekt linje som «Homo, I’mma hurt your feelings» dukker opp i «One Of Them». Det sporet har i det minste litt «attitude», noe jeg dessverre ikke kan si om resten av plata.

Da er russisk-britiske DJ Vadim mer å samle på, og han viser stadig utvikling med luftige og originale produksjoner. Hans tredje album byr på flere spennende og ferske navn som Yarah Bravo, Phi-Life Cypher, Vakill og de ypperlige franske surrealistene TTC.

Men samtidig er det også en eim av autopilot over deler av albumet, og Vadim blir til tider noe forutsigbar i sine valg og samarbeidspartnere i målet om å lage «alternativ» hiphop. Men langt å foretrekke framfor Jurassic 5 altså.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.



Cerebus i D2

$
0
0

I dag kan du lese om Cerebus i D2, en av de mest spesielle kultttegneseriene noensinne, tegnet og skrevet av canadieren Dave Sim i 300 månedshefter fra 1977 til 2004.

De siste seks årene har nemlig nordmannen Oliver Simonsen jobbet med en animert langfilm om det sverdsvingende jordsvinet, og nå nærmer innspurten seg.

Mer om dette i dagens D2 altså, men les mer om Cerebus her og under. Sjekk også ut Sims Judenhass.

1.Et forsøk på å oppsummere 6000 sider med Cerebus i et avsnitt, en del av artikkel skrevet for Rocky-magasinet i 2004.

Cerebus nr. 1 – 16 av Dave Sim og Gerhard (Aardvaark-Vanaheim).
Tegneserie-telefonkatalogens mor. Dave Sim startet hefteserien om det sverdsvingende jordsvinet Cerebus i 1977, som en kjærlig parodi av Steve Gerbers Howard the Duck og Barry Windsor‑Smiths Conan. Den utviklet seg raskt til et sosiopolitisk og voldsomt ambisiøst verk, der Sim benyttet anledningen til å fremme sine uortodokse syn på alt fra religion og politikk til seriebransjen og feminisme.

I vinter satte Sim sluttstrek etter utrolige 300 numre, og hans 16 gigantiske boksamlinger, på det meste på over 500 sider pr. bok, er blitt skoledannende. Sjekk spesielt ut High Society og Church & State.

2. To notiser skrevet for Tegn.no.

Mot slutten for Cerebus
Da Dave Sim startet Cerebus lovet han å gi ut serien i utrolige 300 numre. Få trodde det var mulig, men i mars 2004 er det faktisk duket for nummer 300.

Cerebus ble startet i 1977 som en festlig parodi på Conan, men kanadieren Dave Sim utviklet raskt serien til noe helt unikt. Det ble rom for storpolitikk og kritikk av organisert religion, det ble rom for Sims kontroversielle syn på feminisme, hans hylninger av Oscar Wilde og krasse kritikk av Ernest Hemingway. Hele tiden har han spådd at Cerebus vil dø ensom og uelsket, og at teppefall vil skje i nummer 300 av serien.

I januar er nummer 298 av serien annonsert fra Sims eget forlag Aardvaark-Vanaheim, og den byr på tredje siste kapittel av syklusen ”Latter Days”. Vi skal ikke si hva som skjer, men konstaterer at finalen i mars nærmer seg sterkt og ubønnhørlig.

Finale for Bone og Cerebus
I mars er det endelig teppefall for to av de mest originale og suksessfulle særegne tegneseriene USA har gitt oss. Etter 26 år gis nummer 300 av Cerebus ut i mars, mens niende og siste bok i Bone-sagaen utgis.

Da Dave Sim startet Cerebus i 1977 var det som en fusjon av Barry Windsor-Smiths Conan, Steve Gerbers Howard the Duck og den pågående eksplosjonen av små tegneserieforlag i Nord-Amerika. Det som skilte Sim fra hopen var at han tidlig la listen betraktelig høyere med de episke fortellingene ”High Society” og ”Church and State”, og like godt lovet å gi ut 300 numre av månedsheftet.

Det ville si at siste nummer skulle utgis i mars 2004. ”Umulig”, tenkte de fleste, men nå er mars 2004 her – og det er også Cerebus nr. 300 med del 35 av fortellingen ”Latter Days. Vi siterer fra presseskrivet:

”NOT a good jumping-on point for new readers! After 26 years, the last 20 pages of the comic medium’s first-ever 6,000-page graphic novel will soon be one for the record books. Also, don’t miss the last installment of Aardvark Comment. «Thanks very much to all our loyal readers and retailers! Good night!» – Dave Sim”

”Latter Days” vil komme i bokform i løpet av året, men før den tid er det også tid for siste bok av Jeff Smiths Bone. Bone Volume Nine: Crown of Horns utgjør siste del av Smiths humoristiske fantasysaga, der første bok ble utgitt på norsk. Vi siterer igjen presseskrivet:

”At last the collection is complete! Crown of Horns is the final Bone book – bringing to a close the Bone cousins’ year of adventure in the Valley with Thorn! Trapped in the doomed city of Atheia, while the fate of the Valley is decided by two raging armies, Thorn is haunted by the dangerous and mysterious object of power known as the Crown of Horns. Guarded by dragons, the Crown of Horns is the only thing that Thorn believes can stop the Locust and end the war… but how, and at what price? Fone Bone believes he knows what the price will be, and he must decide where his heart truly lies…”

 


Nemi feirer sommeren

$
0
0

Du kan elske eller hate Nemi, men uansett er Nemi-bladet fortsatt noe av det beste vi har i hyllene i norske kiosker og butikker.

Årets sommernummer byr blant annet på Roman Dirge, Bizarro, Nina Hemmingsson, Pels og poter, Oppgulp og en ny sekssider fra Ida Eva Neverdahl.

Her er mine anmeldelser av debutnummeret og det første sommernummeret. Mer om Nemi her og her.

Lise Myhre m.fl.
Nemi nr. 1
Egmont Serieforlaget 2003
5/6

Sjelden helhetlig og lekker bladsatsing med Nemi i front.

Nemi har endelig fått sitt eget blad med et førsteopplag på 60.000 eksemplarer – noe som gjør bladet til den største norske serielanseringen noensinne. Men dette handler heldigvis mer om kvalitet enn kvantitet, for selv den særs kritiske gothheltinnen har grunn til å være stolt av bladet sitt. Nemi hever rett og slett listen for norske hefteserier med en særs lekker innpakning og et overraskende helhetlig innhold. Det virker som kvalitetsbevisste Nemi selv sitter i redaktørstolen.

Da Egmont Serieforlaget fikk både Lise Myhre og hennes redaktør Sigbjørn Stabursvik i fanget fra Bladkompaniet via Cappelen i høst var det bare et tidsspørsmål før forlaget gjorde noe ut av den gyldne muligheten. Og gledelig nok er Nemi blitt et blad som overgår de fleste forventninger. Det er omfangsrikt (60 sider) og trykket på glanset papir i tilnærmet magasinformat med lekre farger. Samtidig er innholdet både overraskende variert og gjennomført, samtidig som det bryter med stripe- humordominansen i 90-tallets heftesuksesser.

Grunnlaget er så klart avisseriene og helsidene med Nemi selv, fylt ut med et gyllent kompromiss mellom Myhres og Stabursviks personlige favoritter og nye norske talenter. Amerikanske Roman Dirges Lenore er et spill levende og fabelaktig tegnet gotheventyr med mørk humor – ikke ulikt filmregissør Tim Burtons mest burleske figurer.

Et gjensyn med de klassiske skrekkseriene fra amerikanske EC Comics, kjent i Norge som Iskalde grøss, passer også forbløffende godt inn i konseptet – det samme gjør det bergenske stortalentet Ronja Berge. Hun er fortsatt bare 18 år, men hennes tosider vitner om egenart, nerve, humor og poetisk kraft – i en forbausende moden strek med slektskap til Vertigo-tegnere som Philip Bond, Jamie Hewlett og Duncan Fegredo. Klarer Berge å komme opp med en like sterk figur som Nemi, bør Lise Myhre passe seg.

Bandet Rex Rudi hadde neppe slått an hos Nemi med sin rølpete countryrock, men stripeserien av og om bandet selv treffer en rock ’n’ roll-nerve som like fullt er i slektskap med sin vertinne, mens et gjensyn med Frank Chos Reservatet og Carol Lays underfundige humor fullfører en variert og kvalitetssikker pakke.

For den tallrike Nemi-fansen er dette essensielt, men selv for deg som synes kvaliteten på selve Nemi-stripene blir ujevn, byr heftet på så mange andre godbiter at det helt klart er verdt investeringen. Det er til tider fare for at Nemi faktisk overskygges av sine gjester, men innholdet, innpakningen og presentasjonen gjør dette til Norges klart lekreste seriehefte.

201543

Sigbjørn Stabursvik (red.)
Nemi 5: Sommerspesial
Egmont Serieforlaget 2003
5/6

En nesten perfekt tegneserie.

Med Nemi og Gorilla er Egmont Serieforlaget for alvor på banen med norske tegneserier [2014-kommentar: Dette var før Egmont tok over Pondus, Rocky, Eon osv.] og det 100 sider tykke sommernummeret av Nemi er en paradeoppvisning i hvordan et blad anno 2003 kan settes sammen. Gothjenten er en populær salgsplakat, mens Lise Myhre og Sigbjørn Stabursvik har satt sammen et imponerende knippe biserier som passer utmerket i selskap med Nemi – og presentert det hele på lekkert papir og i deilig magasinformat.

