Quantcast
Channel: Øyvind Holen
Viewing all 1750 articles
Browse latest View live

OnklP og hamburgere i dagens D2

$
0
0

Sjekk ut dagens D2, der jeg både har skrevet et stort intervju med plate- og konkursaktuelle OnklP og laget coversaken om hamburgere sammen med Anders Kemp.

Bonus på bloggen: Et lite revolverintervju med OnklP, husk å sjekke ut spillelista i Wimp også. Og ikke glem denne klassikeren, som ikke er i Wimp.

Ja, og jeg har rukket å gjøre et lite intervju med tegneserieskaper Håvard S. Johansen også.

P

– Noen kaller deg Norges mest jålete rapper?

– Nei, det kan jo ikke være sant. Jeg er forfengelig, greit, men se på sveisen min. Jeg «badder» hvis jeg ikke finner riktig sko, men jeg er ikke Topp 30 over best kledde norske rappere en gang.

– Hvor mange plasser i Norge har du fått deg en på trynet?

– Oslo, Lillehammer og Ørnes. Men da sier jeg ikke hvor mange ganger jeg har fått meg en på trynet de respektive steder. Jeg har sikkert fått meg en klask her og der også. Stavanger kanskje, Kristiansand! Nei, si alle byene i Norge. Kan hende jeg har delt ut noen også …

– Har du mange mannlige groupies?

Ja, jeg har faen meg mange mannlige groupies. Det er fanboys, folk som digger skitten min. Jeg møter disse i fylla, de kule er de som vil spandere. Jeg prøver å ta meg tid til å være cool med alle, men noen kan bli jævla slitsomme – sånn er det bare. Men det er mange folk som forventer at jeg skal legge ned noen vers, siden alle i dag har utstyr og vil være en rapper. Jeg får helt ville forespørsler, og ingen snakker om spenn. You talk to me, you talk money.

– Hva er ditt forhold til avhengighet?

– Jeg har en tendens til å bli fort glad i ting. Jeg kommer fra den streiteste familien, så det er en weird greie. Men heldigvis er jeg ikke opptatt av gambling, siden jeg er broke nok fra før. Jeg digger å drikke øl, jeg drikker øl hele tiden. Jeg er ikke narkis, jeg tar ikke hard drugs. Jeg går ikke i hasjmarsjen for å si det sånn, men jeg dukker opp på etterfesten!

– Hva synes familien om karrieren?

– De er stolte av meg, men de er foreldrene mine. Mutter’n synes det er dritkult at vi spiller for et utsolgt Rockefeller, men mye verre hvis jeg blir avbildet med en sigg. Det er bare jeg som liker å drekke.

– Har du en selvdestruktiv side?

– Sikkert. Kanskje. Det er ikke noe jeg går inn for, de tingene som har vært lok i mitt liv er bare selvpåførte, men jeg er relativt skandalefri i dag

FOTO: JIMMY LINUS



Husker du View?

$
0
0

Hvem husker «det tristeste bandet i verden», alias Vegard Blombergs View, som ga ut All Love Is Love Forever i 2001?

Her er mitt 2001-intervju. Hør albumet hos Wimp.

R-612514-1387840570-4686

Vegard Blomberg markedsfører View som «det tristeste bandet i verden». Dog ikke uten et glimt i øyet. Med hjelp av musikere fra så forskjellige band som Cadaver Inc., Apoptygma Berzerk, Remington Super 60, Jocelyn High og Echo Image er gruppas debutplate nå ute.

- Musikk høres best ut når den er trist og mørk, selv i trance er det de triste låtene som er mest catchy. Jeg er nok på vei til å bli countrysanger, med låter der hesten er skutt, flaska er knust og skoene er borte. Det er mest sjel når man havner på bånn, mener Vegard Blomberg (27), hovedmannen bak View.

Den røde tråd på All Love Is Lost Forever er fortapt kjærlighet, prostitusjon, rusmisbruk og livets mørke sider. Blomberg har til og med gått så langt at han har diktet opp en syngende bror til bandet: Fay, som ifølge plateomslaget døde i 1998.

- Jeg er ikke så trist selv, men med Fay har lekt litt med det schizofrene aspektet i meg selv.

- Tekstmessig er det mye kjærlighetssorg, selvmordstanker, tungt rusmisbruk og tvangstanker. Men det er ikke jo ikke alltid det er sant når cowboyen synger at hesten hans er død. Jeg er fascinert av folk som sløser bort livet sitt på feil ting, og har møtt mange triste skjebner ute på turné, som jeg er blitt inspirert av.

Ikke mye med Views debutalbum All Love Is Lost Forever peker mot Blombergs tidligere musikalske bedrifter. Han har gitt ut album med black metal-bandet Mock og technoduoen Total Transformation (med Stephan Groth). Dessuten har han turnert verden rundt som lydmann for synthheltene Apoptygma Berzerk.

View slekter mer mot 4AD-katalogen; band som Red House Painters, This Mortail Coil, Cocteau Twins og Dead Can Dance er erklærte forbilder, det samme er skeive countrysangere som Will Oldham og Mojave 3.

View-plata har helt klart en helhet, samtidig som den spriker sterkt i flere musikalske retninger. Noen låter er mest som skisser å regne, og lydkvaliteten er også sterkt varierende.

- Musikken er tatt opp på kassettspiller, i Bedehuset i Rød i Fredrikstad, rett på Macen og i digitalt lydstudio. I dag er musikkutstyret så bra at det ikke er noe vanskelig å lage tilnærmet perfekt lyd, så derfor er det blitt mer populært å gå vekk fra det «gode» lydbildet, tror Blomberg.

Arbeidet med All Love Is Lost Forever startet i 1994. Sju år senere har så å si hele Fredrikstads musikkmiljø vært innom bandet. Titter du på lista over deltagende musikere på omslaget finner du folk fra band som Apoptygma Berzerk, Doopy, Remington Super 60, Cadaver, Jocelyn High, Sweep, Echo Image med flere.

- View startet opp da jeg traff Fredrik Ball på nachspiel i Fredrikstad; jeg var hardcore Bowie-, Suede- og Velvet Underground-fan, mens han var mer inne i progrock.

Ball flytta til London i 1996 og dannet Nude Idol, og dette var bare det første View-medlemmet som slutta for å starte eget band. Ikke så rart kanskje, når det tok sju år å få ut debutalbumet? Blomberg sendte først materialet til plateselskapet i fjor, fordi «jeg trengte penger til husleia».

- I dag består View av meg og Andreas Bjørck, som studerer musikk i Boston. Vi lager låter hver for oss, og så er han hjemme i Norge hver fjerde måned. Vi har allerede så mye nytt stoff ferdig at All Love Is Lost Forever mest virker som en retrospektiv utgivelse. Framover går det mest i trist country med mer falsettsang, tror jeg.

Opprinnelig publisert på Ballade.no.


FHM om JBB

Tori Amos og Neil Gaiman

$
0
0

Torsdag 22. mai spiller Tori Amos på Sentrum Scene, mens Neil Gaiman gjester Rockefeller kl. 19 mandag 26. mai. De to er gode venner, og refererer gjerne til hverandre i både musikken og litteraturen.

Gaiman signerer også på Outland i Kirkegata søndag kl. 14-15. Mer om Amos/Gaiman-forholdet her og her.

Og Sandman-saken under skreiv jeg i VG i 1996, i forbindelse med det første forsøket på å oversette Sandman til norsk. Mine Sandman-anmeldelser finner du her, mer om Gaiman her.

Delirium, Sandman-universets svar på Tori Amos.

90-årenes store tegneserie starter nå for alvor på norsk. Sandman handler i utgangspunktet om USAs svar på Jon Blund.

Sandman er blitt hyllet av alt fra forfatteren Stephen King til musikkbladet Rolling Stone. Den har vunnet det som er av tegneseriepriser, og sangerinnen Tori Amos, som er en stor fan, er inspirasjon for en av figurene i serien [2014-kommentar: Det er vel ikke helt riktig at Delirium er basert på Amos, men det er mange likhetstrekk mellom de to].

Kort sagt handler serien om Ole Lukkøye eller Jon Blund. I amerikansk barnelærdom er Mr. Sandman en figur som kommer og strør sand i øynene på barna slik at de blir søvnige.

