Quantcast
Channel: Øyvind Holen
Viewing all 1750 articles
Browse latest View live

Øyvinds julekalender, luke 1: Nordmennene som laget Donald

$
0
0

Har du fått med pocketbokserien Norsk Donald? De tre bøkene i serien samler mange av Arild Midthuns tegneserier med Donald Duck i hovedrollen, skrevet av folk som Terje Nordberg, Knut Nærum, Tormod Løkling og Olaf Moriarty Solstrand. En helnorsk pakke altså, og skaff deg første bok før toer’n utgis mandag 8. desember.

Men dette er bare toppen av isfjellet, så her er min liste over nordmennene som har hatt fingrene borti Donald-tegneserier. Lista er henta fra boka mi, Donald-landet, som jeg synes du bør ønske deg til jul. Eller gi den bort til donaldisten i familien.

Les anmeldelse fra Dag og Tid, Klassekampen eller Serienett.

Ernst Gervin (1909–1978)
Forlagsmann og forfatter, redaktør i Donald Duck & Co fra 1965 til 1976. Han skrev minst én Donald-historie, «Manko i regnskapet» i Donald Duck & Co nr. 2, 1969, tegnet av Alf Næsheim – noe som gjør dette til den første helnorske Donald-serien. Den var noe så spesielt som et møte mellom onkel Skrue og Langbein og ble også utgitt i Sverige, Danmark og Finland.

Alf Næsheim (f. 1926)
Tegner, maler og forfatter fra Stavanger, utdannet ved Statens kunst- og håndverksskole, Académie de la Grande Chaumière i Paris og Goldsmith College of Art i London. Næsheim er best kjent for sine mange julekort og tallrike tegninger for Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Dagbladet. Hans tegninger av gamle hus og bygårder i Oslo er samlet i bøkene Kristiania i Oslo: Hovedstadsvandringer med skisseblokk.

Næsheim er den første kjente norske Donald-tegneren og debuterte med «Automat-mysteriet» 27. november 1968, en gjentegning av en historie av Jim Fletcher. I Donald Duck & Co nr. 2, 1969 dukket han opp igjen med «Manko i regnskapet», etter manus av Ernst Gervin. «Jeg fikk derefter tilbud om å tegne Donald på fast kontrakt. Da måtte jeg forplikte meg til å tegne minst 20–22 serier pr. år og helst enda flere. Hadde jeg takket ja, ville jeg sikret meg økonomisk for resten av livet. For den ene av seriene jeg tegnet, mottok jeg et honorar på 7000 kroner. Et kjempehonorar i 1969!» sa Næsheim.[i]

[i] Aftenposten 19. september 1984. Danskene Knut Dokkers og Nils Rydhals «In the Footsteps of Rembrandt» (1962) var Egmonts første egenproduserte Donald-historie.

Håkon Aasnes (f. 1943)
Serieskaper fra Aurskog, kjent for serier som Seidel og Tobram, Stomperud, Smørbukk og Olsenbanden. Han er eneste nordmann som både har skrevet og tegnet historier for Donald Duck & Co, og hans rundt 36 historier finnes i årgangene fra 1976, 1977 og 1978. Den første historien var «Fiskelykke?», etter en idé av broren. «Jeg var så ufri. Du følte at du hadde en hengende over skuldra di. Fikk for eksempel beskjed om å flytte på en hånd. Kunne ikke tegne fritt etter eget hode», sa han.[i]

[i] VG 16. mars 2002.

Nils Petter Smeby (f. 1947)
Tekstforfatter og serieskaper fra Moss, som Donald-debuterte i moden alder med manus til historien «Mynt på vandring» i Donald Duck & Co nr. 49, 2005. Det er ikke blitt flere Donald-serier, men Smeby lager også stripeseriene Hakkum, Hakkum kommune og Hakkum tinghus.

Gunnar Staalesen (f. 1947)
Bergensforfatteren, best kjent for krimhelten Varg Veum, skrev den to sider lange krimgåten «Magicas hevn», tegnet av Arild Midthun og utgitt i Donald Duck & Co i 2011. Siden er det blitt ytterligere seks krimgåter. «Jeg vil si jeg kjenner alle i Andeby nesten like godt som jeg kjenner mine egne barndomsvenner», sa han.[i]

[i] Bergens Tidende 13. oktober 2011.

Terje og Tor Bomann-Larsen (f. 1948 og 1951).
Brødrene Terje og Tor fra Jevnaker skrev henholdsvis 26 og 39 Disney-historier i 1970-årene, én av dem sammen. Tor er best kjent for sine biografier om kong Haakon 7. og dronning Maud og har også laget tegneserieromaner som 1905: Duellen på Hesselø, Fridtjof & Hjalmar og Drama i Bayern.

Brødrene skrev historier om Donald, Guffen, Langøre, Snipp og Snapp og Storeulv i hovedrollene, men samarbeidet med forlaget skar seg da Tor skrev en kronikk i Dagbladet om arbeidsmetodene. En hyppig faktor i brødrenes Disney-historier er snø, og hovedverket er fortsettelseshistorien «Reinsdyr i fleng», hvor Donald og nevøene reiser til Finnmarksvidda. For første gang opptrer samer i en Donald-historie, men Donald støter også på en andevond isbjørn midt på Finnmarksvidda.

– Isbjørnen ble skrevet inn av noen andre etter at vi hadde sendt fra oss manus. Ofte kjente jeg ikke igjen så mange av replikkene mine, og historiene hadde ofte endret seg en god del da de omsider dukket opp i det norske Donald. Spesielt frustrerende var det å aldri ha direkte kontakt med tegnerne, forteller Tor Bomann-Larsen, som aldri snakket med én tegner i løpet av karrieren.

Terje Nordberg (f. 1949)
Tegneserieskaper, forfatter og redaktør fra Oslo. En av pionerene innenfor norske undergrunnsserier, tegnet i Gateavisa fra tidlig i 1970-årene og laget soloheftet Revejakten (1973). Han har skrevet manus til både Fantomet, James Bond og albumet Gutta på skauen (1990) og var med på å starte humorbladet Pyton i 1985.

Han skriver i dag Donald-manus for Arild Midthun, rundt 20 i alt, og de to har en lang forhistorie. Nordberg satte den da 16 år gamle Midthun på trykk i bladet Serie-Fokus (1980) og skrev manus for Troll, Truls og Trine, Reodor og Teodor, Alf Prøysens jul og stripeserien Pappa & Pestus. Donald-debuten var «Odins ravn» i Donald Duck & Co nr. 46, 2008.

Eirik Ildahl (f. 1957)
Forfatter og dramatiker fra Hamar. Han skrev Donald-manus for det nederlandske Oberon-forlaget i 1970-årene og gikk videre til å bli en av de mest erfarne tegneserieforfatterne i Norge – med Fantomet-manus under pseudonymet Idi Kharelli, albumtrilogien Solrunns saga (1988), seks historier om Herman Storm samt James Bond, albumet Gutta på Skauen (1990) og stripeserien Pappa & Pestus, de tre siste sammen med Terje Nordberg. Han har skrevet filmmanus til Blackout (1986) og Hodet over vannet (1993) samt flere skuespill.

Knut Nærum (f. 1961)
Tegneserieskaper, forfatter og tv-personlighet fra Halden, best kjent for sin mangeårige deltagelse i NRK-programmet Nytt på nytt. I 1980-årene tegnet han for musikkavisa Nye Takter, tegneserien Bloid gikk fast i Ny Tid og Dagbladet, og han har laget serier i blader som Brage og Fidus. Siden 2000 har han skrevet rundt tjue bøker, men i 2009 vendte han tilbake til tegneseriene – med manus til den første av over 20 Donald-historier, «Kakekrig» i Donald Duck & Co nr. 42. «Alt begynte med Donald. Tidlig på 60-tallet var det bare store bokstaver i snakkeboblene. Slik lærte jeg å lese», fortalte han.[i] Mer Nærum her.