Roman Dirges Lenore er den perfekt biserien, plassert i et gothunivers et sted mellom Tim Burton, The Addams Family og Nemi, mens Iskalde grøss byr på overraskende holdbare gjensyn med skrekklassikerne fra 1950-tallet. Samtidig slipper nye norske talenter til: Ronja Berges personlige serier har gjort seg fortjent til fast plass, men her er det debutanten Philip Hauglin som stjeler showet med en flott og fargerik strek i den fantasirike science fiction-serien ”Kaffetidsmaskinen”. Tore Strand Olsen og Ola Hegdal slipper til med ”Lille Nemi i Grønnsakland”, en treffsikker hyllest til Winsor McCays udødelige Little Nemo in Slumberland – som gir redaksjonen en fin unnskyldning til å presentere originalen over fire sider.

Nemi har funnet en nær perfekt balanse mellom det populære og det sære, mellom klassikere og nykommere, mellom norsk og utenlandsk, mellom humor og alvor. Eneste grunn til at toppkarakter ikke deles ut er at Nemi fortsatt har potensial til å bli ennå bedre.

Bonus: Husker du at Nemi ble gitt ut på Cappelen i 2002?

197904

Nemi: Monstre er navnet på Cappelens første utgivelse i sin nye tegneseriesatsing, med et opplag på hele 50.000 eksemplarer. Forlaget ledet an i eksplosjonen av ”voksenserier” på 80-tallet, men bremset tempoet kraftig ned da bunnen falt ut av det markedet.

Siste utgivelse fra den kanten var Steffen Kvernelands Amputerte klassikere III før tegneren og forlaget røk uklar om Kvernelands skildring av Cappelens gullgruve Erik Fosnes Hansen. Men nå er altså Cappelen tilbake på banen, og forlagsnavnet er eneste forskjell fra Bladkompaniets utgivelser – en samling striper, en lengre ny historie og en adapsjon av et André Bjerke-dikt.

Naturlig nok siden både tegner og redaktør Sigbjørn Stabursvik er de samme som før. Cappelen planlegger høyt tempo på utgivelsene, neste Nemi-album kommer allerede 2. september [2014-kommentar: Det ble med den ene utgaven, på grunn av en forlagsavtale mellom Egmont og Bonnier. Mer om saken her].


Fotball, svette og ølmagedans: Da fotballpubene vant fotball-vm

$
0
0

I anledning fotball-vm i Brasil: Jeg tror denne saken fra fotballpubene under vm i 2002, året Canal Digital hadde senderettighetene, er den eneste fotballreportasjen jeg har laget.

Foranledningen var slik: Da det ble journaliststreik, var jeg i innspurten på et vikariat i Aftenposten, og streiken ga god tid til å følge kampene fra Japan og Sør-Korea, som jo gjerne begynte kl. 0830 om morgenen norsk tid. Da journaliststreiken ble avsluttet, begynte jeg i vikariat i Dagsavisen, og hadde ett trumfkort som jeg kunne benytte meg av for å få med meg ytterligere én viktig kamp midt i arbeidstida.

Men det gjaldt å spille kortet riktig, så da England skulle møte Argentina foreslo jeg å lage reportasje fra Oslos fotballpuber. Som sagt så gjort, og jeg fikk med meg kampen også.

Hvem tjener på at Telenor overtok rettighetene for VM i fotball? Svar: Fotballpubene. I går svettet fotballfolket for Argentina og England.
Sted: Puben The Belfry i Lille Grensen. Tid: Tre kvarter før kampstart England-Argentina. Hva skjer? Allsang, trampeklapp og øldrikking.*

– Jeg har funnet mitt lille England i Norge. Dette er fantastisk, men det er synd VM er i Asia – for kampene vises så tidlig at en ikke rekker å bli skikkelig full før kampstart!

Briten Steve Ladlow sa opp jobben sin for å kunne følge med på årets VM i fotball, og i går var han, kjæresten Line Gran og flere hundre andre engelskmenn og nordmenn stuet inn på puben The Belfry i Lille Grensen for å følge kampen mellom England og Argentina.

– Jeg var ikke så interessert før, men nå er jeg blitt ivrig fan. Og dessuten veldig flink til å oversette norske og svenske fotballkommentarer til engelsk, ler Line.

Grundig planlegging
Årets VM i fotball tvinger fotballfolket til grundig planlegging. For det første sitter Telenor-selskapet Canal Digital på tv-rettighetene for Norge, slik at både NRK og TV 2 bare får vist et fåtall av kampene.

For det andre gjør tidsforskjellen at kampene begynner så tidlig som kl. 0830 og aldri senere enn kl. 1330. Her kommer fotballpubene inn i bildet, og i går var det tid for den største pubkampen av de alle. England-Argentina ble bare vist på Canal Digital, ikke SVT eller TV4, og pubene fyltes i går til bristepunktet.

The Belfry, The Sportsbar, Bohemen og sikkert flere til måtte låse dørene – det var rett og slett ikke plass til flere. Knut Harald Enger troppet opp The Belfry ved åpningstid og sikret seg plass på første rad foran en av storskjermene.

– Jeg har tatt ut ferie for å følge VM, og har sett alle kampene, bortsett fra åpningskampen. Jeg så Kamerun-Saudia-Arabia på The Sportsbar, men da var stemningen heller laber. Japan-Belgia, derimot, var morsom – japanerne var energiske som Duracell-kaniner selv om taktikk og ferdigheter var så som så. Men dette er helt klart høydepunktet – en historisk kamp.

En som ikke trenger å ta ut ferie er engelske Alison Doran.

– Jeg jobber om kvelden, så på dagen er det rett på pub for å se på fotball. Ved siden av sliter Knut Sørheim litt med døgnrytmen.

– Du kommer litt ut av det når du begynner å drikke øl før klokka ni om morgenen, sovner på ettermiddagen og våkner fyllesyk i titida om kvelden, ler han.

Ølmagedans
Men nok prat, nå er det fotball.

– This is gonna get nasty, tror en engelskmann før konsentrasjonen rettes mot skjermen.

Batistuta pipes ut, publikum jubler når Gonzalez blør neseblod og hylene når orgasmisk nivå når David Beckham er i nærheten av ballen og Argentinas 16-meter samtidig. Og når England får corner tar det helt av…

Og 42 og et halvt minutt ut i første omgang ender det i fullstendig kaos da David Beckhams straffespark sender England opp i ledelsen mot erkerivalen. Voksne menn med voksne ølmager danser med hverandre til tonene fra den østerrikske karaokekongen DJ Ötzi og hans «Hey Baby», og jubelen vil ingen ende ta.

Bortsett fra for Espen Eduardo Linnerud – for han heier på Argentina midt i den engelske bulldoggens hule.

– Helt siden jeg så Maradona da jeg var liten, har det handlet om Argentina for meg. Jeg tør nok ikke juble dersom de scorer, men jeg later som jeg spytter ut snusen og skjuler munnen dersom jeg må smile. Men Liverpool kommer foran Argentina igjen, så hvis det er en Liverpool-spiller som scorer for England jubler jeg. Men ikke Beckham! sier Espen og viser fram Liverpool-tatoveringen som er strategisk plassert over hjertet.

Kanskje Espen burde tatt turen til The Sportsbar i Rosenkrantz’ gate – der har Oslos latinamerikanere benket seg. For VM i fotball er nesten som en månedslang internasjonal 17. mai for Oslos befolkning. Aldri ellers ser vi så mange innvandrere som stolt kler seg opp i sine nasjonalfarger; enten det jublende senegalesere, strålende italienere eller langhårede ecuadorianere i gule drakter.


– Vamos, Argentina!
På en stappfull The Sportsbar er det så hett at en skulle tro en befant seg i 30 graders varme i Japan. Og blant latinamerikanerne er stemningen i ferd med å bli utålmodig halvveis i andre omgang. Argentina kommer ikke til avslutning og fansen begynner å lukte tap.

– Vamos, Argentina! Vamos!

Og som på kommando fester Argentina grepet mot slutten av omgangen, og presser England tilbake på banen.

– Det er fotball! Det er fotball! Det er teknisk fotball, roper Manuel Neira – stående på kne på gulvet.

Bak ham sitter Paulo Klausen i den argentinske nasjonaldrakten. Der har han sittet siden klokken ni om morgenen – for du må tidlig opp for å få orkesterplass.

– Fotball og jenter, det er det viktigste akkurat nå. Jobb kommer i andre rekke, skratter han. Men Argentina klarer ikke å bryte gjennom det engelske forsvaret, kampen ender med 1-0-seier til England, og både Paulo og Manuel er skuffet – men langt fra motløse.

– England er flinke i dødballsituasjoner, men det er alt. Vi burde ha vunnet. Men nå slår vi Sverige og kommer oss videre. Ingen fare, beroliger Manuell.


Mobb Deep på Parkteatret

$
0
0

Onsdag 25. juni kommer Prodigy og Havoc i Mobb Deep til et utsolgt Parkteatret. Deres The Infamous (1995) og Hell On Earth (1996) er pensum for hiphopfans, men her mine anmeldelser av Infamy og Amerikaz Nightmare.