- Med Sandman skulle jeg lage en tegneserie som jeg ville like å lese. Jeg hadde regnet med at serien ville gå inn etter åtte nummer, har forfatteren Neil Gaiman sagt i et intervju

Alt kan skje
Slik ble det ikke. Tegneserien er 90-tallets store suksesshistorie i seriebransjen, og Gaiman er blitt stjerne. Nylig kom nummer 75 av serien ut i USA, det siste i serien.

Briten Gaiman har skapt en serie hvor han kan fortelle historier om akkurat det som faller ham inn. Serien foregår på William Shakespeares tid i England, i det gamle Bagdad fra 1001 natt, eller i nåtiden.

Fortellingen om hvordan William Shakespeare fikk inspirasjon til å skrive skuespillet A Midsummer Night’s Dream vant den prestisjetunge World Fantasy Awards som den første tegneserie noensinne.

På norsk har serien kommet litt spredt i Magnum presenterer og Magnum, men det er først nå historien tar av: Første del av «Dukkehuset» er i salg denne uke i bladet Magnum presenterer.

Magnum

 


Brimstone og Mooie Garage på Parkteatret

$
0
0

Fredag 23. mai spiller de norske psykedelikerne i Brimstone på Parkteatret, med Mooie Garage som oppvarmer.

Her er min anmeldelse av sistnevntes debutalbum. Sjekk det ut hos Wimp eller Spotify.

Mooie Garage
Mooie Garage
Big Dipper Records/Sonet/Universal 2003
4/6

Norsk-nederlandsk lapskauspop.

Lofi, eller soveromspop, er en sjanger der det er lett å sjarmere, men vanskelig å overbevise. Siden billigere utstyr gjorde hjemmestudioer stadig mer tilgjengelige, trykking av cd-plater også ble billigere og Beck og Lou Barlow ble helter for en generasjon lofi-artister, har vi sett en eksplosjon her hjemme også.

Bak bandnavnet Mooie Garage skjuler det seg en herre ved navn Jaap, tydeligvis en oslobasert nederlender [2014-kommentar: Eller kanskje ikke?]. Med unntak av en slidegitar spilt inn på telefonsvarer, har Jaap kokt sammen alt selv hjemme på kjøkkenet, og det er blitt en spennende musikalsk gryte.

Norsk kokekunst er et klart forbilde, for platen er en lapskaus av ingredienser som en småsur sangstemme, Silver Apples, The Band, skjev country, psykedelia, Beck og Motorpsycho. Riktig så velsmakende, men absolutt hjemmelaget og intet gourmetmåltid.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.


Varm Arm

$
0
0

Søndag 25. mai blir det sannelig konsert på Izakaya, med ingen ringere enn Svarte Greiner, Alexander Rishaug og Are Mokkelbost.

Les mer om artistene bak linkene, under følger min anmeldelse av ARM, «supergruppa» til Mokkelbost, Rishaug og Arne Borgan.

Og sjekk ut albumet selv, hos Wimp eller Spotify.

[Edit: Svarte Greiner og Rishaug kan også oppleves på Østre i Bergen lørdag 24. mai.]

ARM
Open Reminder
Melektronikk 2004
4/6

«Supergruppe» utforsker grenselandet mellom støy, elektronika, jazz og improvisasjon.

ARM består av Arne «Bastard Child» Borgan, Alexander Rishaug og Are «Single Unit» Mokkelbost, en trio med bred bakgrunn fra vrang elektronika og studier ved Statens kunstakademi.

Dette er med andre ord langt fra enkel popmusikk, men musikk som bryter med vante regler om melodi, rytme, harmoni og instrumentering. Selv tinnituspiping tas i bruk – med både irriterende og fascinerende resultat.

Platen er basert på en lang rekke ARM-konserter Europa rundt, og flere av sporene er faktisk preget av en sjarmerende varme, særegen melodiøsitet og original rytmikk – selv om de fleste nok vil oppfatte dette som fullstendig umusikalsk.

Bidrag fra John Hegre (Jazzkammer) og jazzmusikerne Tonny Kluften og Håkon Kornstad bidrar til variasjon, men platen mangler en tematisk helhet for å kjempe seg opp i støy/impro/elektronika-eliten sammen med navn som Supersilent, Fennesz og Jazzkammer.

PS! ARM gir også ut albumet Driving By Accident på vinyl, i et begrenset opplag på 500.

Opprinnelig publisert i Aftenposten Aften.


Ashley Tisdales Hollywood-pop

$
0
0

I anledning Miley Cyrus’ konsert i Telenor-arena onsdag 28. mai blir det en dose Disney-pop på bloggen. Mer disneypop her.

Først ut: Ashley Tisdale, som slo gjennom med High School Musical (men hun var også med i Donnie Darko) og i 2007 ga ut soloalbumet Headstrong. Her er min anmeldelse

Ashley Tisdale
Headstrong
Warner 2007
4/6

Disney-stjernen som skal bli popstjerne.

Glem Britney Spears. For verdens tenåringer var Ashley Tisdale 2006s største popnavn, mye takket være rollen som Sharpay Evans i Disney-filmen High School Musical. 2007 kan fort bli enda større, med High School Musical 2 og denne solodebuten som dampveivalser.

Tisdale har vært i showbiz siden hun var tre år, og Warner tar ingen sjanser når hun skal bli popstjerne. Headstrong er kanskje upersonlig, men skreddersydd for en popverden der Britney og Christina har lagt grunnlaget.

Et fotballag av låtskrivere bidrar, som hiphop-stjerner som Jonathan ”J.R.” Rotem, de fremadstormende svenskene Twin og veteranen Diane Warren. Tisdale sjonglerer svett klubbhiphop, svulstige ballader og radiovennlig fjortispop uten store problemer, og singelen ”He Said, She Said” finnes i tre versjoner for alle aldersgrupper.

Ren popopportunisme selvsagt, men du skal gjemme deg godt for å unnslippe Ashley Tisdale i 2007.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.


Lindsay Lohans platedebut

$
0
0

I anledning Miley Cyrus’ konsert i Telenor-arena onsdag 28. mai blir det en dose Disney-pop på bloggen. Mer disneypop her.

I går var det Ashley Tisdale, i dag er turen kommet til Lindsay Lohan, som slo gjennom i Disney-filmer som The Parent Trap (1998) og Freaky Friday (2003). Her er min anmeldelse av soloplata Speak.

Lindsay Lohan
Speak
Casablanca Music/Universal 2004
2/6

Trenger vi en ny popstjerne fra Hollywood? Tror ikke det.

”Don’t want to be like every other girl in the world”, synger Lindsay Lohan i “First”. Og neida, Lindsay, du er ikke det. De fleste jenter jeg kjenner begynte ikke i showbiz da de var tre år gamle, ble filmstjerne da de var 12 og slapp debutalbumet da de var 18.

Lindsay bidro med låter i filmene Freaky Friday og Confessions of a Teenage Drama Queen, noe som førte til platekontrakt hos den gamle luringen Tommy Mottola (ekssjef i Sony Records og eksmannen til Mariah Carey).

Lohan poserer med knust gitar på coveret, men det virker mest som hun spiller en rolle som rockestjerne. Musikalsk er dette en forvirrende miks av samlebåndspop og designerrock av typen Ashlee Simpson, Avril Lavigne og Venke Knutson. ”First” og et knippe andre låter funker på MTV og radio, men intet fenger som Ashlee Simpsons ”Lala”.

Idol-David Eriksen er forresten en av et tjuetalls låtskrivere her, uten at ”To Know Your Name” hevder seg i en sjø av middelmådighet.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.



Miley Cyrus på Telenor Arena

$
0
0

«Uimotståelig fjortisrock,» skreiv jeg om Miley Cyrus. Da hun fortsatt var best kjent som Hannah Montana, mer om disneypopen her.

Onsdag 28. mai spiller hun på Telenor Arena.

Diverse artister
Hannah Montana: Songs From and Inspired by the Hit TV Series
Disney/EMI 2006
5/6

Disneys nye popprinsesse.

Tv-filmen High School Musical ble en vanvittig suksess for Disney, og konsernet smir mens jernet er varmt. Oppfølgeren kommer til sommeren, men fjortispopens ferskeste fjes finner vi i tv-serien Hannah Montana. Forrige uke gikk musikken fra serien inn på VG-listen, selv om serien bare vises på Disney Channel.