[i] VG 29. april 2000.

Arild Midthun (f. 1964)
Hva har Donald Duck til felles med Ivar Aasen, Olsenbanden, Kaptein Sabeltann og Pyton-geeken Bottolf Nerd? De er alle tegnet av bergenseren Arild Midthun, en av Norges mest erfarne serieskapere, og siden 2004 også Norges eneste offisielle Donald-tegner.

Midthun mener Donald Duck er en del av nordmenns mentale bagasje, en skikkelse like kjent som Julenissen og Peer Gynt. Han debuterte med historien «Tv-trøbbel» i Donald Duck & Co nr. 23, 2005, skrevet av finnen Kai Vainiomäki. Kort etter innledet Midthun et tett samarbeid med tre norske manusforfattere: Tormod Løkling, Terje Nordberg og Knut Nærum. Det er blitt over hundre historier, men fortsatt er anda den vanskeligste figuren Midthun noen gang har tegnet.

– Det er tusen ganger enklere å tegne Skrue, Anton eller Asterix, for den del. Donalds runde hode består jo kun av to øyne og et nebb! En tegneseriefigur som må fanges med så få streker som mulig. Men når en først klarer det, er Donalds potensial som hovedperson i hvilken som helst fabelaktig fortelling helt enorm. Og det er fortsatt fortellergleden som er min aller viktigste drivkraft, sier Midthun.

Tormod Løkling (f. 1964)
Tegneserieredaktør og -forfatter fra Bergen, barndomskompis av Arild Midthun. De to har samarbeidet om tegneserier siden 1970-årene, blant annet med en lang rekke serier for Norsk Mad og Pyton i 1980-årene. Han er mangeårig redaktør for Frode Øverlis Pondus-blad, og Øverli takket for tilliten ved å bruke ham som redaktørfiguren i forlaget «Bladkokeriet» i tegneserien. Løkling har også vært redaktør for Donald Duck & Co, og i 2004 begynte han å skrive Donald-manus for Midthun. Til nå har han skrevet rundt 20 Donald-historier.

Gaute Moe (f. 1972)
Til daglig jobber denne karen ved T-banens delelager på Ryen, og på fritiden har han satt norsk rekord i Donald-manus. Han begynte å skrive ensidere for Egmont i 2008, men som følge av finanskrisen varte engasjementet i én uke og sju sider. Isteden begynte han å levere manus til det nederlandske Donald-forlaget Sanoma Uitgevers, så langt er hele 112 historier utgitt, om alt fra Donald og Mikke til Hiawatha, Snehvit og favorittfiguren Guffen. Moes norske debut med de nederlandskproduserte historiene var en historie om Donalds hund, Bolivar, i Donald Duck & Co nr. 1, 2011. Totalt 25 historier er utgitt på norsk. Les intervju her.

Olaf Moriarty Solstrand (f. 1982)
Denne åfjordingen debuterte som 20-åring med historien «B-gjengen: Donald for en dag» i Donald Duck & Co nr. 26, 2003, tegnet av María José Sánchez Núñez. Historien var en vri på filmen Being John Malkovich, der B-gjengen bruker en Petter Smart-oppfinnelse for å bytte kropp med Donald i et nytt forsøk på å tømme Skrues pengebinge. Dette ble begynnelsen på en karriere som Donald-forfatter, og Solstrand har skrevet manus til 45 historier, hvorav rundt 30 så langt er blitt trykt.

Tommy Kvarsvik (f. 1983)
Lærer fra Odda, som har skrevet elleve historier om Donald, Anton, Skrue og Petter Smart for det nederlandske Donald-forlaget Sanoma Uitgevers. Den første – om Donald og guttene som samler på henholdsvis frimerker og fotballkort – ble trykt i Nederland i 2005 og i Donald Duck Ekstra! nr. 9, 2010. Ytterligere fire historier er oversatt til norsk.

De siste par årene har flere nordmenn sluppet til på manussiden, som Egil Aslak Hagerup, musikeren Egil «Bare Egil» Hegerberg, komiker og skuespiller Robert Stoltenberg og broren Harald, komikerne Steffan Ludvigsen og Morten Ramm, samt Donald Duck & Co-redaktør Marius Molaug selv.

Dessuten har Erik Hørthe (f. 1954) skrevet minst én historie, mens Ole-Petter Hansen har tegnet forsider for Skrue Pocket og Bjarne Kristoffersen (1916–1994) tegnet mye for redaksjonen i Donald Duck & Co. Helge Fauskanger (f. 1971) har skrevet to Donald-manus som ikke er utgitt, og i 1991 tegnet Frode Øverli (f. 1968) en prøveside for Donald Duck & Co. Den danske lisenshaveren refuserte manuset, mens Øverlis illustrasjoner ikke ble kommentert med et eneste ord. Siden ble Øverli mangemillionær på stripeserien Pondus.

Bonus 1: BT-anmeldelse av debuten til Olaf Solstrand.

Olaf Solstrand og María José Sánchez Núñez
«B-gjengen: Donald for en dag»
Tegneserie i Donald Duck & Co nr. 26
Egmont Serieforlaget
4/6

Frisk norsk Donald-debut.

Donald Duck er et norsk nasjonalikon, men få nordmenn har sluppet til på forfatter- og tegnersiden. Der Danmark, Italia og Nederland har talenter som Flemming Andersen, Romano Scarpa og Daan Jippes, må vi nok helt tilbake til Eirik Ildahls Donald-serier på 80-tallet for å finne en nordmann som pustet liv i våre favorittender. Men i denne ukens Donald Duck & Co debuterer 21 år gamle Olaf Solstrand som Donald-forfatter, med en frisk vri på filmen Being John Malkovich.

I ”Donald for en dag” bruker B-gjengen en Petter Smart-oppfinnelse for å bytte kropp med Donald for å gjøre et nytt forsøk på å tømme Pengebingen. Solstrand har skrevet en kompetent historie, og han byr på flere fine detaljer som viser vilje og talent til å utvikle seg videre.

Han har god kjennskap til Petter Smarts gamle oppfinnelser slik at historien knyttes til Carl Barks-universet på Don Rosa-manér, men den noe kantete og detaljfattige streken til María José Sánchez Nùñez er litt blass. Følgelig sliter historien litt med å hevde seg i mengden, og det er da også typisk at de som hevder seg i det industrialiserte Disney-systemet helst tegner sine egne historier.

Bonus 2: BT-anmeldelse av debuten til Arild Midthun.

Kai Vainiomäki og Arild Midthun
«Donald Duck: Tv-trøbbel» i Donald Duck & Co nr. 23
Egmont Serieforlaget
3/6

Tidenes første Donald-serie tegnet av en bergenser.

Vi fortærer uante mengder Disney-serier, men kan telle norske serieskapere i Andeby med fingrene. Terje og Tor Bomann-Larsen, Eirik Ildahl, Olaf Solstrand og Nils Petter Smeby har skrevet Donald, og i denne ukes Donald Duck & Co blir bergenseren Arild Midthun den tredje norske Donald-tegneren gjennom tidene. Nummeret er for øvrig fylt med historier av utelukkende nordiske serieskapere, uten at vi ser noen nordisk Don Rosa eller William Van Horn.