Mobb Deep
Amerikaz Nightmare
Infamous Records/Jive/BMG 2004
4/6

Dystre gangstaveteraner klarer fortsatt brasene.

Prodigy og Havoc i Mobb Deep satte standard for New Yorks moderne, bekmørke og nihilistiske gangstarap med klassikeren The Infamous i 1995, og selv om de aldri har kunnet matche den i ettertid, har de holdt et imponerende høyt nivå siden.

Etter feiden mot Jay-Z i 2001 var det tendenser til glipptak med albumet Infamy og mixtapen Free Agents, men med sitt sjette album har de gjenfunnet godformen.

Mobb Deeps store styrke er at de er så tro mot sitt eget uttrykk, og produserer beinhard, mørk og nærmest gotisk musikk med rapporter fra New Yorks bakgater. De har med seg salgsfremmende artister som Nate Dogg, Lil Jon, Twista og Jadakiss, men selv om det er lite originale valg er det gjesteartistene som må tilpasse seg Mobb Deep-universet – ikke omvendt.

Det at Havoc selv produserer det meste av musikken, gir Mobb Deep mye av særpreget som mange andre grupper savner, og er du allerede fan, er dette et flott tilskudd i samlingen. Kjenner du ikke til duoen fra før, skaffer du deg heller The Infamous og Hell On Earth.

Nas
Stillmatic
Columbia/Sony 2001
5/6

Mobb Deep
Infamy
Loud/Sony 2001
4/6

Nas og Mobb Deep lar seg ikke knuse av hetsen fra Jay-Z. Hiphopkrigen i New York fortsetter, og Nas slår nådeløst tilbake mot erkefienden Jay-Z, eller Gay-Z som Nas kaller ham: «How much of Biggie’s rhymes are gonna come out of your fat lips?» spør han, og beskylder Jay-Z for å stjele rim, være stygg og homo – de ultimate hiphopfornærmelsene.

Nas er også ute etter eks-makkeren Cormegas hode på et fat, men når aggresjonen igjen gjør Nas til en vital rapper, klager vi ikke. «The Flyest»-duetten med AZ vekker minner om Illmatic-klassikeren, men Nas blir noe gretten i lengden og Tears For Fears-samplingen i «Rule» er en katastrofe.

Mobb Deeps album er «slow burners» som trenger tid, og selv om duoen neppe vil lage en ny The Infamous rommer deres femte album flere godbiter. Det virker som duoen har gitt opp kampen om New York-tronen med Jay-Z for isteden å konsentrere seg om det den kan best: Mørk og dyster gangstarap.

Høydepunkter Nas: «Ether», «One Mic», «Destroy & Rebuild», «The Flyest».

Høydepunkter Mobb Deep: «Pray For Me», «The Learning (Burn)», «Live Foul».

Bonus: VG-sak om Hell On Earth fra 1996.

MobbDeep

Opprinnelig publisert i Aftenposten Aften.


Of Norway: Lyden av Norge

$
0
0

Hva vet du om Of Norway? Techno/house-duoen slapp nettopp debutalbumet Accretion, og denne helga kan de oppleves på elektronikafestivalen Sommerøya på Sukkerbiten.

Den internasjonale etterspørselen etter norske house- og technoartister bare øker, men på hjemmebane er det fortsatt ikke så mange arenaer å velge mellom. Men den rendyrkede elektronikafestivalen Sommerøya, som i år feirer sitt femårsjubileum, klinker i juni til med to dager med klubbmusikk fra artister som Todd Terry (ikke Terje), Ralph Myerz, Bugge Wesseltoft, Nils Noa, Skatebård og albumdebutantene Of Norway.

Carl Christian Steenstrup og Vegard Wolf Dyvik har vært en duo siden 2006, og etter en strøm med låter og singler er albumet Accretion ute på tyske Connaisseur Recordings, med sleppefest på The Villa lørdag 14. juni. Denne helga dukker de opp igjen på Sommerøya, som arrangeres på Sukkerbiten ved Operaen i Oslo 20. og 21. juni.

Her følger et kjapt intervju med duoen:

– Hvor viktig er det egentlig å gi ut album innenfor house/techno nå om dagen?

– Singler og EP-utgivelser har alltid vært de dominerende formatene og har blitt enda viktigere de siste årene, nå som de fleste dj-er har gått over til digitale løsninger. Det «forbrukes» mye mer musikk nå, på grunn av lavere priser på digitale filer, samt økt hyppighet på utgivelser. Man må slippe minst en EP i måneden for å ikke forsvinne fra radaren, og levetiden til en låt er ikke mer enn et par uker. For oss var det en spennende prosess å lage album etter så mange singelutgivelser. Vi håper at albumet vil leve litt lenger, og at det vil hjelpe oss å finne vår plass på den norske og internasjonale scenen.

– Det føles også som det er en slags prestisje i å få gi ut et album, og i det at et plateselskap velger å bruke så mye tid og ressurser som det tar å lage et fysisk album på deg, som artist. Vi tror det har en slags signaleffekt som sier at du nå er en artist som er verdt å satse på, og som kanskje gjør deg mer interessant for publikum å følge med på. Også er det, i alle fall for oss, en måte å vise flere sider av Of Norway på.

– Sommerøya er en av få norske festivaler som viser interesse for elektronisk klubbmusikk, hvordan er interessen for og muligheten til å gjøre jobber i Norge for dere? Er utlandet viktigere?

– Utlandet har alltid vært viktig for oss. Miljøet er mye større og vi jobber stort sett med utenlandske plateselskap og har bookingagenten vår i Berlin. Vi skulle ønske vi kunne spille mer i Norge, da dette tross alt er hjemmebane og hvor vi har røttene våre, men det er utrolig mange flinke dj-er og produsenter i Norge, fordelt på ganske små byer og få scener, så mulighetene er begrensede.

 – Hvilke andre festivaler og radiokanaler er viktig for norske techno/house-artister?

– Øyanatt og Hovefestivalen har vært veldig flinke til å booke norske artister de siste årene, ellers har Bergen, med Ekko og The Fix, og Stavanger, med NuMusic, vært best i klassen i mange år, samt at Insomnia i Tromsø også er verdt å nevne. På radio får vi masse støtte fra DJ Friendly på P3, og så har jo Olle Abstract startet opp en SoundCloud-podcast i samme format som hans tidligere P3-program. Vi skulle ønske det var flere norske radioprogrammer som satset på litt smalere house og disco, spesielt i disse «EDM»-tider, der dance troner på radio og hitlistene.

– Hva er målet deres på sikt?

– Vi ønsker å fortsette å lage og spille musikk så lenge som mulig, samt prøve å jobbe med flere forskjellige musikere og vokalister. Vi har også lyst til å sette sammen et utvidet liveband og ta det ut på veien.

 

 

 

 


Ed Sheeran i D2

$
0
0

Sjekk ut dagens D2, der jeg har intervjua den lettere usannsynlige, men raskt stigende popstjernen Ed Sheeran, i Norge enn så lenge best kjent for «I See Fire» fra den andre Hobbiten-filmen.

Han har nettopp opplevd sin første britiske listetopper med «Sing», og i dag gir han ut andrealbumet x.

Her snakker han om tre ting det ikke blei plass til i intervjuet, om samarbeidet med Pharrell Williams, om når han skal ta seg ferie og om en mulig framtid som mentor i The Voice eller lignende tv-programmer.

Om Pharrell:

- Det var en merkelig følelse til å begynne med, for jeg har aldri tidligere jobbet med et lydspor som er spilt inn på forhånd. Pharrell lager jo beats, og det ble vanskelig for meg å komme ut av komfortsonen, men da jeg klarte det, så fløy vi. Pharrell handler om soul, som for meg er den viktigste ingrediensen i musikk.

Om ferie: 

Ed Sheeran gleder seg til juleferien, da han endelig kan ta seg fri fra spillejobber og intervjuer. – Å skrive og spille inn sanger og gjøre konserter er moro, men alt annet med å gi ut plate er arbeid. Men det er ingen vits i å lage en god sang hvis du ikke vil at hele verden skal få høre den, sier han.

Om tv:

Det er flere måter å holde seg synlig i musikkbransjen på enn konserter og plateutgivelser, og for Ed Sheeran er r&b-artisten Usher et forbilde.

– Han har ikke gitt ut en plate på to år, men han har vært mentor i tv-programmet The Voice, og det er der de virkelige pengene er. Han får sju millioner dollar for tre måneders arbeid. Neste år ser jeg for meg at jeg kan gjøre noe slikt, men å ta en pause nå er bare en dårlig idé, sier Sheeran.


Fotball-vm = 17. mai for alle

$
0
0

Glem nasjonaldagen. Vm i fotball er det virkelige 17. mai for alle. Denne teksten skreiv jeg i 2006, og den er fortsatt gyldig.

Da lederen i 17. mai-komiteen i Sandefjord, Arbeiderpartiets Pournima Singh, ønsket å stille i sari i 17. mai-toget ble det bråk. Komiteens representanter fra Pensjonistpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet fikk kollektiv bakoversveis, og Singh valgte til slutt å stille i vestfoldbunad for å unngå politisk splid. Saken i Sandefjord viser at slagordet «17. mai for alle» fortsatt er et stykke unna, så inntil videre må Norges flerkulturelle benytte seg av en annen høytidelighet for å flagge sin nasjonale bakgrunn.