Ideen er enkel, men genial. 14 år gamle Miley Cyrus spiller skoleflinke Miley Stewart, som lever et dobbeltliv som popstjernen Hannah Montana. Cyrus synger selvsikkert sokkene av konkurrenter som Hilary Duff, Lindsay Lohan og Ashlee Simpson, med en perlerad av spretne og barnevennlige hits et sted mellom pop, rock, punk og country.

Rent sukkerspinn for ungene, og låter fra The Click Five, Jesse McCartney, Everlife, B5 og en duett mellom stjernen og hennes ekte pappa trekker heller ikke ned.

Hvem faren er? Herr «Achy Breaky Heart» personlig – Billy Ray Cyrus.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.


Drabant anmeldt i Danmark

$
0
0

Det er nok en overdrivelse å påstå at anmeldelsene av den danske utgaven av Drabant har haglet inn, men her om dagen snubla jeg over en fra i høst, da jeg skulle reklamere for serien overfor en tegneserieinteressert danske.

Og den var jo veldig positiv. Æseløre.dk har tidligere også vært snille med Hiphop-boka, så det er bare å takke og bukke for oppmerksomheten. Og jeg tilgir at navnet mitt er stavet feil.

Har du ikke lest Drabant sa du? Kjøp deg den nå, eller lån den på biblioteket. Se traileren under, eller les de første sidene gratis på nettet.

10334322_698328600224336_8945200292428867980_n

 


Miley Cyrus’ 75 skandaler

$
0
0

Jeg tør der tabloidene tier, og anmelder Miley Cyrus-konserten – skandale for skandale. Neste gang blir det terningkast på hver skandale også.

Les hele saken hos Eno.

Miley


Dan Roams presentasjonskurs

$
0
0

Hvordan presentere dine beste ideer? Dan Roam leter etter svar.

Er hemmeligheten bak suksess å skrive bøker der budskapet kan oppsummeres med noen få ord? Michael Pollan ble en av USAs viktigste matskribenter med boken In Defense of Food, der budskapet ikke var vanskeligere enn følgende sju ord: «Spis mat. Ikke for mye. Mest planter.»

Nå kommer Dan Roam alle foredragsholdere som sliter med å fylle flipoveren og powerpointen til unnsetning med boken Show and Tell: How Everybody Can Make Extraordinary Presentations (Penguin).

Roam har tidligere tatt for seg de enkle, men gode ideene i bestselgeren The Back of the Napkin: Solving Problems and Selling Ideas With Pictures. Nå handler det om å forvalte, presentere og selge inn alle disse gode ideene du skrev ned på servietten din i et lyst øyeblikk.

Han oppsummerer det slik: «Fortell sannheten. Fortell den ved hjelp av en historie. Fortell historien ved hjelp av bilder.» Ikke like elegant som Pollans sju ord, men likevel.

Men tre setninger blir ingen bestselger, så derfor utdyper Roam ideene sine over 250 sider med tekst, fortellinger og tegninger.


Michael Pollan: Den nye matguruen

$
0
0

Siden vi sneiet innom  Michael Pollan i gårsdagens bloggpost: Her er mitt 2009-intervju med matguruen. Matregler: Håndbok for deg som spiser kom ut på norsk i fjor, mens fjorårets Cooked: A Natural History of Transformation nettopp kom i paperback.

Intervjuet var i utgangspunktet en del av denne saken om framtidas mat i D2, men jeg fikk såpass mye ut av karen at jeg også kunne skrive denne spinoffsaken.

Pollan er for øvrig møtt med en del kritikk i det siste, som for eksempel her.

Michael Pollans filmer og bøker gjør for kosthold det Al Gore gjør for global oppvarming. Når han skriver om mat, følger selv president Barack Obama nøye med.

– Når vi snakker om mat, er det beste valget for miljøet veldig ofte også det beste valget for din egen helse og din egen fornøyelse, sier Michael Pollan.

Han snakker mye om mat om dagen. Frem til 2006 var han best kjent som svogeren til skuespilleren Michael J. Fox, som er gift med søsteren Tracy. Men så tok journalisten et oppgjør med dagens matindustri i boken The Omnivore’s Dilemma. Dagens vestlige kosthold og industrielle matproduksjon får alvorlige økologiske og helsemessige konsekvenser, mener Pollan, og advarer mot et kosthold som de siste 30 årene er blitt stadig mer ensidig og usunt. Vi spiser mye av alt, bortsett fra grønnsaker, frukt og fullkornprodukter.

– Vi spiser stort sett hvete, mais, soya, kjøtt og sukker. Når all mat stammer fra de samme avlingene fører det til helseproblemer. Vi må gjenoppdage vår altetende identitet.

Brevet til presidenten
I oktober 2008 ringer telefonen til Michael Pollan. Det er fra kontoret til daværende presidentkandidat Barack Obama. En medhjelper har lest «Farmer in Chief», Pollans åpne brev til Obama i New York Times Magazine, og ber ham skrive et kortfattet sammendrag. Pollan nekter, og forklarer at hvis han kunne ha formulert budskapet kortere, så ville han gjort det. Pollan hører ikke mer, før han leser et stort intervju med den nyvalgte presidenten i Time Magazine.

– Hvis Obama virkelig ønsker å gjøre noe med utgiftene til helsevesenet og klimaendringene, må han ta seg av utfordringene innen matbransjen. Han har sagt veldig positive ting om artikkelen min i flere intervjuer. Han er enig i synspunktene mine, men etter at han fikk kritikk fra bønder i Iowa, har han moderert uttalelsene sine en smule.

Drister vi oss til et kort referat, er hovedbudskapet slik: Dersom USAs president vil gjøre noe med helseutgiftene og utslippet av klimagasser, er han nødt til å se på maten. Sykdommene som dreper oss og utslippene som kveler oss, er forbundet med industrialiseringen av måltidene våre. Jordbruket er blitt for avhengig av subsidier, fossilt brennstoff, kunstgjødsel og sprøytemidler.

– Både mat og bensin er uærlig prissatt i USA, prisene reflekterer ikke de virkelige kostnadene. Nå er folk ferd med å innse at matvalgene deres er like viktige i forhold til klimaendringene som transport- og oppvarmingsvalgene. Mat handler ikke bare om kalorier, vi er også nødt til å telle fossilt brennstoff-«kaloriene» i maten vi spiser, sier Pollan.

Løsningen er å gjøre landbruket mindre avhengig av olje, og mer av solenergi, det vil si økt satsing på økologisk landbruk. Pollan ser Michelle Obamas nyanlagte økologiske kjøkkenhage som et tydelig signal på at Obama følger med på feltet. Magasinet The New Yorker skriver at Obamas økologiske hage er direkte påvirket av Pollans skriverier.

Enkelt kosthold
Hadde Barack Obama ønsket et sammendrag av fjorårets bok, In Defense of Food, ville han fått sju ord tilbake. Slagordet fra boken, som nylig er oversatt til norsk som «Til matens forsvar», er allerede i bruk på t-skjorter, kaffekopper og epostsignaturer: «Spis mat. Ikke for mye. Mest planter.»

– Jeg kan utdype: Spis ekte mat, hold deg unna bearbeidet mat, og ikke kjøp mat som det reklameres for, sier Pollan.

The Omnivore’s Dilemma var Pollans gjennombrudd som forfatter og kostholdssynser, og lå 91 uker på New York Times’ bestselgerliste. Han har endret hvordan amerikanere tenker på maten sin, og han gjør det ved å forenkle og gå tilbake til røttene.

In Defense of Food er et engasjert forsvarsskrift for råvarer, matlaging «fra bunnen» og besteforeldregenerasjonens matvaner, og et like hissig oppgjør med matindustriens billigmat, fastfood og ferdigprodukter. I løpet av de siste 50 årene er matproduksjonen gått gjennom flere endringer enn de 10.000 foregående årene, skriver Pollan. I dag bruker amerikanere i snitt 9,7 prosent av inntekten sin på mat, det minste beløpet i historien, og Pollan mener vi bør kjøpe dyrere råvarer og bruke mer tid på å tilberede den.

– Vi er blitt bortskjemt av billig mat, men på samme vis som billig olje og bensin i lengden ikke har vært en velsignelse, er vi nå i ferd med å føle det samme om billig mat.

Nå befinner dagens mataktivisme i USA seg på samme nivå som miljøbevegelsen i 1970, mener Pollan, året da den første «Earth Day» signaliserte økt mobilisering.