Midthun er Norges Albert Uderzo (Asterix), en strålende tegner med sikker sans for figurtegninger, komposisjon og detaljer, så det blir umiddelbart en liten nedtur å se ham fanget i de strenge Disney-rammene. Her tråkker han i fotsporene til Carl Barks, med runde former, levende ansiktsuttrykk og flittig bruk av skygger og silhuetter.

Streken er solid og trygg, i tradisjonen etter trofaste slitere som Vicar og Daniel Branca, men ikke like særpreget som Mårdøn Smet eller detaljrik som Flemming Andersen i samme nummer. Og med unntak av en møll som flagrer ut av Donalds lommebok, er Midthun gjerrig på detaljer som lokker frem smilet.

Hovedproblemet med ”Tv-trøbbel” er uansett selve historien, en lutfattig slektning av Barks’ hissige dueller mellom Donald og nevøene. Den blir aldri morsom eller overraskende, og intrigene ender da også opp i en pratsom, klønete og klisjéfylt nødløsning. Arild Midthun kan utvilsomt bli en bra Donald-tegner, men da trenger han manus som ikke er skrevet med venstrebenet.



Øyvinds julekalender, luke 2: Oldboy

$
0
0

Visste du at også den koreanske filmen Oldboy er basert på en tegneserie? Men her lurer jeg faktisk på om filmen er best.

Garon Tsuchiya og Nobuaki Minegishi
Old Boy Volume 1
Dark Horse Comics 2006

Har du sett den sørkoreanske filmen Oldboy av Park Chan-wook? En hevnorgie så brutal og blodig at den får Quentin Tarantinos Kill Bill til å framstå som Døden på Oslo S, og en av de genuint mest forstyrrende opplevelsene på norske kinoer i 2005.

Du visste kanskje ikke at den også er en i den stadig økende mengden filmer basert på tegneserier, og her kommer første del av den japanske serien i engelsk oversettelse.

En mann har levd innesperret i ti år, da han plutselig slippes løs. Han vet ikke hvorfor han er blitt holdt fanget, eller av hvem, men vet at noen må betale for all lidelsen han har vært gjennom. Men jakten på hevn blir ikke helt som han har tenkt seg, og flere hemmeligheter kommer til syne.

Opprinnelig publisert i Rocky.


Øyvinds julekalender, luke 3: Michel Rabagliati

$
0
0

Er Michel Rabagliati den mest undervurderte serieskaperen i Drawn & Quarterly-stallen?

 

Michel Rabagliati
Paul Has a Summer Job
Drawn & Quarterly 2002

Fransk-kanadieren Michel Rabagliati forener det beste fra amerikansk og fransk-belgisk serietradisjon med sin andre store tegneserie. Oppfølgeren til Paul in the Country er en 150 siders selvbiografisk skildring av Rabagliatis ungdomstid i Quebec på 1970-tallet idet han slutter skolen og begynner å arbeide på en fabrikk.

Streken er renskåret og Hergé-inspirert mens tematikken spinner videre på det beste fra bølgen av nordamerikanske selvbiografiske serier i stil med Chester Brown, Seth og Joe Matt.

Opprinnelig publisert i Morgenbladet.

Bonus: Tegn.no-notis om samme utgivelse.

Paul Has A Summer Job høres kanskje ikke ut som den mest spennende tegneserien du kan tenke deg, men er like fullt tittelen på det 160 sider lange storverket fra canadieren Michel Rabagliati – et av de ferskeste talentene tilknyttet forlaget Drawn & Quarterly.

Historien følger opp debuten Paul In The Country, som ga Rabagliati Harvey-prisen ”best new talent” for 2000 (for øvrig samme pris Jason vant for 2001).

Rabagliati tegner i en slags 1950-talls retrostil, og strek og emnevalg gjør at han bør appellere til fans av serieskapere som Seth, Joe Matt, Adrian Tomine og Chester Brown. Interessant nok gir Drawn & Quarterly ut hele verket i samlet utgave – uten at den er publisert i hefteform først [2014-kommentar: Muligens fordi den også ble utgitt på fransk av forlaget La Pastèque.]. Nok et tegn på at heftene er på vei til å spille en betraktelig mindre rolle i det amerikanske markedet.


Øyvinds julekalender, luke 4: Daniel Clowes – En humoristisk pessimist

$
0
0

No Comprendo Press gir i morgen ut Daniel Clowes’ Wilson i norsk oversettelse, så da passer det jo utmerket med en ny anbefaling av denne moderne mesteren.

Dette store intervjuet sto opprinnelig på trykk i tidskriftet TEGN.

Sjekk også ut den nye Fantagraphics-boksen The Complete Eightball 1-18, som irriterende nok ikke er en komplett samling med hefteserien Eightball, som kom med 23 numre. Årsaken er trolig at de siste fem numrene ble utgitt i større format.

Da Daniel Clowes og Chris Ware gjestet Raptusfestivalen i 2002 var det Clowes som var best kjent, men siden har han havna litt i skyggen av Ware. Ufortjent? Kanskje.

Her er uansett mitt 2002-intervju med mannen bak Ghost World, og jeg innser dessverre at han bare har gitt ut ett – 1 – nummer av heftet Eightball siden den gang.

Sjekk også ut mitt 2006-intervju med Clowes her, og anmeldelsene av de norske oversettelsene av Ghost World og Som en silkehanske støpt i jern her.

________

Daniel Clowes om frustrasjon, ensomhet og suget fra Hollywood.

Med besk humor og dyster pessimisme som våpen er Daniel Clowes blitt en av samtidens største tegneserieskapere. Etter suksessen med Ghost World er han nå ettertraktet vilt blant filmskapere.

– Nå får jeg idiotiske filmtilbud hver eneste dag. Du kan nevne alle tegneserier jeg har laget, det finnes alltid noen som vil lage film av dem, sier Daniel Clowes.

Vi får prøve å sette ham fast: Hva med ”Needledick The Bug-Fucker”, en halvsides lang serie om en mann med så liten penis at han bare kan ha sex med insekter?

– Jo da, jeg har fått tilbud om å selge filmrettighetene til Needledick. Det var noen som ønsket å lage en skandaløs animasjonsfilm, men da gjør jeg det heller selv – isteden for å la noen andre ta æren, ler Clowes.

Menneskeskildrer
Serieskaperen har fått vann på mølla etter suksessen med filmatiseringen av Ghost World. Han sjonglerer nå arbeidet med heftet Eightball med manusskriving, og har nettopp levert et nytt filmmanus – basert på den tre sider lange serien ”Art School Confidential” – til filmselskapet MGM. Går alt i boks vil Terry Zwigoff være med som regissør denne gangen også. [2014-kommentar: Ble film i 2006, men uten den samme kommersielle og kunstneriske suksessen som Ghost World.]

– Før brukte jeg hele dagen til å henge rundt sammen med vennene mine, og laget serier om natta. Nå skriver jeg filmmanus om dagen, men lager fortsatt tegneserier om natta. Jeg er ikke sammen med vennene mine lenger, men hvem bryr seg om dem? spøker han.

Clowes hadde neppe drømt om å bli Oscar-nominert da han strevde seg gjennom en ensom barndom og ungdom i Chicago, da han digget John Philip Sousa-marsjer i et desperat forsøk på å være annerledes og tegnet serier på skrivemaskinpapir. Hollywood var nok også en fjern drøm da Clowes fant seg selv på kunstskole i New York under punkens glansdager på tampen av 70-tallet, og neppe i tankene hans da han fikk sine første betalte oppdrag som serietegner i MAD-kopien Cracked – serier han i dag beskriver som ”horrible, horrible”.