Jeg snakker selvsagt om vm i fotball, for når ellers kan folk med innvandrerbakgrunn åpent og stolt flagge bakgrunn, flagg og nasjonalfølelse uten at noen rynker på nesa? De siste ukene har ghanesere skrålt av lykke på t-banen, mens brasilianerne har danset på Tinghuset og folk fra Portugal og Angola skåler sammen uten å la seg forstyrre av gammelt kolonislagg – alle kledd fra topp til tå i nasjonalfargene. På fotballpuber og rundt storskjermer er vm-måneden blitt en kollektiv og global 17. mai-feiring – en storstilt fest som hvert fjerde år minner oss om hvor mange nasjonaliteter som har slått seg ned i Norge.

Nå er ikke det flerkulturelle samfunnet helt problemfritt under fotball-vm heller. En ting er den karen som i en blanding av inkludering og forvirring hadde utstyrt seg med flaggene til både Angola, Nederland og Brasil, noe annet er at fotball-vm også tester lojaliteten til bristepunktet hos enkelte.

Jeg glemmer ikke norskargentineren som hadde plassert seg på den erkeengelske oslopuben Belfry under fotball-vm i 2002, for å se hatoppgjøret mellom England og Argentina. Problemet var at karen først og fremst var Liverpool-supporter, med klubblogoen tatovert på brystet foran hjertet. Det var derfor han hadde plassert seg i løvens hule istedenfor sammen med sine argentinske landsmenn på The Sportsbar i neste kvartal. Etter Liverpool fulgte Argentina og England på supporterskalaen, mens Manchester United var hatlag numero uno.

Dermed så det kompliserte regnestykket slik ut: Hvis Liverpools Michael Owen senket Argentina var det topp. Dersom Argentina vant, var det også bra. England-seier kunne også godkjennes. Dessverre for vår mann skjedde det verst tenkelige: Manchester Uniteds David Beckham senket Argentina med et straffespark, og den bunnløse fortvilelsen strålte ut av øynene hans – mens resten av puben eksploderte i glede. Heldigvis var ikke Norge med i vm, for det hadde nok komplisert regnestykket til norskargentineren ytterligere.

Opprinnelig publisert i Ny Tid. 



Da Trey Songz fikk norgeshjelp

$
0
0

Trey Songz er tilbake med sitt sjette album, Trigga, og da passer det å minne om 2005-debuten I Gotta Make It.

Tittelsporet var produsert av Kim «Kakemonsteret» Høglund fra Bekkelaget i Oslo. Les mer om samarbeidet her.

Trey Songz
I Gotta Make It
Atlantic/Warner
4/6

Fløyelsmyk r&b med norsk assistanse.

Hva er nå dette? Tittelsporet på debutalbumet til r&b-fløtepusen Tremaine ”Trey Songz” Neverson er basert på et O’Jays-sample, og gjestes av ingen ringere enn ”verdens raskeste rapper”, Twista, og souldronningen Aretha Franklin (på remiksen). Låten er produsert av en kar ved navn Cookie. Alias Kim Høglund fra Bekkelaget i Oslo. Alias hiphopprodusenten Kakemonsteret, best kjent for sitt arbeid med Apollo, Paperboys og Klovner i Kamp.

Det er jo moro, men hva med resten av albumet? Der står veteranen Troy Taylor (Boyz II Men, Whitney Houston) bak spakene, og Trey og Troy leverer velprodusert, sexfokusert og fløyelsmyk soul med et snev av 80-tallssmak.

Trey Songz selv lider av et betydelig R. Kelly-kompleks, men klarer likevel å holde på personligheten med et album fylt med tekster for ”the homies” og musikk for ”the ladies”. Det blir nok for glatt for norske ører, men kan raskt bli en vinner i USA. I så fall har vi neppe hørt det siste fra Cookie fra Bekkelaget heller.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

 


55 grunner til å være feminist

$
0
0

Originally posted on Marta Breens blogg:

feministsmykke

- Hvorfor er du feminist?

Det spørsmålet har jeg fått noen ganger det siste året. Kanskje ikke så rart, når man gir ut en bok med tittelen ”Født feminist.

Jeg pleier å svare noe sånt som at for meg handler feminisme om å sette fingeren på strukturer som gjør rammene trangere for oss som mennesker. Alt som utvider disse rammene ønsker jeg velkomment. Alt som innsnevrer dem, opprører meg.

Eller kanskje jeg sier noe slikt: ”Ethvert kommentarfelt under en artikkel om feminisme er et soleklart bevis på at feminismen fremdeles er nødvendig”.

Men jeg opplever ofte at budskapet ikke går helt inn. Ikke alle ser verden med de samme øynene, og derfor legger vi heller ikke merke til de samme tingene.

Denne gangen tenkte jeg derfor å gjøre svaret mitt mer tydelig – og visuelt. So here goes – 55 grunner til at jeg er feminist.

Jeg er…

View original 688 more words


Da Taryn Manning ville bli popstjerne

$
0
0

Skuespiller Taryn Manning er i dag best kjent for rollen som Tiffany «Pennsatucky» Doggett i Orange is the New Black, den sinnakristne crystal meth-jenta med tannproblemer.

For ti år siden sang hun også i bandet Boomkat. Her er min anmeldelse av debutplata.

Etter to album med Boomkat satser Manning nå solo, men EP-en Freedom City lar vente på seg. Ferskt intervju her.

Boomkat
Boomkatalog.One
Dreamworks/Universal 2003
3/6

Skuespiller med popforsøk.

Taryn Manning har hittil gjort seg mest bemerket som skuespiller i Ally McBeal, Crossroads og 8 Mile – der hun spilte eksen til Eminem. Men hun og broren Kellin vil også være popstjerner, og som Boomkat gjør søsknene et radiovennlig forsøk et sted mellom hippop, triphopband som Moloko og Morcheeba og selvsikker pop à la Pink.

Med sin nasale og frekke sangstemme virker det som Lisa ”Left Eye” Lopes, Macy Gray og Princess Superstar er forbilder, men Manning har ikke nerve, flyt eller troverdighet til å nå opp. Det blir som en glatt Hollywood-versjon av forbildene, men som leverandør av lett fordøyelig og radiovennlig pop kan Boomkat ha slagerpotensiale.

Men lite på debuten tyder på at duoen ikke vil gå i glemmeboken sammen med Bran Van 3000, Lucas og andre kortvarige popeventyr. Men Boomkatalog.One er i det minste bedre enn platene til Bruce Willis, Keanu Reeves og Cheryl Ladd.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

 


30 år etter Beat Street

$
0
0

Torsdag 10. juli er det 30 år siden norgespremieren på Beat Street. Filmen var spydspissen i den første norske hiphopbølgen.

Denne kronikken sto opprinnelig på trykk i Dagbladet 10. juli 2014, i forkant av utgivelsen av boka Hiphop-hoder.

Premieren på Colosseum kino 10. juli 1984 var en begivenhet på størrelse med Star Wars og Ringenes herre. Stan Lathams film var en ungdomsfilm om kjærlighet og musikkbransjen, men historien var ikke så viktig. Det var kulissene som lokket tenåringene til kinosalen denne julikvelden. Beat Street utspilte seg i New Yorks yrende hiphopmiljø, og for tilskuerne var filmen som et grunnfag i hiphop. Som det ble rappet i traileren: «If you don’t know what hip-hop is about, then stop, look and listen – and check this out». Her fikk publikum se breakere, electric boogie-dansere, graffitimalere, rappere og dj-er i fri utfoldelse. Legender som Afrika Bambaataa, DJ Kool Herc, Doug E. Fresh, Melle Mel, Kool Moe Dee og Rock Steady Crew hadde alle mindre roller i filmen.

Kinosalen var smekk full, selv trappene var fulle av ungdommer - og før filmen var det show med den amerikanske breakegruppa City Street Rockers. Etter filmen ville ikke publikum gå hjem, og City Street Rockers holdt show utenfor kinosalen etter teppefall. Interessen var så stor at breakegruppa ble igjen, og dro på norgesturné. For Norge var rammet av hiphopfeber sommeren 1984, og Beat Street var bare spydspissen. Før premieren hadde interessen for hiphop blitt vekket via en rekke kanaler. Sugarhill Gangs «Rapper’s Delight» lå 14 uker på VGs singleliste allerede i 1980, fem av disse på andreplass (med Pink Floyds «Another Brick In The Wall» foran seg). Selv albumet Sugarhill Gang snek seg inn i bunnen av VG-lista i tre uker. Da ble hiphop sett på som en avart av disco, og ikke en helhetlig kultur med musikk, breaking og graffiti.

I 1983 viste breakere fram sine kunster i filmen Flashdance og videoen til Malcolm McLarens «Buffalo Gals», og i 1984 begynte blader, aviser, TV og radio og fylles med hiphop. Den amerikanske trioen Break Machine er knapt en fotnote i amerikansk hiphophistorie, men i Norge var de gigantiske i 1984. De fikk en hit med «Street Dance» i mars, og den bet seg fast på VG-lista i 12 uker (tre av disse på førsteplass). Oppfølgeren «Break Dance Party» ble også en slager, og bare Bruce Springsteens Born in the U.S.A. hindret albumet Break Machine Party fra å nå førsteplass.