Kyllingsommer
Carole Morison gjør seg klar til morgenens faste oppdrag. Bonden fra Maryland vasser gjennom kyllingene sine, som lever så tett i fjøset at Morison ikke kan se gulvet. Fjærkreene er dekket av sin egen og andres avføring, og Morison setter i gang med å luke ut nattens ofre. Dyrene som er blitt for tykke til å gå, og som er trampet i hjel siden forrige inspeksjon.

Morison er en av kildene i den nye dokumentarfilmen Food, Inc., som av amerikanske kritikere kalles matens svar på Al Gores klimavarsko En ubehagelig sannhet. Regissør Robert Kenner baserer seg på bøkene til Michael Pollan og Eric Schlosser (Fast Food Nation), og begge er også med i filmen. «Gjør med supermarkedet det Haisommer gjorde for badestranden,» skrev Variety i sin anmeldelse.

– Vi har vært uforsiktige og tankeløse lenge. Vi har ikke tenkt på følgene av spisingen vår, og det finnes fortsatt mange som ikke ønsker å tenke særlig på dette. Nå tror jeg tiden er moden for at vi må bli mer bevisste spisere. Hvis ikke, kan dette ende med en helsekrise eller en virkelighet der fossilt brennstoff er så dyrt at vi ikke lenger har råd til å dyrke all maten vi trenger. Vi trenger flere alternativer, og bør spesielt se på økologisk og bærekraftig jordbruk, mener Pollan.

Mindre kjøtt
Michael Pollan mener vi mennesker bør ha et mest mulig variert kosthold, hvilket inkluderer kjøtt. Han er ingen vegetarianer, men slår fast at vi bør være bevisste kjøttetere. Av miljømessige hensyn spiser han bare kjøtt fra dyr som spiser gress, fordi de har et langt mindre fotavtrykk enn kyr fôret opp med korn og mais. Fordi slik kjøtt er dyrere, spiser han også mindre kjøtt.

– Å bytte til økologiske gulrøtter er mindre viktig enn å redusere forbruket av kjøtt. Kjøtt setter langt større økologiske fotavtrykk etter seg enn industrielle grønnsaker, og spiser du mindre kjøtt bidrar du sterkere til å redusere klimautslipp enn om du går over til økologiske grønnsaker.

Billig kjøtt har dyttet frukt, grønnsaker og fullkornprodukter vekk fra middagstallerkenen, og nå er det på tide å gjøre kjøtt mer til tilbehør, og mindre til hovedrett. Situasjonen er annerledes i USA enn i Europa, og Pollan forteller at han har møtt skolebarn som aldri har sett en fersken utenfor hermetikkboksen.

Kritikere mener Pollan er en naiv drømmer og nostalgiker, som ønsker seg tilbake til 1930-tallet – uten å innse at datidens produksjonsmetoder på ingen mate kan mette dagens befolkning. Økologisk mat vil forbli kostbar mat for middel- og overklassen, mens resten av verden må mettes av matgigantene. Pollan tror derimot økologisk jordbruk er fremtiden.

– Jeg tror og håper at de økologiske jordbruksteknikkene som er utviklet i USA vil spre seg til den tredje verden, hvor arbeidskraft er et mindre problem. Økologisk landbruk er arbeidskrevende, og hovedproblemet i Vesten er at det ikke finnes nok bønder.

– Hva spiser du i dag?

– Noe lokalt og årtidsbetinget som alltid. Det er også verdt å huske at mye økologisk mat som selger er «dynket» i fossilt brennstoff, fordi det er blitt kjørt på tvers av landet i en lastebil. Det er det motsatte av ideen bak økologisk landbruk.

Fakta – Michael Pollan (anno 2009)

* Journalist, forfatter og professor i journalistikk fra New York.

* Har gitt ut fire bøker: Second Nature: A Gardener’s Education (1991), Place of My Own: The Education of an Amateur Builder (1997), The Botany of Desire: A Plant’s-Eye View of the World (2001), The Omnivore’s Dilemma: A Natural History of Four Meals (2006) og In Defense of Food: An Eater’s Manifesto (2008).

* Har gjort seg bemerket med skarp kritikk av dagens industrielle matproduksjon, og er blitt kalt grunnleggeren av en amerikansk variant av «slow food»-bevegelsen.

* Er en viktig kilde i dokumentarfilmene King Corn (2007) og Food, Inc. (2009).

Spisemanifestet

* Ikke spis noe din oldemor ikke ville gjenkjent som mat.

* Ikke spis noe med mer enn fem ingredienser, eller ingredienser du ikke kan uttale eller vet noe om.

* Unngå matprodukter med helsepåstander.

* Betal mer, spis mindre.

* Spis måltider. Sittende ved et ordentlig bord. Ikke skrivebordet.

* Ikke spis noe som aldri råtner. Honning kan være det eneste unntaket.

* Forlat alltid bordet mens du fortsatt er litt sulten.

* Ikke spis mat der du kjøper bensinen din.

Utdrag fra boken In Defense of Food.

Opprinnelig publisert i D2.


Økologisk genmat

$
0
0

Matblogg-uke, dag 2: Denne saken om muligheten av å dyrke genmodifiserte råvarer etter økologiske prinsipper spant ut fra denne saken om framtidas mat jeg skrev i D2 i 2009.

En spinoffsak altså, men den kom aldri på trykk. Så dette blir urpremiere.

Sjekk også denne: The New Yorker om GMO-debatt mellom Pamela Ronald og Michael Pollan.

Pamela Ronald og Raoul W. Adamchak.

Genmodifiserte råvarer kan lettere dyrkes etter økologiske prinsipper. Professor Pamela Ronald tror hennes idé kan bidra til å løse verdens matvareproblemer, men hun får ikke lov å kalle resultatet for økologisk mat.

– Hva vil du gjøre med kornene? spør Pamela Ronald risbonden Basanta Kumar Raut.

Det er november 2008. Barack Obama har akkurat vunnet det amerikanske presidentvalget, og i landsbyen Nuagawn i Vest-Bangladesh sitter Raut bokstavelig talt med frøene av 13 års arbeid for den amerikanske professoren i plantepatologi ved Universitetet i Davis i California.

Raut har siden 2006 testet den genmodifiserte «swarna-sub1a»-risen Ronald har utviklet i samarbeid med International Rice Research Institute på Filippinene. De har klonet et gen fra en indisk rissort, som kan overleve to uker under vann. Vanlig ris takler bare rundt tre dager, og bare i India og Bangladesh går rundt fire millioner tonn ris tapt årlig på grunn av flom. Det tilsvarer mat til å fø 30 millioner mennesker.

I Nuagawn var avlingen til Raut under vann i tolv dager i ett strekk, og av de tre ristypene han plantet, var Ronalds variant den eneste overlevende. Bønder i andre landsbyer forteller lignende historier. «Det er magi», sier en. Eksperimentet er en suksess.

– Om to-tre år håper jeg denne flomtolerante risvariantenn vil dyrkes på over fire millioner mål land i Bangladesh, og enda mer i India, forteller Ronald.

Forskere ved International Rice Research Institute har videreutviklet flere varianter av Ronalds sub1-ris, som i år ble sluppet på det kommersielle markedet. Risen er allerede tatt i bruk av bønder i Bangladesh, India og Filippinene.

Kontroversielt ekteskap
Pamela Ronald er ingen vanlig genforsker. Ektemannen hennes, Raoul W. Adamchak, underviser ved samme universitet, og han har i tillegg dyrket frukt og grønnsaker økologisk i 20 år. Ekteparet har skrevet boken Tomorrow’s Table: Organic Farming, Genetics, and the Future of Food, der de slår et slag for et kontroversielt ekteskap: De mener man bør forene forskning på genmodifiserte organismer (GMO) med økologiske prinsipper. Men i dag er dette umulig: For bruker du genmodifiserte råvarer, kan det per definisjon ikke kalles «økologisk mat».

Men hvis målet med økologisk landbruk er å redusere kunstgjødsel, klimautslipp og insektmidler, og samtidig øke avlingene, kan GMO-frø bli et viktig virkemiddel, mener ekteparet.

– Dette er vi enige om: Millioner av mennesker er underernærte og sultne, og vannressursene er under press. Vi vet at vi må dyrke mer mat på mindre landområder. Og vi må gjøre det på en måte som forurenser lite og ikke bidrar til global oppvarming og utarming av jorden, forteller Ronald.