Det er Clowes’ evne som observatør og menneskeskildrer som gjør ham til en suveren historieforteller, men det var ikke alltid like tydelig i hans første solohefte, den overdrevent kule hipster-parodien Lloyd Llewellyn i 1986. Det var hefteserien Eightball tre år senere som skulle bli hans virkelige gjennombrudd blant seriekjennere. Og i 2001 førte filmatiseringen av Eightball-historien Ghost World Clowes enda et skritt videre på ”kjendis”-stigen – med stor medieoppmerksomhet, strålende kritikker og en Oscar-nominasjon for beste manus som høydepunkt.

– Jeg hadde sagt nei til veldig mange filmtilbud tidligere, men da jeg i 1994 traff Terry Zwigoff og produsenten Lianne Halfon, som var en av Terrys gamle venner og produsent for Crumb-dokumentaren hans, følte jeg at jeg kunne stole på dem. Jeg var ikke så interessert i å lage en film på den tiden, men følte at det var min beste sjanse, og at jeg burde involvere meg. Hvis det ikke fungerte da, ville det nok aldri gjøre det. Og det viste seg at jeg tok rett, for jeg var veldig heldig som fikk samarbeide med de to.

En skremmende oppgave
Ghost World ble til i perioden 1993 til 1997 og er fortsatt en av Clowes’ beste og mest kjente serier. Men han er en serieskaper i stadig rivende utvikling, og helt siden Lloyd Llewellyn har han gått gjennom plutselige kvantesprang som serieskaper.

Lloyd ble verken noen publikums- eller kritikersuksess, og Clowes var faktisk i ferd med å bli sparket fra forlaget Fantagraphics da serien ble lagt ned. Heldigvis fikk han en ny sjansen med Eightball i 1989, og han takket umiddelbart for tilliten med den surrealistiske Like A Velvet Glove Cast In Iron, presentert i ti kapitler. Siden har han stadig overgått seg selv, med Ghost World, novellen Caricature, det 120 sider lange psykodramaet David Boring og kompleksiteten i de 29 sammenvevde småseriene i Eightball nr. 22 som de viktigste høydepunktene.

– Jeg har alltid hatt tro på det jeg en dag kan gjøre med tegneserier, men det er fortsatt en skremmende oppgave som innebærer mye arbeid. Nå som jeg har skrevet filmmanus profesjonelt, ser jeg hvor mye enklere det er å skrive sammenlignet med å skrive og tegne en hel historie. Men jeg kommer nok alltid til å drive med tegneserier, det er blitt en vanesak. Jeg har gjort det siden jeg var liten, og det er min måte å organisere og se verden på. Men det er ikke noe jeg føler jeg bare må gjøre. Jeg føler ikke at jeg må gjøre det hvis jeg ikke har lyst selv.

Clowes er født og oppvokst i Chicago, men bor nå i Oakland, California. Han har en eldre bror, men vokste opp som enebarn og ble oppdratt av sine besteforeldre og sin mor. Han beskriver barndommen som svært ensom, en skjebne han deler med Chris Ware – som i dag er en av Clowes’ næreste venner. Barndommens ensomhet og strev med å tilpasse seg omverdenen gjennomsyrer begges serier den dag i dag.

Ta for eksempel klassikeren ”Marooned on a Desert Island With the People on the Subway” fra 1991. Ikke bare er den korte fantasien om hvordan Clowes og hans medpassasjerer ville klart seg sammen på en øde øy en presis spådom om realityserier som Robinsonekspedisjonen. Den er også brutalt selvutleverende, for selv om Clowes stort sett bare slenger mental dritt om sine medpassasjerer konkluderer han med at han selv vil både være fullstendig ubrukelig og sosialt mistilpasset på den øde øya.

– Jeg hadde en ensom barndom i tiden i tiden før internett. Hadde jeg vært barn i dag ville jeg nok ha chattet med 40 år gamle politimenn i New Jersey, spøker han før han blir mer alvorlig.

– Seriene mine er nok preget av frustrasjon, tap og ensomhet. Jeg vet ikke om jeg noen gang kan skrive en historie som ikke deler mitt synspunkt på verden. De handler stort sett om fremmedgjøring og problemet med å kommunisere med andre mennesker. Tegneseriene mine fungerer vel som en billig form for selvterapi, som jeg håper kan gi svar på hvorfor jeg ikke er lykkelig, tenker jeg. Men det ender som regel med at jeg bare føler meg enda mer forvirret.

Isolert barndom
Har du noen gang sett Edgar Degas’ berømte maleri ”Absinthe”? Hans portrett av skuespillerinnen Ellen Andrée og maleren Marcellin Desboutin, der de sitter på en fransk kafé med døde blikk, signaliserer en sterk følelse av ensomhet og oppgitthet. De samme følelsene får en av svært mange av Clowes’ tegneserier. Selv i seriene som er mest preget av barsk, svart og grovkornet humor er ensomheten og usikkerheten aldri langt unna.

– Jeg og Chris hadde noenlunde lik oppvekst. Vi ble begge oppfostret av våre bestemødre og hadde en isolert barndom. Du kan lese folks tegneserier og forstå hvordan de vokste opp. Leser du Gilbert Hernandez’ tegneserier, så har hver eneste rute fem-seks mennesker som løper rundt, og det var nok slik i hjemmet hans da han vokste opp. Ser du på mine tegneserier er det svært ofte en person som går alene rundt i hver rute, og det var slik jeg vokste opp.

Clowes regner Robert Crumb som sin hovedinspirasjon, og mener han oppfant de personlige seriene for voksne og mange av fortellerteknikkene som i dag er vanlig. Ellers er han inspirert av Winsor McCay, Charles Burns, Gary Panter, George Herriman, Kim Deitch, Ben Katchor og Hernandez-brødrene. Og spesielt sistnevnte har med sine store sagaer vært pådrivere for å vise at ”alternative” serier er langt mer enn ”smartass funnybooks” og ”character driven autobiography”, som en kritiker formulerte det.

– Gilbert og Jaime har vært en viktig innflytelse og kommer til å bli husket. Men de har et problem. Spesielt Gilberts serier er så komplekse og omfattende at hvis jeg ikke henger med får jeg kjapt store problemer, og må nærmest tegne et digert kart på veggen for å huske hvem som er hvem og hvem som er i slekt med hvem. Det må være enda vanskeligere for nye lesere å komme seg inn i deres verden, selv om jeg samtidig misunner de som våger seg på det – for de står foran timesvis med fantastiske leseopplevelser. Det har nok noe med å gjøre at de bruker de samme figurene år etter år. Det blir omtrent som å ha slektninger du synes det er ok å se noen år, men så trenger en pause fra like mange år. Det er omtrent slik med Hernandez-seriene, og derfor det er lett å ta dem for gitt.

Kanskje derfor har Clowes valgt å la Eightball forbli en personlig antologi der han som eneste bidragsyter boltrer seg med psykedelisk undergrunnshumor, surrealistiske dramaer, selvbiografiske serier, melodramaer, ”jeg hater alle”-serier og så videre. Det startet med Like A Velvet Glove Cast In Iron, som utviklet seg fra en løs idé til et surrealistisk drama, som gikk David Lynch en høy gang.

– Egentlig hadde jeg tenkt at det bare skulle være en 15 sider lang serie, men jeg klarte rett og slett ikke å komme på en plassende slutt. Så da skrev jeg isteden ”to be continued” i siste rute. Jeg trodde at jeg skulle bli ferdig i løpet av tre til fem numre, men historien ble stadig mer komplisert og fremmedgjorde nok alle leserne underveis.

Troverdige karakterer
Også Ghost World, som var Clowes’ neste store verk, utviklet seg nærmest med en tilfeldighet fra starten i Eightball nummer 11 fra 1993.