Hiphopinteressen var altså stor allerede før Beat Street-premieren, men filmen hadde ingredienser de andre smakebitene ikke kunne vise til. Den viste sammenhengen mellom musikken, dansingen og graffitien klart og tydelig, og viste at hiphop ikke bare var noe man kunne digge. Du kunne også bli hiphoper.

Hiphop utviklet seg svært forskjellig i fødebyen New York og resten av verden. I New York-bydelen Bronx vokste hiphop frem i fred for markedskreftene gjennom hele 1970-tallet, og rapping, breaking og graffiti har dype røtter og oppsto lenge før hiphopbegrepet ble født. I resten av verden fikk ungdom hiphop tredd ned over hodet som en fiks ferdig pakke i 1984.

En pakke der skillet mellom ekte vare og kopi var vanskelig å se. I 1984 og 1985 kunne norsk ungdom like godt breake til eksentriske poplåter fra «one hit wonders» som Video Kids eller Paul Hardcastle som den ekte varen fra New York. Selv musikken fra de amerikanske artistene som slo an i Norge – Rock Steady Crew, Break Machine og Weststreet Mob – var kopier av musikken de danset til i New York.

Heller ikke Beat Street var stueren. Selv om filmen virket ekte for norske tenåringer i 1984, var filmen kontroversiell i New Yorks hiphopmiljø. I 2003 intervjuet jeg Popmaster Fabel og Crazy Legs i Rock Steady Crew, som hadde vært med i Beat Street. De var ikke spesielt begeistret: «Etter at vi endelig fikk sett premieren var jeg rasende. Jeg hadde tårer i øynene. Jeg kunne ikke tro det, jeg tenkte ‘dette er ikke et riktig bilde av oss’», sa Fabel.

Store deler av graffitien i filmen var dårlig laget, da fagforeningene i Hollywood trumfet gjennom at den skulle lages av profesjonelle rekvisitører og filmmalere – ikke ekte graffitimalere. Fabel reagerte blant annet på en scene der en gutt spraymaler en ovn på veggen i en forlatt bygning, for å kunne kalle det et hjem. «Vi var kanskje fattige, men vi var ikke dumme. Skulle vi spraymalt mat på veggen også?», sa han.

Den viktigste følgen av Beat Street var at den ga norsk ungdom inspirasjon til selv å ta i bruk hiphopkulturens rammeverk og uttrykksformer på sitt eget vis, og derfor er det riktig å si at norsk hiphop ble født denne julidagen. Der ungdom i dag kler seg ut som jediridder eller alv for Star Wars- og Ringenes herre-premierene, kunne du være hiphoper døgnet rundt etter Beat Street. Du kunne breake på dagtid langs Karl Johans gate, og når mørket kom kunne du ta med deg sprayboksen ut for å male graffiti langs T-banelinja. Hiphop tilbød en ferdig pakke for alle som var interessert i musikk, tegning eller dans, og var i et par år en nasjonal bevegelse.

Hiphop var en ung kultur i Norge i 1984. Der punken på tampen av 70-tallet i hovedsak traff 15-20-åringer, var de første hiphoperne bare 10-16 år gamle. Voksengenerasjonen så på hiphop som en døgnflue på linje med jojoen, og på mange måter var det en riktig spådom. For allerede i 1986 var hiphop død og begravet som massekultur å regne.

Men kulturen var ikke død, den gikk bokstavelig talt ned i undergrunnen. Isteden for å breake i fullt dagslys, fortsatt en kjerne på rundt 100 personer å male graffiti i Oslo. I offentlighetens lys gikk hiphop fra å være en positiv ungdomskultur med dans i fokus, til å være en lyssky og ulovlig aktivitet som i økende grad ble bekjempet og kriminalisert. Allerede i 1986 erklærte graffitimiljøet åpen krig mot Oslo Sporveier, en konfrontasjonslinje som kulminerte i Oslo kommunes nulltoleranselinje mot graffiti i 2000.

Media har alltid vært ivrig etter å avskrive hiphopkulturen i Norge. «Hip Hop er en internasjonal trend blant tenåringer, men foreløpig har den bare slått rot på Stovner her til lands,» skrev Aftenposten i 1991. «Rapmusikk viste seg å være tingen for cirka 2000 nordmenn,» skrev Dagens Næringsliv i 1993. «Er ikke hip-hop kulturen ganske utgått på dato?» spurte Bergens Tidende så sent som 1997.

På tross av alle spådommer har kulturen vist seg å ha lang holdbarhetsdato. Men siden hiphop var en slik ung kultur på 80-tallet, måtte vi vente til Beat Street-generasjonen ble voksen på 90-tallet for å få norsk hiphopmusikk. Paradoksalt nok skjedde dette parallelt med en ny popularitetstopp for hiphop blant norske tenåringer - da med kommersielle artister som MC Hammer og Vanilla Ice i spissen. Duoen A-Team ga med Rage ut det første norske hiphopalbumet i 1991, og da gruppa ble oppløst i 1993 tok Tommy Tee og hans plateselskap Tee Productions over den norske hiphoptronen for resten av 90-tallet.

Med sin soloplate og Warlocks’ Top Notch viste Tommy Tee at norsk hiphop kunne selge plater, og i kjølvannet av suksessen til amerikanske artister som Cypress Hill, Coolio, Fugees og Eminem og norskspråklige rappere som Tungtvann og Klovner i Kamp ble hiphop en større del av kulturbildet år for år.

Denne gangen har ikke populariteten svunnet hen som i 1986, selv om graffiti og breaking i dag bare er som subkulturer innenfor den omfattende hiphopkulturen å regne. I 2004 står hiphop sterkere enn noen gang i Norge. Bortsett fra sommeren 1984.

Hiphop-hoder: Fra Beat Street til bygde-rap utgis på Spartacus Forlag 26. august 2004.


Historien om N.W.A. og gangstarap i dagens D2

$
0
0

Sjekk ut dagens D2 for min sak om N.W.A., Compton og gangstarappens 30-årsjubileum, fra Schoolly D ga ut singelen Gangster Boogie i 1984 (selv om det strengt tatt er 1985s P.S.K. What Does It Mean?? som vel har æren av å være den første skikkelige gangstaraplåta.

NWA%27S FIRST PHOTO

Det første N.W.A.-pressebildet, knipset utenfor garasjen til Eazy-E. Ice Cube var missing in action, trolig fordi han var utenbys for å gjøre sitt forsøk innen arkitekturstudier.

Bli med inn i hjertet av Compton, California, der jeg besøker garasjen der det hele startet – utenfor huset til Kathie Wright – der sønnen, Eric «Eazy-E» Wright, satte i gang DJ Yella og Dr. Dre til å mekke musikken til gruppa som skulle snu musikkbransjen på hodet: N.W.A.

Intervjuer med DJ Yella, Lil Eazy-E, N.W.A.-manager Jerry Heller, superveteran Schoolly D, Eazy-Es gamle fiende Tweedy Bird Loc, Ice Cubes gamle protesjé Dazzie Dee og det ferske Compton-håpet AV LMKR. Kun i D2, og kun i dag.

Compton da:

Compton nå:

Compton1

Første skritt for vennskapsbyene Oslo-Compton. Tidligere Da Lench Mob-medlem Dazzie Dee representerer. FOTO: SIGURD FANDANGO

Compton2

O.G. Jerry Heller. Les boka hans, Ruthless. FOTO: SIGURD FANDANGO

bilde (1)

Gangsta-veteranen Tweedy Bird Loc sto blant annet bak Bloods & Crips-utgivelsene Bangin’ on Wax. Nå planlegger han comeback med den tredje Bangin’ on Wax-plata. Han bor fortsatt i Kelly Park i Compton, like ved barndomshjemmet til Eazy-E. FOTO: ØYVIND HOLEN


My e-mail interview with Snoop Dogg

$
0
0

Back in 2010 I did an e-mail interview with Snoop Dogg, and here it is in all its glory. Snoop is playing in Oslo Spektrum on Sunday, August 3rd.

More on Snoop here, here sand here.

ØH: What are your plans for the next decade? Will music still be your main concern, or are you planning to get more into movies? Or is the secret to staying afloat in the entertainment industry today to diversify?

SD: Im just tryin to stay busy and keep it movin’. Whether it’s through music, videos, film, tv, sports, commercials, etc – you are definitely gonna be seein’ me around for many more decades to come. I stay ready so I ain’t gotta get ready, u hear me?!?

ØH: You’ve almost been 20 years in the game. What’s the secret to your longevity?

SD: Smoking Kush. Making Timeless Music. Doin it my way jacc!!!

ØH: N.W.A.’s Straight Outta Compton, Dr. Dre’s The Chronic and your own Doggystyle are among the most important records of the last 20 years. You performed on two of them, but what were your reactions when you heard the first? Why was the N.W.A. album so important?

SD: It was a movement of the time – it had everyone goin nuts and everyone wanted to hear it.  It was something that had not been heard before and people wanted more of it.  Classic gangsta shit.

ØH: Do you feel that many critics have missed the humorous element in your work? I wonder if you have been inspired by any comedians or actors?

SD: Richard Pryor is one of my biggest role models.  I don’t feel that they have missed the humorous element, perhaps just overlooked it or taken it for granted.