I 2050 er vi ni milliarder mennesker på jorden. Allerede i dag er rundt én milliard underernærte. FN-organet UNEP (FNs miljøvernprogram) slår fast at den globale matvareproduksjonen må øke med 50 prosent frem til 2050. Genforskere og økobønder har felles interesser i å satse på genmodifiserte råvarer dyrket etter økologiske prinsipper, mener Ronald, nemlig å redusere bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler og gi forbrukerne sunnere og mer mat.

– Boken har truffet en nerve. Mange har tenkt lignende tanker, men fordi GMO-mat har fått et tabustempel, har vi ikke fått noen skikkelig diskusjon.

Bred motstand
Heinrich Jung viser stolt frem sin nyplantede broccoliåker i Mosogn i Glåmdalen, der den tyske agraringeniøren fra Karlsruhe siden 1999 har drevet den økologiske bondegården Åmot. Står værgudene ham bi, kan Jung selge 40.000 økologiske broccolihoder. Det er på tide å avbryte den gode stemningen med et kjettersk spørsmål:

– Hva må skje for at du skal plante genmodifisert broccoli her?

Jung ser rart på journalisten, som om han ikke helt forstår at det er ham jeg snakker til.

– Jeg? Da må verden stoppe å gå rundt. Det skjer ikke.

I dagens ideologiske matkamp om matfatet øker skepsisen overfor matforskernes hvite frakker, laboratorier og «tukling med naturen». Dagens ideal er den uavhengige økobonden som tenker på naturen, dyrene og menneskenes helse når han eller hun serverer mat uberørt av kloning, kunstgjødsel og sprøytemidler. Heinrich Jung er en av disse. Han håper fremtidens matvarebehov kan løses ved økt satsing på økologisk gårdsbruk.

På Åmot beiter gris, kyr og hester beiter fritt. Jung lar kyrne kalve i mai, istedenfor februar som vanlig, fordi han har sett at elgene kalver på våren, og «det må være en grunn til det». Men økologisk landbruk handler slett ikke bare om å gå tilbake til røttene og besteforeldrenes landbrukstradisjoner.

– Økologisk landbruk er det mest fremtidsrettede som finnes, og i fremtiden er det bruken av kjemiske plantevernmidler som vil bli sett tilbake på som en midlertidig løsning, mener Jung.

Han understreker at økobøndene slett ikke er skeptiske til moderne vitenskap. Broccoliåkeren er dekket med moderne fiberduker og insektnetting, han kjører rundt i en ekstra lett spesialtraktor, og i kampen mot ugresset bruker han propanbrenner. I tillegg er det utviklet datastyrt radrensingsutstyr, basert på et kamera som filmer avlingen og ser forskjellen på utstyr og kulturplanter.

– En målsetning med økologisk landbruk er å bli bærekraftig, og bærekraftig betyr fremtidsrettet.

Snutebillekontroll
Bioforsk Økologisk i Ås utvikler for eksempel flere nye metoder innen økologisk og konvensjonelt jordbruk. Det forskes på kontroll av snutebiller i jordbær ved bruk av planteluktsstoffer, økologisk bringebærdyrking i polyetylentunneler og bruk av kløver som fôr og gjødsel.

– Vi må spise mindre kjøtt og mer grønnsaker, og flere må engasjere seg i matvareproduksjon. Flere må bli bønder, mener Heinrich Jung.

Han er opptatt av at forbrukerne kan spore maten tilbake til gården hans.

– Jeg får telefoner fra folk som bare vil fortelle at de liker gulrøttene mine. Jeg er optimist på det økologiske landbrukets vegne, blant annet på grunn av økt utdanningsnivå. Vi har hatt en utvikling som går vekk fra at lav pris er det viktigste for forbrukeren, godt utdannede mennesker er mer opptatt av hva de spiser enn prisen.

Som så mange andre bønder, eksperter og forbrukere er Jung svært skeptisk til genmodifisering. Han liker ikke at multinasjonale selskaper kan ta patent på råvarer, og nærmest monopolisere handelen med frø. Han er heller ikke overbevist om at GMO-mat er ufarlig.

– Ingen har dødd av å spise GMO-mat i løpet av 20 år, men hva er 20 år i forhold til evolusjonen? Vi vet for lite om langtidsvirkningene. Et oljeutslipp kan vi rydde opp i, men hvordan skal vi samle inn genmodifisert pollen?

– Jeg leste om afrikanske politikere som havnet i en nødssituasjon, men likevel takket nei til GMO-mat. Det var en ansvarlig avgjørelse.

– Er det ansvarlig å takke nei til mat når folket sulter?

– Jeg må si det på engelsk: You can’t exterminate one evil with another.

Ingen prinsipiell forskjell
Arne Grønlund er seniorforsker ved Bioforsk i Ås, og ekspert på jordkvalitet og jordressurser. Han synes Pamela Ronalds forslag er interessante.

– Det kan ligge et potensial i å utvikle sorter som er mer konkurransedyktig mot ugress og resistente mot sykdommer, og dermed redusere behovet for kjemiske plantevernmidler. Vi kan også tenke oss plantesorter som kan vokse med lavere innhold av næringsstoffer i jord eller ta opp næringsstoffer fra større dyp, og dermed redusere tap av næringsstoffer gjennom utvasking.

Slik kan en si at økologisk drift faktisk kan være mer tjent med genmodifiserte planter enn det konvensjonelle landbruket, mener Grønlund. Han ser heller ingen prinsipielle forskjeller på genmodifisering og annen planteforedling der man bevisst prøver å utvikle nye plantesorter som er genetisk forskjellig fra de gamle.

– Jeg har derfor ingen motforestillinger mot dyrking av genmodifiserte planter med såkalte økologisk prinsipper. Men ordet «genmodifisert» ser ut til å skape frykt blant folk, mens «økologisk» forbindes med noe positivt, rent, sunt, dyre- og miljøvennlig. Økologisk mat er derfor blitt en forretningsidé, hvor det legges større vekt på holdningene til forbrukerne enn til vitenskap.

Han har dessuten inntrykk av at det er det konvensjonelle landbruket som går foran i teknologiutvikling.

– Det gjelder GPS-basert presisjonsjordbruk, biogassproduksjon av husdyrgjødsel, og utvikling og bruk av nye typer avfallsbaserte organiske gjødselslag som biorest fra matavfall, kjøttbenmel og aske fra biobrensel. Det er kanskje først og fremst innenfor ugress-, sykdoms- og skadedyrbekjempelse at økolandbruket kan gå foran i teknologiutvikling.

Råvareflikking
Ifølge Pamela Ronald er det enorme gapet mellom oppfatningen av økomat og GMO-mat en følge av kunnskapsløshet.

– Det absurde er at alle genetiske endringer opp til 1995 er akseptert som «naturlige», men den nyeste teknologien ikke er det. Mange innser ikke at nesten alt vi spiser er blitt genetisk forandret gjennom tusenvis av år med menneskelig manipulasjon. Det er nesten ikke noe av det vi spiser som er «naturlig».

Både ris, poteter, tomater og mais er resultat av selektiv avlskryssing, og dessuten er en del mat vi i dag spiser skapt ved hjelp av mutasjoner. Det vil si at råvarer utsettes for ultrafiolett stråling for å provosere frem endringer i genstrukturen. Dette skaper mer usikkerhet og større endringer i råvarene enn genmodifisering.

Ronald er også lei av argumentet om de multinasjonale selskapenes dominans, som hun mener er det motstanderne strekker seg etter når de ikke kan påvise at GMO-mat har negative helseeffekter.

– Prosessen med genmodifisering ble ikke utviklet av store selskaper, men som allemannseie. Deretter har selskapene utnyttet denne nye teknologien, men fusjonene i frøindustrien begynte lenge før dette. Hvis hodepinen er at GMO-frø er samlet på få hender, bør man prøve å gjøre noe med markedsdominansen. Disse selskapene selger både GMO-frø og vanlige frø.

Ronald tror vi i fremtiden kommer til å spise mye mer genetisk modifisert mat, men håper det blir mat som er blitt produsert på miljøvennlig vis.

– Folk har begynt å innse at det er blitt brukt for mye insektmiddel og kunstgjødsel. Det er jordbruksmetodene som er kritiske for fremtidens matfat, frøet er bare en liten del av det.

Hun tror likevel ikke vi kommer til å endre særlig på matvanene våre frem til 2050.

– Dietten vår vil fortsatt bestå av ris, hvete, mais, soya, kjøtt og fisk. Genforskning handler om å utvikle nye varianter, ikke nye arter, å flikke på det vi alt har.