– De fleste seriene mine har et innslag av selvbiografi i den form at de skildrer min sinnstilstand mens jeg lager dem. Og jeg oppfinner figurer som representerer deler av meg selv, nettopp for å uttrykke disse følelsene. Da jeg startet Ghost World var den også tenkt som en enkeltstående episode, der jeg skapte to tenåringsjenter som skulle være så langt fra meg selv som overhodet mulig. Men jeg fant raskt ut at jeg savnet dem, så de vendte fort tilbake. Men så endte det med at de sa akkurat det jeg selv mente og følte. Enid er mitt id, mitt indre jeg – den jeg vil være. Rebecca er svært vel nærmere meg som jeg faktisk er , der hun forsiktig prøver å tilpasse seg omverdenen i større grad.

Enid og Rebecca var også langt mer levende og troverdige karakterer enn personene i Velvet Glove. Og serien innebar en klar dreining i hva slags historier Clowes ønsket å fortelle. ”He has gone from laughing at people, to caring about characters who laugh at other people”, som en kritiker presist formulerte det.

– Det er godt sagt. Tror jeg. Velvet Glove hadde en veldig intens historie, og var egentlig et melodrama. Men da jeg jobbet med den innså jeg at det var figurene jeg var interessert i, men at det ikke var rom for å utvikle dem i den histoiren. Du må la historien bestemme hvor figurene går, isteden for omvendt. Så jeg tenkte det kunne være interessant å lage en historie der figurene gjorde det de ønsket og lot historien utvikle seg derfra. Det ble Ghost World, og jeg har selv lagt merke til hvordan jeg beskriver figurene mine. I begynnelsen av en serie vil jeg oppdage dem og vite mer om hvem de er. Derfor lar jeg dem prate mye, men mot slutten kjenner jeg dem så godt at de kan uttrykke seg med kroppsspråk og minimal dialog.

Responsen på Ghost World viste igjen hvor viktig sterke figurer er i tegneserier – og hvilken ikonisk kraft de kan oppnå.

– Jeg tror figurene i europeiske tegneserier generelt er mer utviklet enn i USA. Jeg har lest hundrevis av Batman-serier, men kan ikke fortelle deg noe om personligheten hans. Den forandret seg i takt med hvem som skrev seriene og hva de hadde behov for i historiene sine. Suksessen til superheltene er basert på figurenes ikoniske kraft, selv med dårlig trykk og forferdelig reproduksjon så er Supermanns fargerike og ikoniske kostyme lett gjenkjennelig. Og på den måten projiserer du selv dine egne meninger om hva han og kostymet betyr.

Clowes ble følgelig forbløffet da lesere, kinogjengere og kritikere projiserte sine egne tolkninger over på Enid og Rebecca. For de ble også en slags ikoner, skjønt en annen type enn Clowes hadde regnet med.

– Det var interessant. Jeg så på dem som veldig tydelige figurer, og hadde skapt dem  som flersidige mennesker – men mange dømte dem allikevel umiddelbart ut fra hvordan de så ut og kledde seg. De ble feiltolket hele tiden, og det syntes jeg var veldig interessant. De ble alltid referert til som ”bored, slacker teenagers”, men det mener jeg er så langt unna sannheten som mulig. For her lever de i en forferdelig grå og kjedelig forstadsvirkelighet, men finner allikevel en grunn til å stå opp hver morgen. Samtidig har de en intens interesse for denne forferdelige verdenen og finner hele tiden ting av verdi i den. Det synes jeg er det stikk motsatte av en slacker.

Improviasjon og soloer
Clowes skriver ikke ferdige manus, men er blitt mer strukturert med årene. Når han nå kaster seg ut i lengre historier vet han det viktigste om hvor han vil, selv om han streber etter å ta vare på spontaniteten som driver ham.

– Ta David Boring. Jeg skapte ikke den historien underveis, men hadde en klar idé om strukturen før jeg begynte. Den skulle være i tre deler, der den første foregikk i en oppdiktet by der David forelsker seg i en jente og skytes i hodet. Del to skulle foregå på en øy før han vendte tilbake til byen i siste del. Men dette var alt jeg visste. Jeg hadde de neste to-tre sidene i hodet underveis i arbeidet, men ellers var det åpent for mye spontan aktivitet underveis. For meg blir det å lage en historie du vet hvor går, like lite givende som å lage statuer av bønner. Jeg pleier å sammenligne prosessen med jazzmusikere, som har et klart fundament med stort rom for improvisasjon og soloer. Jeg får energi av denne spontaniteten, og vil at spenningen skal holde – både for meg og leseren – og at figurene forblir troverdige og tro mot sin karakter.

Men arbeidet er allikevel brolagt med en ustoppelig rad med skuffelser.

– Du starter med å se for deg den perfekte tegneserien, men allerede etter en side eller to er den ikke det lenger. Mot slutten er den så langt unna at når jeg sender den fra meg, har jeg mistet helt troen på den. Det ender alltid som et antiklimaks når jeg får det ferdige bladet fra trykkeriet. ”Oh well, whatever” er som regel reaksjonen. Men jeg vet ikke helt hva jeg hadde gjort hvis jeg hadde klart å lage det jeg mente var den perfekte tegneserien. En billedkunstner som Jackson Pollock kom til et stadium der han visste hva han mente var perfekt og syntes han fikk det til. Ti år senere døde han som en patetisk alkoholiker. Så kanskje jeg er heldig?

Og kanskje derfor klarer ikke Clowes å holde seg til den samme forteller- eller tegnestilen, det samme tematiske innholdet eller de samme figurene. Seriene oppstår konstant som en reaksjon på de foregående.

Eightball nummer 22 var en klar reaksjon på den 120 sider lange David Boring, som jeg fortalte i en komplisert film noir-stil – som ble veldig statisk i lengden. Jeg fikk lyst til å lage et nummer med 29 forskjellige vitseserier som ikke hadde noe med hverandre å gjøre. Men så viste det seg etter hvert at alt hang sammen og at figurene var med i hverandres serier. Dette tror jeg oppsto som en følge av arbeidet med Ghost World-filmen, der jeg innså hvor mye som er mulig å gjøre med en film i klipperommet. Du kan faktisk fortelle en helt annen historie med hjelp av nøyaktig de samme opptakene. Du kan fortelle Moby Dick med scenene fra Ghost World om du vil! Men det er veldig mye vanskeligere å redigere og klippe en tegneserie på den måten. Men siden jeg hadde laget nummer 22 som en serie enkeltstående episoder kunne jeg lett stokke om på rekkefølgen – selv etter at seriene var ferdigtegnet. Det var en meget bra måte å jobbe på.

Like A Velve Glove Cast In Iron

Spøkelsesbyen Hollywood
Clowes viste sin store skepsis mot Hollywood i nummer 11 av Eightball, der han skildrer marerittet som oppstår når han selv fullstendig mister kontrollen over en tenkt Velvet Glove-filmatisering. Clowes selger rettighetene, og ender opp som et hjelpeløst vitne til at serien hans omskapes til en stinkbombe av en b-film. Den fire sider lange serien sto passende nok i samme nummer som Ghost World startet, og Clowes må jo selv være overrasket over hvor vellykket Ghost World ble?

– Filminnspillingen var en unik opplevelse. Jeg husker den første dagen, etter den første screentesten med skuespillerne iført farget hår, klær og makeup. Da så jeg at de to figurene mine var blitt levende mennesker. Jeg fikk en mektig følelse av at jeg kunne gjøre alt. Jeg jobbet tett med Terry Zwigoff gjennom hele innspillingen, og hjalp til med det meste – som å plukke ut klær til Enid, bestemme kulisser og rekvisitter og endringer i manuset. Vanligvis får en manusforfatter betalt for manuset og går hjem, men jeg var på filmsettet hele veien – i seks måneder. Jeg er dypt takknemlig for at jeg fikk lov til å være med på hele prosessen.