ØH: Were you surprised and disappointed when the media used your troubles with the law to turn on both you and gangsta-rap in the early 90’s, especially the British press. What personal or professional significance did this have on you?

SD: PASS.

ØH: I just did a story on Tupac Shakur, and his continuing relevance. Norwegian teenagers, who weren’t even born when Tupac was killed, are among his biggest fans. Where do you think Tupac was on his way, musically and personally, before he died?

SD: One of the greats. One of the best who ever did it. A dear friend as well. He was my homeboy and always will be.

ØH: At the time, your move to No Limit Records was seen by many as a career misstep. But looking back, you were actually in front of the dirty south dominance in American hip-hop. What did your years at No Limit teach you?

SD: It taught me a lot. Master P taught me a lot of stuff on the business tip and I will be thankful forever for him on that. It was great to be down in Louisiana – all my family is down there. But at the same time, after three albums it was time for me to do me and go my way.

ØH: Why did you branch out into movies, television and clothes? Was it a necessity or a need?

SD: I just wanted to give the fans what they wanted. If you are gonna be a boss in life, u gotta branch out and do other things. I can’t make music my whole life 365 days a year. I have other interests and hobbies that give me direction in what I wanna do in life. Acting is just one of those things. My main goal in acting is to play a lawyer one day.

ØH: Many people say that albums like Paid Tha Cost To Be Da Bo$$ and Rhythm & Gangsta were a comeback. I feel that if any record should be seen as a comeback, it was Tha Last Meal. Do you agree?

SD: I don’t believe in comebacks because I never went anywhere. 9 studio albums? I may have gone other routes, but I damn sure didn’t go anywhere. They all classic.

ØH: Getting older, do you feel that Snoop Dogg is getting to be more of a role? And that your music career as Snoop and private life as Calvin Broadus is getting more separated? Is hip-hop a good tool when it comes to roleplaying?

SD: I just do me man. I don’t know about roles, characters or nuthin. I do Snoop Dogg. It’s what the fans want and it’s what imma give to them. Some times I go into the phone booth and change from Calvin Broadus to Snooperman – that’s the only time I change roles.  haha!

ØH: Is it harder to make albums in American hip-hop today than in the 90’s? It seems to me that the industry today is more focused on single tunes and an endless stream of mixtapes and guest appearances?

SD: You are right about that. Its a tough time for today’s industry and we are at the crossroads – looking for what is next to come. All I can do is continue to be me and continue to keep it movin and things are gonna work out. Been here for 20, gonna be here for 20+ more.


Oversett artist 14: Meshell Ndegeocello

$
0
0

Meshell Ndegeocello har nettopp gitt ut sitt ellevte soloalbum, Comet Come To Me.

Hvis du fortsatt bare har hørt 1993-debuten Plantation Lullabies er det kanskje på tide å komme seg videre. For eksempel med Cookie: The Anthropological Mixtape eller Comfort Woman, her er mine anmeldelser.

(Flere oversette artister finner du her, herherherherherherherherherherher og her.)

 

Meshell Ndegeocello
Cookie: The Anthropological Mixtape
Maverick/Warner 2002
4/6

Det er kanskje ikke så rart at en revolusjonær svart lesbisk [2014-kommentar: Okei, biseksuell.] bassist lett blir oversett i musikkbransjen i dag. Synd, for på sitt beste leverer Meshell Ndegeocello låtene Lauryn Hill og Prince burde ha gitt oss. Men hun var for tidlig ute til å surfe på samme neosoul-bølge som Erykah Badu og Angie Stone, og hun er for vrien til å konkurrere med r&b-divaene på dansegulvet.

Cookie beveger Meshell seg fra soverommet til musikkstudioet, mens hun roper på revolusjon i gatene på veien.

Albumet er en hyllest til Ordet, og Meshell sjonglerer strålende mellom sang, rapping og «spoken word». Men selv om enkeltdelene er både funky, sexy og tankevekkende blir det noe langdrygt og alvorlig i lengden. Alt føles veldig riktig, men når alt kommer til alt er det mer moro å høre på Mary J. Blige og Tweet.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

Meshell Ndegeocello
Comfort Woman
Maverick/Warner 2003
4/6

Langsom hyllest til Kjærligheten.

Artisten med det vanskelige navnet har siden debuten i 1993 utviklet seg til en av USAs mest særegne. Utgangspunktet er soul, men frøken Ndegeocello har ikke den samme ensidige innstillingen som mange av sine r&b-medsøstre. Derfor fremstår hennes femte album mer som en sjangerhybrid, en sakte og seigtflytende hyllest til Den store kjærligheten med smak av soul, reggae, dub, psykedelia, funk, jazz, rock og blues (blant annet bidrar bluesgitarist Doyle Bramhall). Det ligger langt nærmere Jimi Hendrix, Sly Stone og Alice Coltrane enn Mary J. Blige og Toni Braxton.

Comfort Woman står frem som et speilbilde av 1999s ”Bitter”. Der MeShell på sistnevnte blottet sitt knuste hjerte, er det gleden over å ha funnet kjærligheten som preger årets album. Problemet er at det kan føles som en overdose av langsomme kjærlighetssanger, og albumet får en noe monoton helhet. Men samtidig er dette også befriende annerledes.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.



Øyafestivalen og oslobølgen

$
0
0

Onsdag 6. august er det duket for den første Øyafestivalen på Tøyen, etter opphold på Kalvøya og i Middelalderparken.

Da passer det bra å legge ut denne 2003-saken, der Øyafestivalens Claes Olsen slo et slag for en musikalsk oslobølge. Har vi ikke fått den nå?

Mer om Øya 99 og Øya 02.

– Jeg er dritt lei av alle som skriver og snakker om bergensbølgen. Nå er det på tide å hedre musikkbyen Oslo, sier Claes Olsen fra Øyafestivalen.

Nå er den i ferd med å bli festivalen som for alvor setter Oslo på musikkartet.

Claes Olsen er daglig leder for den viktige osloklubben So What!, medeier i plateselskapet Racing Junior og bookingansvarlig for Øyafestivalen. Når den femte Øyafestivalen arrangeres denne helgen [i 2003] er den samtidig blitt en maktdemonstrasjon av norsk musikk – men også en godt synlig misjonær for oslomusikken. Og nå har Olsen sett seg lei på det han mener er overeksponering av musikkscener i mindre norske byer, især Bergen og Tromsø.

– Oslofolk er redde for å være stolte av sin egen by, men nå må det bli slik at med en gang et band som Madrugada eller Furia tar inn på hybel i Oslo må de adopteres som ”osloband”, mener Olsen.

Lokalpatriot
Begeret rant over for Olsen da en musikkjournalist fra den engelske avisen The Times var på vei til Oslo for å skrive en sak om Bergen. Han spurte Olsen om osloartisten St. Thomas hadde noen tilknytning til Bergen. Riktig nok har Thomas studert noen år i Bergen, men Olsen ble så provosert at han i en epost skrev ”you’ve been fooled for years” tilbake.

– Jeg er egentlig ikke opptatt av hvor musikere kommer fra, men synes oppmerksomheten nå er blitt så skjev at jeg har lyst til å fremprovosere en debatt, sier Olsen.

Han ble videre provosert da han oppfattet at oslomusikken slet med samme problemer som oslofotballen. I magasinet til Vålerenga-klanen kom det frem misnøye med at så få sportsjournalister var fra Oslo, og Olsen ser de samme tendensene hos musikkjournalister i oslopressen.

– Aviser i andre byer viser stor lokalpatriotisme i forhold til både musikk og fotball, men i Oslo prøver alle aviser å være nasjonale. Både Aftenposten Aften og Dagsavisen er først og fremst osloaviser, så hvorfor i alle dager bruker aftennummeret da spalteplass til å anmelde konserten til Thomas Dybdahl fra Stavanger under Quartfestivalen?

Tid for en liten historietime: Musikk-Norges vekst ble på 90-tallet sterkt knyttet til Tromsø og Bergen. Tromsø i form av en elektronisk scene med navn som Bel Canto, Biosphere, Rune Lindbæk, Bjørn Torske og Röyksopps Svein Berge og Torbjørn Brundtland.

De tre sistnevnte ble siden viktige navn i den andre store bergensbølgen, som var sterkt knyttet opp mot plateselskap som Tellé og Rec 90, en melankolsk rockescene med band som Sister Sonny, Ai Phoenix og Poor Rich Ones og en variert skokk unge artister: Sondre Lerche, Kings Of Convenience, Ralph Myerz & The Jack Herren Band og Ephemera for å nevne noen. I tillegg må vi ikke glemme den første bergensbølgen rundt 1990, med artister som Pogo Pops, Chocolate Overdose og Barbie Bones.

– Både ”Norway», «Bergen», «Blå» og «Tromsø» kan fungere som honnørord i forhold til utlandet. Om «Oslo» – som by og som merkevare – skal ha noen rett til å gjøre musikerne og miljøene i byen til «sine» må det først og fremst skje gjennom en kulturpolitisk innsats. Og da må en i større grad enn i dag legge forholdene til rette for at ting skal overleve. Dersom Oslo mener alvor med å bli europeisk kulturby i 2011, må den mest kortsiktige markedsliberalismen bremses kraftig opp, mener mangeårig musikkjournalist og redaktør i Ballade.no, Arvid Skancke-Knutsen.