Davis1

Der den vanlige risen døde viste den genmodifiserte og flomtolerante lovende takter under forsøkene i Bangladesh. Nå er Pamela Ronalds oppfinnelse sluppet løs på det kommersielle markedet i Asia. FOTO: PAMELA RONALD

 


Illeluktende matdrama

$
0
0

Boka Fast Food Nation og filmen Super Size Me har vært skoledannende når det kommer til hvordan mat er blitt behandlet i dokumentarlitteraturen -og filmen. Men det gikk ikke særlig bra da førstnevnte – merkelig nok – ble spillefilm.

Med den avslørende boken Fast Food Nation ga journalist Eric Schlosser en solid dose mageknip til både de som spiser seg mette og de som tjener seg fete på hamburgere, men når det kom til dårlig magefølelse på kinolerretet var det Morgan Spurlocks Super Size Me som stakk av med all oppmerksomheten.

Vegetarianeren Richard Linklaters fiksjonalisering av dokumentarboken fra i fjor skapte derimot ikke like mye leven, på tross av stjerner som Bruce Willis, Avril Lavigne, Ethan Hawke og Patricia Arquette i rollene.

Denne uken går filmen rett på dvd i Norge, og her legges Schlossers harde fakta i munnen på kyniske hvitsnipparbeidere, engasjerte studentaktivister, meksikanske fremmedarbeidere og lavtlønte burgerflippere. På tross av flere sterke scener fra slaktehuset og styrerommet, gaper Linklater over mer han han klarer å svelge, og resultatet blir en fastfoodversjon av narkothrilleren Traffic. Fort spist, raskt glemt.

Opprinnelig publisert i D2.



Donald Duck: Disneys gjøkunge runder 80

$
0
0

Da Donald Duck ble «født» 9. juni 1934, var det en unnasluntrende latsabb som kom til verden.

Med årene utviklet han seg til selve symbolet på den hissige, men hjertevarme sliteren som aldri får det helt til.

Mandag 9.juni fyller han 80 år, og det som følger under er en tidlig versjon av ett av kapitlene i boka Donald-landet: Hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge. Skaff deg den da vel, for eksempel her (hardcover) eller her (e-bok).

Les anmeldelsen til erkedonaldist Geir Hasnes her.


Som de fleste skapninger i Disney-universet er Donald Fauntleroy Duck skapt av en komité av animatører og serieskapere.[1] Den 29 år gamle melkemannen Clarence Nash sådde frøet da den gryende tegnefilmmesteren Walt Disney hørte hans kvekkende imitasjon av en familie med ender. Disney mente stemmen passet perfekt til en andefigur, og han ga animatørene Richard Lundy, Art Babbitt og Dick Huemer i oppdrag å gi Donald form og klær i debutfilmen The Wise Little Hen. Men det var på ingen måte en ferdigutviklet and som dukket opp på amerikanske kinoer 9. juni 1934.

Denne tegnefilmen var én i rekken i Silly Symphony-serien, filmer som kombinerte Disney-tegnernes voksende kompetanse med klassiske eventyr og originale historier, presentert i en musikalsk innpakning. The Wise Little Hen var en klassisk moralfabel, der en lat gris og en like lat and får sin velfortjente straff fordi de aldri hjelper driftige hønemor med å dyrke og høste mais.[2]

The Wise Little Hen gjorde Donald til stjerne, eller rettere sagt en trøbbelmaker og antihelt.[3] I de påfølgende filmene gjorde animatørene Donald hissigere i lynnet, mens streken ble rundere og mykere. Han ble fyldigere i kroppen, nebbet krympet, og han fikk en mer aktiv og rampete rolle. Med sitt hissige temperament og sine dårlige sider, dagligdagse problemer og evige jakt på suksess gjenspeilet han publikums egne liv i de harde 30-åra.

Mikke vs. Donald
Disneys første suksess var Mikke Mus, og musa ble raskt et symbol for den amerikanske optimismen og et alter ego for Disney selv. Mikkes karakteristiske heliumsstemme var det Disney selv som sto bak. Donald var et mer uforutsigbart vesen.

Mikke spilte ofte rollen som den eventyrlystne og modige David i kamp mot flere goliater, og som regel vant han. Han brøt ofte naturlovene, men aldri morallovene. Han var én del Walt Disney, én del Charlie Chaplins sjarmerende loffer som uforvarende havnet i trøbbel, og én del heltemodig Douglas Fairbanks som reddet jomfruer – Minni Mus – i nød.

Mikke ble født som ugangskråke, men endte som en blankpolert helt. Chaplin-kløna ble ofret til fordel for Fairbanks-helten, og dette førte til at animatørene ikke lenger kunne bruke Mikke til så mye. Han ble rammet av identitetskrise: Var han mann eller mus? Voksen eller guttunge? Løsningen ble å menneskeliggjøre ham: I 1948 ble den siste Mikke-kortfilmen laget. Året etter fylte musa 21 år. Han tok på seg skjorte og langbukse, og flyttet ut i i forstaden. Da forsvant også de siste skarpe kantene. Mikke falt inn i vår verden – og ble kjedelig. Han var for perfekt.

Donald, derimot, var Anti-Mikke. Til å begynne med buet ungene mot lerretet når han dukket opp på lerretet. Men i The Band Concert (1935) stjeler Donald bokstavelig talt showet fra Mikke. Musa spiller dirigenten som leder sitt orkester gjennom Wilhelm Tell-ouverturen, mens Donald er plageånden som saboterer med fløytespill og skaper framdrift og humor i fortellingen.

I motsetning til Mikke var Donald frigjort fra kravene om god oppførsel og moral. Anda var grinete, barnslig, hissig, pretensiøs, forfengelig, nevrotisk, selvopptatt og uhøflig – på en tid da hele verden så ut som den skulle eksplodere i et Donald-aktig raseri.

Suksessen førte nå til at Donald begynte å få hovedroller, og fra 1937 ble det opprettet et eget Donald-team: Regissør Jack King og forfatterne og animatørene Chuck Couch, Harry Reeves, Jack Hannah og Carl Barks. «Donald kunne være alt, han hadde alle menneskelige følelser. Han var søt, ondskapsfull, varm og kald, og hadde moro på andres bekostning,» sa Hannah.[4]

I 1947 plasserer en meningsmåling Donald på popularitetstoppen blant tegnefilmfigurene i USA.[5]

Amerikanerne har i dag et helt annet syn enn oss nordmenn på Donald og Mikke, farget av tegnefilmene. For eksempel sammenlignet Sarah Elbert, professor i kulturhistorie, presidentene Bill Clinton og George W. Bush med Mikke og Donald. Hun mente Clinton vant fordi han er en Mikke-type, «en ydmyk liten fyr fra enkle kår som selv har slått seg fram i verden». Bush senior tapte fordi han er en Donald Duck-type, «en småfrekk, sjølopptatt og upålitelig type, ikke særlig elskelig, og flink til å skape intriger.»[6]

Professoren avslørte samtidig at hun ikke hadde særlig kunnskap til Donald utenfor tegnefilmens verden. Etter andre verdenskrig fikk animatøren Barks muligheten til å videreutvikle Donalds personlighet på egen hånd – i tegneserienes verden. [Mer om Mikke her.]

Donalds to fedre
Carl Barks hadde flere ting felles med sin sjef, Walt Disney. Begge var født i 1901. De vokste opp på landsbygda, med dyr rundt seg, hadde lite utdannelse, og koketterte nærmest senere i livet av hvor få klassikere de hadde lest. Disney leste bare filmmanus, mens Barks’ favorittlektyre var leksikonet Encyclopedica Britannica  og populærvitenskapelige blader som National Geographic og Popular Science.

Begge elsket å tegne, men der Disney livnærte seg av pennen fra han var 18 år, fikk Barks først sjansen da han var 27 år gammel.  De skapte seg begge en karriere i det nye tegnefilmmediet, og begge skulle prege millioner av barn. Men der ”Onkel Walt” formet den amerikanske fantasien, skulle Barks få langt mer å si for den europeiske tankeflukten.

Fortsettelsen finner du i boka

Carl Barks i Oslo, 1994. Foto: Øyvind Holen


[1] Donalds mindre kjente mellomnavn Fauntleroy ble avslørt i kortfilmen Donald Gets Drafted (1942).