– Men det var en lettelse å komme tilbake til tegnerommet, fokusere på mitt eget arbeid og slippe å forklare andre mennesker hva jeg ville og hvordan det skulle gjøres. Det var den vanskeligste biten med å lage film. Du kan ikke bare si noe, du må si nøyaktig hva som skal gjøres, hvordan det skal gjøres og hvorfor det skal gjøres. Hva som henger på Enids vegg, hva slags klær hun har på og hva slags skuespiller hun skal være. Det tærer veldig på kreftene, mens i en tegneserie kan du bare tegne ut det du ønsker ut fra hodet ditt.

Og det var ingen lett oppgave å få filmen gjennom i Hollywood-systemet, i alle fall ikke om den skulle gjennomføres slik Zwigoff og Clowes ønsket. Redningen kom med skuespilleren Thora Birch og hennes suksess i American Beauty. Vi overlater ordet til regissør Zwigoff.

– Hollywood har overhodet ikke forståelse for outsidere; der er man krampaktig opptatt av å være vellykket, populær og å tjene penger. Og det var vanskelig å få grønt lys for en film som handlet om utskudd, outsidere og fremmedgjorte.

For i Hollywood er ikke historien det viktigste når en skal lage film, det er langt mer essensielt at Tom Hanks eller et annet stort skuespillernavn knyttes til manus. Da går resten nærmest av seg selv.

– Vi slet lenge må å få finansiert filmen. Studioene likte godt at den handlet om to tenåringsjenter, men de ønsket en glad og vakker «cheerleader»-type i hovedrollen. Vi kunne ha laget filmen fire år tidligere, men da med skuespillere som Russell Crowe, Jennifer Love Hewitt eller Alicia Silverstone i rollene – folk som vanskelig kan være troverdige som outsidere. Men heldigvis fant vi Thora Birch, og suksessen med American Beauty hadde gjort henne til en stjerne av et slikt kaliber at filmselskapet torde å satse på henne i hovedrollen. [2012-kommentar:Ironisk nok gikk rollen som Enids bestevenninne Rebecca til en ung Scarlett Johansson , lenge før hun ble exsymbol numero uno.]

To gamle gubber
Der tegneserien er episodepreget, har Clowes og Zwigoff skrevet en mer sammenhengende historie til filmen, der en ny figur gjør filmen mer personlig for spesielt Zwigoff. Birollekongen Steve Buscemi dukker opp som den tafatte og støvete platesamleren Seymour, i en rolle som er basert på en minimal rolle og enkeltstående episode i serien.

– I første omgang introduserte jeg Seymour for å kunne bruke gammel jazz som filmmusikk, og ikke Britney Spears og Backstreet Boys som filmselskapet ønsket seg. Men etter hvert ble Seymour nesten som meg; Steve brukte mine klær, samlet på mine plater og eide mine møbler. Samtidig fikk jeg bruke en av mine favoritthistorier, den forbudte kjærligheten mellom en ung jente og en eldre mann fra Vladimir Nabokovs Lolita, sier Zwigoff.

Men kunne Ghost World like gjerne hatt to middelaldrende menn i hovedrollen? Vi legger frem to bevis:

1. Enids fulle navn er Enid Coleslaw – et anagram for Daniel Clowes.

2. I et intervju med The Guardian sier Scarlett Johansson, som spilte Rebecca, følgende: «Når Thora og jeg gikk ut sammen, snakket vi ofte ubevisst som i Ghost World. Vi satt på kafeer og gjorde narr av forbipasserende og innså at vi hørtes ut akkurat som Dan og Terry – som to gamle menn.»

Zwigoff er den første til å innrømme at han ikke har den fjerneste anelse om hvordan amerikanske tenåringsjenter tenker og snakker.

– Enid og Rebecca kunne godt vært meg og Dan, de snakker sammen og oppfører seg på samme måte som oss til tider. Dan gjemmer seg ofte bak figurene han skaper, og i Ghost World har han splittet opp personligheten sin i Enid og Rebecca. Men samtidig er han god til å lytte på andres samtaler; det er slik han skaper den gode dialogen.

Clowes er enig.

– Det var nok slik Thora og Scarlett fant ut hvordan de skulle spille disse to jentene. Jeg tror de to jentene er meg, mens Seymour er Terry – og filmen på et vis er en merkelig diskusjon mellom oss to. Den handler mye om vårt vennskap, tror jeg.

Mord på kunstskolen
Nå er det bare å krysse fingrene for at duoen igjen kan lage en ny film sammen. For både Clowes og Zwigoff satser på et nytt filmmanus, et komisk mordmysterium basert på Clowes’ tre sider lange Art School Confidential – en selvbiografisk tegneserie basert på Clowes’ egne kunstskoledager i New York.

– Slik får jeg i alle fall noe ut fra årene ved kunstskolen. Kunstskolen er det samme for meg som Vietnam er det for Oliver Stone; en endeløs inspirasjonskilde Det var den beste tiden i mitt liv og jeg møtte masse morsomme folk, men det var fullstendig verdiløst sett fra et undervisningsperspektiv.

Clowes er ”bachelor of fine arts”, men mener graden er mindre verdt enn seks måneders arbeidserfaring på McDonald’s.

– Jeg valgte meg nok tegneserier fordi jeg alltid har ønsket å være en visuell kunstner, samtidig som jeg tiltrekkes av historier. Tegneserier er fortsatt et uutforsket område med stort potensial, og jeg synes det er rart at så mange dømmer mediet uten å se dette potensialet. Det var i alle fall ingen lærere på kunstskolen som så det, eller var interessert i tegneserier overhodet. Mitt inntrykk av kunstskolen var at den var preget av et behov om å sette likhetstrekk mellom kunst og fullstendig frihet. Men vi fikk ikke tegne rette linjer, men ble isteden oppfordret til å bare bruke forskjellige farger på et lerret. Også de mest prangende fargene ble sett ned på, du skulle helst holde deg til gjørmete og brune farger.

Clowes er fortsatt frustrert over synet på tegneserier i allmenheten. Selv om hans egne serier og serieskapere som Joe Sacco og Chris Ware opplever enorm ros og oppmerksomhet i amerikansk media, behandles de fortsatt som om de har klart å lage gode tegneserier på tross av mediet, ikke som en følge av det. Situasjonen er den samme som ”comics are not for kids anymore”-fasen som fulgte i fotsporene til Maus og Watchmen på 80-tallet.

– Jeg er blitt intervjuet av nær sagt alle store amerikanske magasiner i forbindelse med Ghost World-filmen, og de skriver stort sett den samme artikkelen: ”Don’t throw away those comics, they are not for kids anymore!”. Jeg burde vært takknemlig, men er vel mest overrasket over hvor endeløs friskt og nytt dette framstår for avis- og magasinredaktører. Vi må vel vente til vi får redaktører som har vokst opp med Maus, eller til vi har en slik overflod av gode tegneserier at de kan måles opp mot hverandre innenfor mediet – og ikke sammenlignes med andre medier.

Men tegneserien som massemedium har Clowes mistet troen på. Han ser lite verdi i dagens superheltserier.

– Tegneserier som massemedium sluttet å være interessant for meg rundt 1963. De første årene med Marvel var interessante og det fantes også andre eksempler, men mainstreamseriene ble estetisk ubehagelige rundt 1965. Men på den annen side er de aller fleste av tidenes beste tegneserier skapt etter 1968, fra undergrunnen via de alternative seriene på 70- og 80-tallet og fram til i dag. Men de utgjør ikke en del av massekulturen lenger.