Spydspisser
Skancke-Knutsen mener mye av det som skjer i hovedstaden raskt regnes som nasjonale, og ikke lokale fenomener. Samtidig vakler Oslo under vekten av sine mange gode tilbud, tror han.

– Innen populærmusikken har det lenge eksistert et inntrykk av at norske musikkbevegere gjerne kommer fra ikke-hovedstadsområdet. Slik har vi fått både en bergensbølge og en tromsøbølge, som både har hatt spydspisser og en stor nok bredde til å fremstå som attraktive fenomener og miljøer. Det har kanskje noe med landskapets topografi å gjøre: Det er lettere å utvikle et miljø på sidelinjen, for deretter å fremstå som et fjell som nærmest dukker opp fra intet. I Oslo blir det vanskeligere å fremstå som musikalske førstebevegere, selv om både miljøene rundt Blå og Turboneger godt kunne vært omtalt som oslobølger.

– Du kan nok finne antydninger til lokalpatriotisme innen deler av for eksempel hip hop- og rockemiljøene, men stort sett er det langt mellom Klanen-aktige tilstander i Oslos musikkverden. Det er neppe noe stort tap heller, mener Skancke-Knutsen.

Debatten om oslomusikken handler om spørsmålet om hovedstaden er undervurdert som musikalsk skapende kraft og hva Oslo kommune gjør for å stimulere musikken som gror i undergrunnen.

– Mye av årsaken til at Oslo er undervurdert som musikkby kan skyldes det faktum at mye av lokalpatriotismen er fraværende her i Oslo, både hos presse, politikere, publikummere og delvis også musikere. Resultatet er at Oslo gjennom flere år er blitt sultefôret på musikksiden. Når sto en stortingspolitiker frem sist for å slå et slag for musikklivets muligheter og vilkår i hovedstaden? spør Aage Teigen, daglig leder for Oslo Jazzfestival, som arrangeres 11. – 17. august.

Stormønstring
Helgens øyafestival byr på det som kan være den største mønstringen av oslobaserte musikere noensinne: Amulet, Cato Salsa Experience, Cinnamoon, Equicez, Jaga Jazzist, Furia, King Midas, Minor Majority, Ricochets, St. Thomas, Sister Rain, Supersilent, The Jessica Fletchers, Turboneger og The White Birch for å nevne de mest kjente. Festivalene i Oslo står i kø året rundt, men ingen kan vise til en lignende mønstring av lokale band for et så stort publikum.

– Øyafestivalen fungerer samlende fordi den nesten klarer å omfavne hele Band-Oslo. Den har en sterk og relativt ung osloprofil, og gjør at et band som Amulet må forholde seg til et band som Oslo Athletico – og omvendt, mener Gaute Drevdal, redaktør i Natt&Dag – en avis som i årevis har vist stor musikalsk oslopatriotisme.

Han synes ikke noen av de andre festivalene i Oslo har vært like samlende for verken publikum ellers artister.

– Oslo jazzfestival gjør hederlige forsøk på å involvere den yngre jazzscenen, men sliter med å kvitte seg med voksenjazz-stempelet. Norwegian Wood har null kontakt med Oslo-scenene, og er vel mer eller mindre bare en hyggelig piknik for litt rocka 30-åringer. Kalas er svensk i Oslo. Og Oslo Rockfestival funket ikke.

– Er Oslo undervurdert som musikkby?

– Både ja og nei. Oslo er større enn Tromsø, Trondheim og Bergen og dermed blir de musikalske miljøene mer fragmenterte og usynlige. I Oslo finner du folk som lager musikk i verdensklasse innenfor så forskjellige sjangre som proghouse, jazz, drum’n’bass og punkrock. Men de kreative miljøene er ørsmå og består for det meste av kompiser. Ser vi tilbake på de siste 30 årene med hånda på hjertet, har det vel ikke kommet så mye bra fra Oslo – bortsett fra de siste fem årene. Du har jo sånne ting som deLillos, men har egentlig deLillos så mye med musikk å gjøre?

Drevdal tror rett og slett oslofolk ofte er for selvkritiske for sitt eget beste.

– Oslofolk er tøffere i trynet og vegrer seg for å presentere musikk som ikke er perfekt. I Bergen og Tromsø har man hatt bedre tradisjon for å leke. Det er mer som står på spill i Oslo, sosialt sett. Det tekniske nivået i Oslo er skyhøyt, både blant produsenter og musikere. Men det kommer ikke alltid så mye bra ut av selvkritikk når det dreier seg om musikk.

Tradisjonell kultur
Martin Revheim, Blå-gründer og leder for Kongsberg jazzfestival, ser osloscenen både innenfra og utenfra. Han er enig i at Oslo er undervurdert.

– Jeg synes det. Osloscenen er mer sammensatt og så stor og uoversiktlig at det er vanskelig å snakke om én scene. I andre byer står artistene mer sammen, mens i Oslo er det flere miljøer og lokale scener. Ser du dette i et internasjonalt perspektiv handler det mye om å hvordan Oslo velger å markedsføre seg selv. Oslo markedsfører seg i utlandet som en tradisjonell kulturby, med fokus på opera, Vigelandsparken, teater og museer.

Revheim peker på at Bergen kommune for eksempel har satset bevisst på den lokale rockescenen, og blant annet har sendt Tellé-miljøet til USA og Asia for å markedsføre byen.

– For Bergen er det viktig å ta vare på kreative og nyskapende miljøer, slik at aktørene ikke flytter til Oslo. Hadde Oslo kommune tenkt mer langsiktig, hadde den involvert seg mer i de mindre etablerte kulturmiljøene. Å bli europeisk kulturby er en god idé, men da må aktører på alle nivåer bli med slik at vi ikke bare får en institusjonalisert opera-, museums- og teaterfeiring. Jeg har lyst til å spørre Oslo kommune hva og hvordan den setter pris på den alternative kulturen. Kristiansand kommune er svært stolt av Quartfestivalen, og den er blitt nesten like viktig som 17. mai. Men hva er Oslo stolt av – og hvordan viser kommunen det?

Arvid Skancke-Knutsen har sammenfallende synspunkter, og etterlyser også en mer aktiv kulturell innsats fra kommunen.

– En ledende kulturbedrift som Jazid måtte kaste inn håndkleet i januar i fjor, mye på grunn av kommunale avgifter, rigide regelverk og manglende offentlig støtte. I dag trues flere alternative kunst- og musikkmiljøer med utkastelse og generell sultefôring fra myndighetenes side, samtidig som enda flere strever med å overleve på sine egne premisser. Dagens Oslo er på mange måter en evigvarende musikkfestival, men vi har ingen garantier for at det vil fortsette for all tid, om ikke de mange ildsjelene får litt drahjelp på veien.

Interesseorganisasjon
So What! har siden det tok over lokalene til diskoteket Marilyn i desember 1994 utviklet seg til en maktfaktor i norsk musikkbransje, og er med minimal offentlig støtte blitt en viktig aktør i den norske musikkeksplosjonen vi har hatt de siste årene. Daglig leder Claes Olsen har klare ønsker for hva han ønsker av offentlig engasjement i musikkmiljøet i Oslo.

– Det beste er økt støtte på grasrotnivå, i form av støtte til lokale musikktiltak og arrangementer, forsiktig subsidiering av klubbene og støtte til en profesjonalisering av band og klubber. 5000 kroner til et lite band, slik at det kan leie en bil for en turné er ofte mer enn nok. Det viktigste er kanskje at vi får etablert en parallell til Bergens Rock Aktører (BRAK), som fungerer som en interesseorganisasjon for det lokale musikkmiljøet i Bergen.

Runar Eggesvik fra osloklubben Mono tilføyer et annet viktig problem for oslomusikken: Den prekære mangelen på øvingslokaler. Mono har selv stanget hodet mot den kommunale veggen i et mislykket forsøk på å bygge øvingsrom like ved klubbens lokaler ved Youngstorget.

– Hadde det ikke vært for mulighetene i det nedlagte Ringnes-bryggeriet, der både Madrugada og Turboneger øver, hadde det vært fullstendig krise. Oslo har minst 20 forskjellige konsertsteder mot Bergens fire, men det finnes ikke øvingslokaler. Kommunen kan ikke ta noe ære for de siste års musikalske eksplosjon i Oslo, synes han.

Erica Berthelsen, daglig leder på Blå, tror det er viktig med en offentlig anerkjennelse av at det skjer ekstremt mye i Oslo.

– Denne anerkjennelsen håper vi er i ferd med å komme som følge av politikernes ønske om Oslo som europeisk kulturby i 2011. Vi på Blå føler oss anerkjent gjennom vår statlige og kommunale støtte, men totalt er det mye mer spennende som skjer i Oslo enn i både København og Stockholm for øyeblikket. Det er mange i Oslo selv klar over, og jeg tror at troen på det en gjør er veldig sterk. Anerkjennelsen i utlandet medfører kanskje at det ikke er så viktig med nasjonal anerkjennelse fra presse, stat og kommune lenger.

Martin Revheim tror Øyafestivalen kan utvikle seg til en virkelig stor festival, men peker samtidig på faren for utbrenthet når Oslos nye kulturelle landemerker bygges opp innenfor relativt smale rammer.