[2] Som så mange andre stjerner har også Donald en ukjent fortid. Navnet dukket opp for første gang i barneboka The Adventures of Mickey Mouse i 1931, og i britiske Mickey Mouse Annual nr. 3 (1932) dukker navnet opp på en and i matrosdress. Med svarte fjær! Det var først med tredje forsøk Donald-navnet og figuren fant sammen.

[3] Filmens verden ble raskt for liten for Donald. Allerede 16. september 1934, tre måneder etter filmdebuten, dukket han opp i avisenes striper. Fart i sakene ble det da Ted Osbourne og Al Taliaferro fikk sjansen til å gjøre en fast avisserie i 1937, og her skulle hissigproppen for alvor begynne sin modning og utvikling. Taliaferro ga anda et normalt hverdagsliv i storbyen, samtidig som han ga ham Bestemor Duck og nevøene Ole, Dole og Doffen som selskap. Europeiske Disney-tegnere begynte også å benytte seg av figuren i historier i europeiske hefter på 1930-tallet.

[4] Walt Disney: The Triumph of the American Imagination av Neal Gabler.

[5] Snurre Sprett havnet på andreplass, med Mikke Mus på tredje (Gallup Audience Research Institute 1947).

[6] Nordlys 5. november 1992. Elbert utdypet: «Bill Clinton minner mye om Mikke Mus, en alminnelig, folkelig fyr, full av pågangsmot og initiativ. Han kan være tøff og aggressiv når det gjelder – men han har også det nødvendige anstrøk av ydmykhet som vekker tillit og sympati. De fleste amerikanere liker denne kombinasjonen.» Pondus-pappa Frode Øverli hadde et mer rotnorsk perspektiv i Aftenposten Aften 4. juni 2004: «[Donald] er den Disney-figuren med mest sjel. Han er alltid uheldig og har en stor personlighet. Han er ikke som sjelløse Mikke Mus, som kun er et symbol på en pengemaskin.»

 

 


Jørgen Roll: Rocka roseklipper

$
0
0

Fra torsdag 12. til og med lørdag 14. juni er det igjen klart for Norwegian Wood i Frognerbadet i Oslo, med artister som Arcade Fire (bildet), Ane Brun, Kent og John Mayer på toppen av plakaten.

Jeg velger å markere festivalen med dette 2002-intervjuet med festivalsjef Jørgen Roll. Spennende, eller hva?

Navn: Jørgen Roll.

Stilling: Økonomisjef i Dinamo-gruppen [anno 2002].

Aktuell: Festivalsjef for Norwegian Wood, sammen med Sten Fredriksen og Haakon Hartvedt.

- Hvilken annen person vil du helst være for en dag?

- Keith Richards, når The Rolling Stones setter i gang verdensturneen sin i USA til høsten. Det er kanskje litt teit, men Rolling Stones er favorittbandet mitt og det hadde vært moro å oppleve en konsert fra den andre siden.

- Hvilken gjenstand klarer du deg ikke uten?

- Dette er på sin side veldig lite rocka: Rosesaksen min, som jeg bruker når jeg klipper rosene i hagen min.

- Får du den lønna du fortjener?

- Når det gjelder festivalarbeidet har vi som jobber med Norwegian Wood det akkurat slik andre norske rockefestivalarrangører har det: «overworked and underpaid». Vi har aldri tatt ut noen lønn i det hele tatt. Ellers har jeg det bra!

- Hva er din største last?

- Hmm… Jeg sover dårlig i ukene før Norwegian Wood. Det er mye å tenke på, og det ble i alle fall lite søvn i helgen da jeg fikk vite at Tool avlyste konserten sin. Det ble noen urolige netter uten noe særlig dyp søvn.

- Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg vet ikke om den har betydd mest, men Jeg har sett verden begynne av Carsten Jensen var en fin bok til ettertanke på mange plan.

- Hvor vil du helst være akkurat nå?

- Akkurat nå har jeg vært på styremøte i et av datterselskapene våre her i Dinamo-gruppen. Jeg har det fint her, og er så heldig å ha en morsom jobb der jeg jobber sammen med flinke mennesker som også er vennene mine privat.

- Du får full råderett over 3 milliarder kroner på statsbudsjettet – hvordan vil du bruke dem?

- Jeg ville laget flere nasjonalparker fordi jeg synes vi bør bli flinkere til å ta vare på naturen. Huff, nå høres jeg ut som en kandidat i en missekonkurranse, men jeg mener det. Vi er ganske flinke til å ta vare på naturen vår i Norge, men kunne nok satset enda mer på det – og nasjonalparker er et utmerket verktøy.

- Din største tabbe?

- Jeg er veldig god til å fortrenge ting som har gått feil, så det husker jeg ikke. Men akkurat nå skulle jeg gjerne vært foruten bookingen av Tool til Norwegian Wood.

- Hvilken tegneseriefigur identifiserer du deg mest med?

- Jeg leser ikke så mye tegneserier, men hva med Lucky Luke? Han trekker raskere enn sin egen skygge, og jeg er også veldig kjapp. Dessuten rir han alltid lykkelig inn i solnedgangen til slutt.

- Hvilken cd ville du valgt hvis du bare fikk lov til å ha en?

- Det er det klart enkleste spørsmålet så langt; Exile On Main Street av The Rolling Stones. Den har jeg både i bilen og hjemme, og dessuten har jeg vel en to-tre vinylutgaver av den også.

- Hvilken fristelse kan du ikke motstå?

- Å være sammen med de to jentene mine på seks og ni år. De skal være med på Norwegian Wood på søndag, men ikke på rockedagen på lørdag.

- Sutrer nordmenn for mye?

- Sutrer? Nei, vi har det stort sett veldig bra og jeg synes ikke vi klager for mye heller.

- Hvem ville du absolutt ikke bli stående fast i en heis med?

- Agenten til Tool; det hadde ikke gått så bra akkurat nå. Men på den annen side har jeg flere saker og ting jeg skulle pratet med ham om, så kanskje det ikke hadde vært så dumt allikevel…?

Hvilket parti kunne du aldri stemt på?

- Fremskrittspartiet – det er et parti jeg ikke kjenner meg helt igjen i programmet til.

- Hvilken tv-serie følger du med størst glede?

- Jeg ser bare sport og nyheter på tv, så der må jeg svare blankt.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.


Trippel tegnemaraton: Andre kapittel

$
0
0

Lørdag 7. juni gikk  Jens K. Styve og Ståle Gerhardsen inn i Bakklandet Sløyd i Trondheim med blanke ark, og kom ut med den ferdige utstillingen «Blanke ark».

Bedriften gjentas i Tromsø lørdag 8. november, men onsdag 11. juni setter Styve og flere andre serieskapere i gang med å lage såkalte 24-timerstegneserier. Resultatet blir å få kjøpt allerede dagen etter.

Forfatter, illustratør og tegneserieskaper Jens K. Styve har etter noen år i tidsklemmen nylig fått mer tid til overs. Noe som er i ferd med å få konkrete resultater. Lørdag 7. juni rigger han og designer og illustratør Ståle Gerhardsen seg til i Bakklandet Sløyd i Trondheim fra klokken åtte om morgenen, med blanke ark, fargestifter og kopimaskin.

Kl. 20 samme dag blir det utstillingsåpning for prosjektet de har døpt «Blanke ark», med fest og salg av hva det nå de har laget av tekst, foto, tegneserier, illustrasjoner, maleri og collager i løpet av dagen.

– Både jeg og Ståle kan bli ganske gira, og vi har lenge hatt lyst til å finne på noe sammen. Og i år blir det to slike stunt, forteller Styve.

«Blanke ark» blir også gjennomført i Tromsø lørdag 8. november, men dette holder ikke for Styve. Allerede uken etter Trondheim, tar han turen til Oslo for å gjennomføre «Oslo 24h Challenge» fra 11. til 12. juni på Grünerløkka bibliotek. Her skal flere serieskapere forsøke å lage hver sitt tegneseriehefte på 24 sider i løpet av 24 timer, og resultatene blir solgt på festivalen Oslo Comics Expo dagen etter.

– Et 24-timersmaraton er også noe jeg har tenkt på ganske lenge. Og da jeg fikk med meg to av mine favoritter, Ronny Haugeland og Trond Ivar Hansen, var det egentlig nok for meg. Ryktet spredte seg ganske fort, og det er en eksklusiv bunke med tegnere som har meldt seg på det jeg tror kommer til å bli minneverdig. Flere har allerede uttrykt ønske om at dette må bli en årlig affære.