Foretrekker hefter
I dag har Peter Bagge, Gilbert Hernandez og en lang rekke av Clowes’ likesinnede tegnet for Marvel, men selv om det ikke er mangel på tilbud er dette fullstendig uinteressant for ham.

– He, he! Det er fortsatt noen få av oss igjen som ikke har tegnet for Marvel. Peter Bagge klarte faktisk å lage en interessant og veldig morsom Spider-Man-tegneserie, og en gang i blant tar noen på Marvel en telefon for å høre om jeg er interessert i noe lignende. Men det økonomiske aspektet henger ikke på greip for meg. Dersom jeg skal jobbe for Marvel eier forlaget alt jeg gjør, og jeg ser ingen grunn til at jeg ikke skal eie figurer jeg selv skaper. Jeg har Eightball for å publisere mine serier, og jeg tjener faktisk bedre på den – selv om den bare selger en brøkdel. Det har heller ingen nostalgisk interesse. Jeg kjenner mange som vokste opp med Marvels superhelter, har en sterk kobling til de og har drømt om å gjøre noe slikt hele karrieren. Men for meg er det meningsløst.

Clowes tjener også en god del på oversettelser og boksamlinger av seriene sine, men der det virker som flere av dagens serieskapere foretrekker bokformatet sverger Clowes til heftene.

– Jeg er en av de få tegnerne i min lille klikk som foretrekker hefter. Chris Ware, Seth, Chester Brown og Adrian Tomine er nok mest interessert i bøkene, og gjør heftene av økonomiske årsaker. Hvis det hadde vært økonomisk grunnlag for det, tror jeg de bare ville ha gjort serier i bokform. Jeg synes det er fint når bøkene kommer, men jeg ser mer på de som en ettertanke. Når jeg får et nytt nummer av et av mine favoritthefter blir jeg like begeistret som da jeg var seks år gammel og et nytt nummer av MAD kom ut. Det er en fin ting, og det har ingen dypere betydning i forhold til formen eller mediet. Det er bare det jeg liker best.

– Helt til slutt: Blir det flere Ghost World-historier?

– Jeg hadde opprinnelig lyst til å gjøre det, men historien sluttet på et vis som gjør det vanskelig å skrive en oppfølger. Det interessante oppstår når de to jentene er sammen, når de er hver for seg er de ikke like spennende. Jeg har prøvd å finne ut måter å føre dem sammen på igjen, men foreløpig har intet virket riktig. Da tror jeg heller jeg kommer til å skape nye figurer i samme gate.

Bibliografi i utvalg:

Hefter

Lloyd Llewellyn nr. 1-6 (1986-1987)

The All-New Lloyd Llewellyn Special (1988)

Eightball nr. 1-23 (1989-2004)

Bøker

#$@&!: The Official Lloyd Llewellyn Collection (1989)

Lout Rampage! (1991)

Like a Velvet Glove Cast In Iron (1993)

The Manly World of Lloyd Llewellyn: A Golden Treasury of his Complete Works (1994)

Pussey! (1995)

Orgy Bound (1996)

Ghost World (1997)

Caricature (1998)

David Boring (2000)

Ghost World: A Screenplay (m/Terry Zwigoff) (2001)

Twentieth Century Eightball (2002)

Ice Haven (2005)

Wilson (2010)

Mister Wonderful: A Love Story (2011)

The Death-Ray (2011)

Plateomslag

Frank French and Kevin Kinney: Everything Looks Better in the Dark (Twilight Records 1987)

Raunch Hands: Payday (Crypt Records 1989)

Link Wray: Rumble: The Best of Link Wray (Rhino 1990)

Thee Headcoats: Heavens to Murgatroyd, Even! It’s Thee Headcoats! (Already) (Sub Pop 1990)

Cheater Slicks: Destination Lonely (Dogmeat 1991)

Urge Overkill: Supersonic Storybook (Touch & Go Records 1991)

Supersuckers: The Smoke of Hell (Sub Pop 1992)

Victor Banana: Like A Velvet Glove Cast In Iron (Katzenjammer Music 1993) (”soundtrack” til serien)

La Brea Stompers: Funzo’s Knuckle Room (DB Records 1993)

Fireside: Do Not Tailgate (American 1996)

Diverse: Ghost World Original Motion Picture Soundtrack (Shanachie 2001)

Clowes har også bidratt med serier i enkelte numre av Cracked, Psycho Comics, Look Mom Presents, Love & Rockets, Anything Goes, Doomsday Squad, Honk!, Blab!, Twist, Judo Joe, Prime Cuts, Amazing Heroes, Village Voice, Weirdo, Young Lust, National Lampoon, Details med flere.

 


Øyvinds julekalender, luke 5: Tricked

$
0
0

Er Alex Robinson et oversett supertalent eller «two hit wonder»? Du bør i alle fall sjekke ut Box Office Poison og Tricked.

Alex Robinson
Tricked
Top Shelf Productions 2005

Newyorkeren Alex Robinson ble en av alternativbransjens mest lysende stjerner med sin brakdebut i 2001, den over 600 sider lange serieromanen Box Office Poison. Den vant både Eisner-pris og debutantpris på tegneseriefestivalen i Angoulême, og nå er han tilbake med en ny murstein.

Selv om den ”bare” er 350 sider er det ingen tvil om at Robinson befester sin stilling som en mester i å bygge opp troverdige hverdagsdramaer. Tricked er historien om noen dager i seks menneskers liv, deriblant en utbrent rockestjerne, jenta han forelsker seg i og hans etter hvert svært så nevrotiske og schizofrene fan.

Som i Robert Altmans beste filmer fletter de forskjellige historiene og skjebnene seg elegant inn i hverandre, og det er bare å lene seg tilbake i godstolen for å nyte. Dette er en elegant, morsom og troverdig miks av moderne såpeopera og sosialrealistisk tegneseriedrama. Robinson har klart å skape sin helt egen verden, og han har i tillegg den samme evnen til å la dialogen drive historien framover som vi også finner hos Brian Michael Bendis og Quentin Tarantino.

Opprinnelig publisert i Rocky.


Bukkene Bruse i D2

$
0
0

Sjekk ut dagens D2 for mine saker om Jaga Jazzist og 2000-tallets største norske billedboksuksess Bukkene Bruse på badeland, som er trykt i et opplag på 130.000 eksemplarer. Oppfølgeren har allerede et opplag på 43.000, etter at den ble utgitt i juni.

Les saken her, og sjekk ut lista over 2000-tallets største norske opplagssuksesser under.

1. Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund: Bukkene Bruse på badeland (Cappelen Damm, 2009): 130.000

2. Ylvis og Svein Nyhus: Hva sier reven? (Aschehoug, 2013): 105.000

3. Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holt: Karsten og Petra vil lære å svømme (Cappelen Damm, 2005): 58.835

4. Tor Åge Bringsværd  og Anne G. Holt: Karsten og Petras julebok (Cappelen Damm, 2000): 52.057

5. Kari Grossmann: ABC boka mi (Gyldendal, 2000): 46.000

6. Kari Grossmann: Lillesøster skal tisse (Gyldendal, 2002): 44.000

7. Terje Formoe og Egil Nyhus: Kaptein Sabeltann og Pinky på tokt med Den sorte dame (Cappelen Damm, 2003): 44.000

8. Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund: Bukkene Bruse vender tilbake (Cappelen Damm, 2014): 43.000

9. Terje Formoe og Egil Nyhus: Kaptein Sabeltann og Pinky på skattejakt i Kjuttaviga (Cappelen Damm, 2005): 41.000

10. Kari Grossmann: Lillesøster i butikken (Gyldendal, 2003): 33.000

11. Kari Grossmann: Lillesøster går i barnehagen (Gyldendal, 2003): 31.500

12. Kari Grossmann: Lillesøster spiser frokost (Gyldendal, 2002): 30.500

13. Kari Grosmann: Telleboka mi (Gyldendal, 2002): 30.000

14. Harald Sommerin Simonnæs og Svein Samuelsen: Solan og Ludvigs jul (Figenschou forlag, 2013): 29.000

15. Animando: Elias – Oppdrag Skumlesund (Cappelen Damm, 2014): 29.000

16. Kari Grossmann: Lillesøster på skitur (Gyldendal, 2005): 26.850

17. Tor Åge Bringsværd og Lisa Aisato: Tambar er et troll (Gyldendal, 2010): 25.500

18. Kari Grossmann: Lillesøster og kaninen (Gyldendal, 2006): 18.000

 


Øyvinds julekalender, luke 6: The Originals

$
0
0

Har du lest noe av Dave Gibbons siden Watchmen?