– Folk holder på så lenge de orker for luselønn, og blir slitt ut. Blå har holdt på å gå dukken flere ganger, og ser en bort fra de store institusjonene drives det kulturelle Oslo av ildsjeler. På Kongsberg får vi støtte av både fylkeskommunen og kommunen, mens i Oslo er det nå nødvendig at også deler av alternativ- og undergrunnskulturen blir sett på viktige nasjonale anliggender. Det at Blå og Smuget nå er plukket ut som nasjonal jazzarena er et skritt i riktig retning for å anerkjenne Oslo som den nasjonale musikalske møteplassen, avslutter Revheim.

Opprinnelig publisert i Morgenbladet.

 


Spank Rock: Kreativ galskap

$
0
0

Hvor ble det av Spank Rock, Baltimore-rapperen som skapte en liten sensasjon med 2006-debuten, men ikke fulgte opp før i 2011? Nå er han tilbake med singelen Gully/Vertigo.

Her er min anmeldelse av debuten.

Spank Rock
YoYoYoYoYo
Big Dada/VME 2005
5/6

Hvis roboter kunne strippe, ville Spank Rock vært musikkvalget.

På sitt beste høres nykommeren Spank Rock, alias Naeem Juwan fra Baltimore, ut som 2 Live Crew produsert av Aphex Twin. Og hvis ikke det høres pirrende ut, kan du like gjerne slutte å lese nå.

Debutalbumet hans er en av årets mest kreative og hyggelige hiphopoverraskelser, og enkelt forklart tar Spank Rock og hans medsammensvorne opp tråden etter artister som Missy Elliott, Antipop Consortium og Dizzee Rascal. Musikken trekker sterke veksler på sjangerkaoset i 80-tallets hiphop og lignende fenomener som Miami Bass, bounce-musikk og skakk elektronika.

Heldigvis klarer Spank Rock å styre unna kunstnerpretensjonene som tok knekken på Antipop Consortium, for selv om musikken høres ut som den er ment for strippende roboter en gang i framtiden glemmer Spank Rock aldri at rappingen bør være frekk, grisete, morsom og selvdiggende.

Derfor ender YoYoYoYoYo opp som en årets mest underholdende og funky hiphop-plater, og en høyst velkommen motvekt til sørstatsdominansen.



Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.


Svenske serier

$
0
0

Kartago Förlag med tre svenske tegneseriebøker det er verdt å sjekke ut.

 Da fire svenske tegneserieskapere besøkte Oslo Comics Expo i juni var det skjønt enige om én viktig utvikling i Tegneserie-Sverige: Der de tidligere var avhengige av å komme opp men en sterk figur for å å få oppmerksomhet og selge bøker, som Arne And eller Rocky, selger de nye svenske seriestjernene bøker i kraft av sitt navn og rykte.

Hvilket bringer oss til suksesshistorien Nina Hemmingsson. Når hun gir ut ny tegneseriebok, plastrer Kartago Förlag opp reklameplakater over Stockholm, for Hemmingsson er blitt en av gigantene i Tegneserie-Sverige, og selger kjapt 15.000 til 20.000 eksemplarer av sine bøker. Hun gjør suksess med sine sjikanøse – og navnløse – figurer, som ikke bare snakker rett fra leveren, men spretter opp magen og slenger innvollene sine opp på bordet til samtalepartneren. Snyggast på festen samler de nyeste av hennes enrutere, som i Norge kan leses i Nemi-bladet, og fyller på med et knippe nye skisser og tegneserier.

Der Hemmingsson debuterte på 2000-tallet, er 53-åringen Joakim Pirinen nærmere en slags stamfar for den moderne svenske tegneseriesatiren, en nasjonalskatt siden gjennombruddet med albumet og figuren Socker-Conny i 1985. Nå er han tilbake med Kommissarie Kvadrat, hans første bok med nye serier på seks år, som samler flere korte serier som tilsammen danner en større historie om landet Perineum, der hovedstaden er så stor at den ikke har noe navn. Pirinen er noen hakk mindre tilgjengelig enn Hemmingsson, og har du ikke noe forhold til ham fra før, kan det være like greit å starte utforskningen med Stora boken om Socker-Conny (1998) eller Kvarteret Kolossen: Samlade serier 1979-2009.

Men Kartago gir ikke bare ut den svenske tegneseriens nestorer, det er også verdt å merke seg fjorårets selvbiografiske tegneserieroman Fridas resor av debutanten Frida Ulvegren. Da hun var 13 år gammel ble hun oppdaget av en modellspeider, og kort etter innledet hun en kort, men intens periode som fotomodell. Ulvegren jobbet som modell på tampen av 1990-årene, med oppdrag i Malaysia, Italia og Hellas, før hun hadde rukket å fylle 16 år. Fridas resor er en fin skildring av et barn som plutselig befinner seg i de voksnes verden.

Opprinnelig publisert i D2.


USA vs. Langtvekkistan

$
0
0

Første bind i tegneserien som ser nærmere på det trøblete forholdet mellom USA og «Midtøsten» kom ut i vår, men er fortsatt verdt din oppmerksomhet.

Mer om David B. og mesterverket Epileptisk her.

Visste du at det var en amerikaner som første gang beskrev landene sør og øst for Middelhavet som «Midtøsten»? Offiseren Alfred Mahan anvendte begrepet i 1902, da han hevdet at den som kontrollerer denne regionen, også kontrollerer hele verden.

Da hadde den unge nasjonen USA allerede vært i konflikt med muslimske stater som Marokko, Algerie og Libya i over 100 år, etter at pirater begynte å plyndre amerikanske handelsskip i Middelhavet. Allerede i 1803 kjempet amerikanske tropper mot bevæpnede muslimer på fastlandet for første gang, i det nåværende Libya.

Det er historikeren Jean-Pierre Filiu og serieskaperen David B. som tar for seg det betente forholdet mellom USA og Midtøsten i første bind i den planlagte tegneserietrilogien De beste fiender, som nå er utgitt i norsk oversettelse av Minuskel forlag.

David B. er best kjent for det selvbiografiske storverket Epileptisk, og regnes som en av Frankrikes ledende tegneserieskapere. De beste fiender er en lettlest utgreiing om et komplekst tema – som i stil kan minne om Larry Gonicks populærhistoriske storverk Cartoon History of the Universe, men minus det humoristiske skråblikket. Så renner da heller ikke forholdet mellom USA og muslimske stater over av muntre anekdoter.


Langbeins kulturhistorie

$
0
0

Husker du Langbein-albumene fra 1970- og 80-årene? Nå er de tilbake i pocketform. I alle fall noen av dem.

På tampen av 1970-årene fremsto den evige klønen Langbein plutselig som flere hakk mer sofistikert for europeiske tegneserielesere. I 1976 innledet nemlig den amerikanske forfatteren Cal Howard og den argentinske tegneren Hector Adolfo de Urtiága en albumserie som i Norge ganske enkelt ble kjent som «Langbein-album». Der amerikanske animatører tidligere hyppig brukte Langbein som guide innenfor idrettens verden, var disse tegneseriene rett og slett en langbeinifisert inngangsport til Vestens kulturhistorie.

Det startet med Langbein Da Vinci, og Langbein bare vokste med oppgaven, der han pustet nytt liv inn i så forskjellige personligheter som Ludwig van Beethoven, Galileo Galilei, Marco Polo, Christofer Columbus og Johann Gutenberg. Ja, han tok attpåtil skrittet over i mytene og verdenslitteraturen, i album som Langbein Kong Arthur og Langbein Odyssevs.

Tegneseriene var kjennetegnet av et ganske fritt forhold til faktiske hendelser, løftet opp av de Urtiágas stadig kreative layoutløsninger og fortellerglede, Langbein-albumene var like deler slapstickhumor, historietime og metategneserie. «På sitt beste resulterte albumserien i noen av de mest absurd morsomme Disney-tegneseriene som er laget,» heter det for eksempel i en omtale på Serienett.no.

I tillegg satt man overraskende ofte igjen med følelsen av at man faktisk hadde lært noe, det være seg om boktrykkingens historie, det gamle Egypt eller oppdagelsen av Amerika. Etter at det fjortende albumet i serien, Wilhelm ‘Langbein’ Tell ble gitt ut i 1981, ble disse kulturskattene bare vanskeligere og vanskeligere å få klørne i.

Men i år, to år for sent for Langbeins 80-årsjubileum, gjenutgir Egmont flere av disse klassiske albumene, supplert med tidligere uoversatte Langbein-serier, som pocketbokserien Langbein. Første bok, «Den usynlige mannen», byr på et gjensyn med albumene Langbein Frankenstein og Jorden rundt på 80 dager med Langbein, supplert med Langbein og Kaptein Nemo, Robinson Crusoe, Den usynlige mannen og Dr. Jekyll og Mr. Hyde, de to sistnevnte ikke tidligere utgitt på norsk.

Bok to rommer blant annet historiene om Marco Polo, Odyssevs og Columbus, mens Langbein Kong Tut og Langbein Kong Midas kommer i tredje og siste bok 18. august.

Hvilket vil si at man fortsatt må lete på bruktmarkedet for å finne Langbeins viktigste bidrag til europeisk kulturhistorie, som Langbein Da Vinci, Langbein Galilei og Langbein van Beethoven. Og Langbein som Isaac Newton har vi aldri fått lese på norsk.

Tør vi rope, i alle fall hviske, «kulturskandale»?


Viewing all 1750 articles
Browse latest View live