Betyr dette også at leserne kan kjøpe nummer fire av Styves solohefte finnfinnfinn på Oslo Comics Expo? Forrige nummer ble utgitt i 1999.

– Det kan skje. Om Finn dukker opp på 24-timersmaraton vet man ikke før dagen er der.

Opprinnelig publisert i D2.


Donald-intervju i Adresseavisen, Bergens Tidende og Fædrelandsvennen

$
0
0

Marte Thingstad i Adresseavisen skreiv en stor og fin sak om Donald Ducks 80-årsdag sist lørdag, med intervjuer av undertegnede, Knut Nærum, Arild Midthun og den ferske Donald-forfatteren Egil Aslak Aursand Hagerup. Saken ble også publisert av Bergens Tidende og Fædrelandsvennen.

Du kan lese saken på nett hos Bergens Tidende, eller Fædrelandsvennen (OBS! Betalingsmur) eller sjekk ut mine svar i sin helhet under. Og skaff deg boka mi, Donald-landet, for eksempel her (hardcover) eller her (e-bok).

Les anmeldelsen til erkedonaldist Geir Hasnes her.

Donald

- Hvorfor har Donald vært så populær i Norge så lenge?

-Timingen var god, da Donald Duck & Co kom ut i Norge etter krigen var folk sultefôret på underholdning. Det første heftet kom også rett før jul, og folk trodde det var et julehefte. Det var heller ikke mye konkurranse fra andre medier da Donald ble introdusert i Norge. I USA hadde Disney-tegneseriene en topp på 50-tallet, før både Walt Disney og publikum konsentrerte seg om det nye tv-mediet

I Norge festet Disney-tegneseriene bare grepet, og nådde sin popularitetstopp midt på 80-tallet, og det er ganske spesielt. Her til lands ble det også tidlig lagt vekt på at Disney-seriene var spiselig underholdning for barn, på en tid da mange andre tegneserier fikk kritikk for å være både voldelige og skadelige. På grunn av synkende interesse i USA ble den amerikanske produksjonen etter hvert ikke nok.  Carl Barks pensjonerte seg i 1966, samme år som Walt Disney dør, og på denne tiden glipper det litt for Disney-konserten. I Europa var det derimot et sug etter Donald-historier. For å dekke behovet begynte man å lage nye serier for det europeiske markedet, samtidig som man trykket opp gamle Donald-klassikere, og dette gjøres fortsatt igjen og igjen.

Donald-bladet har imidlertid stupt i salg også her siden 90-tallet. De fleste leserne i dag er over 15 år, og de fleste kjøperne er nok voksne fans, som pusher seriene på sine barn. Men flere av de gamle Carl Barks-historiene må regnes som klassikere innen barnelitteraturen, på linje med Astrid Lindgren, Tove Jansson og Thorbjørn Egner

Da Nasjonalbiblioteket hadde en avstemming over hvilke gjenstander folk ville ha med i en utstilling om «nasjonens hukommelse» i 2011, vant Carl Barks’ «Eggemysteriet». Fortellingen kom på norsk i 1963, og har blitt en nasjonalskatt.

- Har vi noe å lære av Donald som figur?

-Det vil vel være bedre å spørre om hva vi har lært. Mange har lært å lese av Donald, og fått en nysgjerrighet på verden. Han er jo ikke noe godt forbilde, og er de syv dødssynder inkarnert: han fråtser, er hovmodig, lat, grådig, begjærlig, misunnelig og illsint. Vi identifiserer oss heller med nevøene hans, som gjerne inntar en voksenrolle i historiene. Men selv om Donald ikke er et klassisk forbilde, er han likevel ustoppelig og gir seg aldri. Som en fugl Fønix reiser han seg alltid til neste historie. Han innehar ulike roller, Donald kan være både skurk, helt og antihelt.

- Hva tror du om Donalds fremtid?

Han lever fortsatt overraskende godt, men tiden der tegneserieblader var masseunderholdning for barn er over. Nostalgimarkedet er der, men tegneserier treffer ikke dagens ungerpå samme måte. Mine døtre mener Donald-bladet er mest for gutter. De som var barn på 90-tallet og falt pladask for seriene til Don Rosa er nok den siste store Donald-lesende generasjonen. Løssalget i butikk synker, og en eventuell overgang til digitale plattformer vil neppe føre til noen stor oppblomstring. Slik sett er Donalds storhetstid I NORGE over. Men siden 1960-tallet har Donald først og fremst vært en europeisk helt. Amerikanerne foretrekker Mikke Mus, eller superhelter. Og nå har jo Disney kjøpt opp alle Marvel-superheltene!

 

 


Stumtjener: Mørkt melodrama

$
0
0

Til helga er det Oslo Comics Expo, med mange spennende gjester.

En av dem er Håvard S. Johansen, som med den tredelte tegneserieroman Stumtjener har gitt ut den beste norske tegneserien så langt i år.

Og les deg opp på flere av de andre OCX-gjestene: Peter Bagge, Pat Mills, Mats Jonsson, Joanna Hellgren, Anna Fiske, Lene Ask og Esben S. Titland.

Ideen oppsto da tegneserieskaper Håvard S. Johansen ble rammet av kreft i 2008: En mørk og taus sky dukker plutselig opp hjemme hos en mann, og tar stadig større plass i hverdagen hans. Den ødelegger arbeidslysten, appetitten og fysikken, truer med å overta hele livet hans. «Var den kommet for å bli? Skulle den aldri forsvinne?» spør en av hovedpersonene i den 200 sider lange tegneserieromanen Stumtjener (Jippi Forlag).

– En jeg pratet med sa skyen minnet henne om stress, mens en kompis spurte om jeg hadde angst. Det er blitt tre veldig symbolske historier, et slags melodrama. Selv om jeg skrev manus mens jeg kom meg etter kreftsykdommen, så har resultatet blitt noe annet. Jeg hadde ikke lyst til å lage noe selvbiografisk, forteller Johansen.

Han har rundt 15 års fartstid som serieskaper bak seg, og var også med å lage filmen Trolljegeren, men Stumtjener står nå frem som hans hovedverk, tre fortellinger der et truende og symbolsk mørke snur hverdagslivet på hodet. En mann får altså selskap av en mørk sky, fortalt med fire ruter per side, en dame møter og mister kjærligheten, med tre ruter per side, og et helt bysamfunns vekst og fall, med to ruter per side.

Historien er løsere planlagt og luftigere fortalt enn Johansens mer kompakte tidligere verk, som krimserien Sebastián (2003), science fiction-serien Anunnaki (2009) og novellesamlingen Stop.Rec.Ffwd (2010). Fortellermessig har han spesielt vært inspirert av Lorenzo Mattottis Chimera og The End av norskamerikanske Anders Nilsen.

– Selve prosessen har vært langt mer ukontrollerbar, det er første gang jeg bare har fått en idé og satt meg ned og laget den, uten helt å vite hvor det ender hen. Ideen var også å tegne mer løst, noe som ligger nærmere slik jeg skisser, og som dermed gikk fortere. Jeg begynte arbeidet i etterdønningene etter sykdommen, og på grunn av arbeidsmetoden ble det også et pusterom, sier Johansen, som allerede er i gang med to nye tegneserieromaner.

Men har Johansens hjemby Drammen i Stumtjener endelig fått sin egen dystopiske science fiction-fabel? For det er ikke fritt for at byen med de blanke overflatene, det nye torget og de dyrere og finere restaurantene kan minne om ansiktsløftningen til Drammen: «De vakre omgivelsene trakk ut av oss en gemyttlig og engasjert karakter. En allmenn vennlighet preget byen, og hadde erstattet den håpløse frustrasjonen,» skriver Johansen, før mørket vender tilbake igjen til den gamle industribyen som følge av ankomsten til en svart kube.

– Jeg bruker bare omgivelser jeg kjenner, og noen har alt påpekt at det ligner på Drammen, noe det forsåvidt også gjør. Men det ligner ikke 110 prosent, og den siste fortellingen er hakket mer satirisk og allegorisk enn resten av boken. Men ideen om at dersom man bare gjør fasaden veldig fin, så hjelper det på det meste annet, er kanskje hentet fra Drammen ja.

Opprinnelig publisert i D2. Mer Johansen her.


Viewing all 1750 articles
Browse latest View live