Dave Gibbons
The Originals
Vertigo/DC Comics 2004

Etter at V for vendetta ble en suksess, har Hollywood igjen fyrt opp planene om å få Alan Moores magnum opus Watchmen opp på lerretet.

Moore har vært aktiv som bare det de siste årene, men hva har hans Watchmen-makker Dave Gibbons drevet med?

Han tegnet Give Me Liberty for Frank Miller, og har siden konsentrert seg om manus for flere serier. Men med serieromanen The Originals tok han grep om både tekst og tegning, og med strålende resultat.

Dette er science fiction, men med klare paralleller i konfliktene mellom ”mods” og ”rockers” i England på 1960-tallet. To gjenger med ungdommer forkaster foreldrenes verdier i kjølvannet av en ødeleggende krig, og bygger sine egne stammer med mote, musikk, dop og kjærlighet som drivstoff. Hvorfor ikke lage film av denne også?

Opprinnelig publisert i Rocky.


Jaga Jazzist-familien i D2

$
0
0

I gårsdagens D2 kunne du utforske «tidenes mest tidkrevende D2-tosider» om Jaga Jazzist, snekret sammen av undertegnede og infographic-råtassen Jørgen Brynhildsvoll. 

Du kan fortsatt finne saken bak betalingsmuren, men sjekk også ut spillelistene jeg satte sammen i anledning 20-årsjubileet til storbandet fra Tønsberg, enten på Wimp eller Spotify.

Sjekk også ut mine gamle Jaga-saker.

 



Øyvinds julekalender, luke 7: Popeye

$
0
0

Skipper’n er mer enn dårlige julehefter, det er også en av tidenes beste avisserier.

E.C. Segar
Popeye Volume 1: I Yam What I Yam
Fantagraphics 2006

Fantagraphics gir ut Jason og Rocky på engelsk, og er nok best kjent for serieskapere som Peter Bagge, Daniel Clowes og Hernandez-brødrene.

Forlaget har også spesialisert seg på avisserier, og har gitt ut Charles Schulz’ Peanuts, Hank Ketchams Dennis the Menace, George Herrimans Krazy Kat, Hal Fosters Prince Valiant, Harold Grays Little Orphan Annie og Winsor McCays Little Nemo in Slumberland i luksuriøse bøker.

Turen er nå kommet til Skipper’n, og glem alt du visste om ham fra tegnefilmer og stakkarslige norske julehefter, for dette handler om originalen som gikk under navnet Thimble Theater.

Serien debuterte i 1928, og gjorde E.C. Segar til en av samtidens mest populære serieskapere – takket være en inspirert blanding av action, humor, slapstick, overdrivelser og et fantastisk øre for muntlig språk. 

Opprinnelig publisert i Rocky.


Drabant vol. 2 anmeldt i Dagbladet

Øyvinds julekalender, luke 8: Concrete

$
0
0

Paul Chadwicks Concrete vendte selvsagt tilbake som del av comebacket til antologien Dark Horse Presents. Sjekk for all del ut de første kapitlene fra 1980-årene og framover.

Dessverre fikk vi aldri se Bill Murray i den planlagte filmatiseringen.

Paul Chadwick
Concrete
Dark Horse Comics 1986-

Den beskjedne taleforfatteren Ronald Lithgow kidnappes av romvesener, som overfører hjernen hans til en diger kropp av stein.

Høres ut som en standard superhelt/science fiction-serie, sier du? Helt feil, for siden 1986 har Concrete utmerket som en av de mest originale og hjertevarme amerikanske seriene.

Denne helten bekjemper ikke superskurker, men utforsker verden, jobber i showbiz og engasjerer seg i miljøvern.

 


Øyvinds julekalender, luke 9: Miriam Katin

$
0
0

Ufortjent oversett selvbiografisk tegneserie om holocaust.

Miriam Katin
We Are On Our Own: A Memoir
Drawn & Quarterly 2006

Art Spiegelmans Maus satte en standard for tegneserie-memoarer om holocaust, som det nesten er blitt umulig å følge opp.

Det har ikke skremt den 63 år gamle Disney- og MTV-animatøren Miriam Katin fra å debutere med denne serieromanen om sin egen og morens flukt fra nazistene i Ungarn under andre verdenskrig. Det er en langt tettere historie enn det voldsomme og omfattende dramaet til Vladek Spiegelman, men ikke mindre rørende og hjerteskjærende av den grunn.

Katin forteller nøkternt og balansert om flukten gjennom et krigsherjet Ungarn, med løse blyanttegninger som gir det hele et mer barnlig og uskyldig preg enn den harde streken til Spiegelman. Så var da også Katin med på flukten selv, og det at hun forteller denne historien gjennom et barns øyne gjør det bare sterkere.

Opprinnelig publisert i Rocky.


Øyvinds julekalender, luke 10: Powers

$
0
0

Brian Michael Bendis er en av forfatterne som virkelig har formet Marvel Comics de siste årene, men han har også sine egne superhelter.

Serien Powers har for øvrig nylig gjenoppstått som Powers: Bureau, men les denne først.

Brian Michael Bendis og Michael Avon Oeming
Powers vol. 9: Psychotic
Icon/Marvel 2006

Her kommer den niende boksamlingen av en av markedets beste og underholdende superheltserier, ja en av de morsomste seriene uavhengig av sjanger.

Powers er skrevet av Brian Michael Bendis, en av de dyktigste og mest aktive manusforfatterne i USA, som med sitt øre for dialog, medrivende historiefortelling, blikk for detaljer og uttømmelige fantasi nærmest har reddet Marvel Comics på egen hånd.

Han er mannen bak serien Ultimate Spider-Man, som Sam Raimi lånte friskt fra i sine Spidey-filmer, og han har også skrevet flere hardkokte krimserier.

I Powers forener han krim og superhelt, i en stadig overraskende serie om to etterforskere som jobber med ”powers”-saker: Lovbrudd der superhelter er innblandet.

Opprinnelig publisert i Rocky.


Øyvinds julekalender, luke 11: X-Statix

$
0
0

Var Peter Milligans X-Statix (og X-Force) tidenes morsomste rekonstruksjon av Marvel-superhelter? Mer her.

Peter Milligan og Mike Allred
X-Statix Presents: Dead Girl
Marvel Comics 2006

Dersom skotten Grant Morrison fikk frie hender til å oppdatere X-Men, viftet engelskmannen Peter Milligan vilt med hender, føtter, hode og underliv i sin versjon av spinoff-gruppa X-Force.

Resultatet ble de mest sexy og morsomme mutantseriene noensinne, der Milligan strøk ut forhistorien med et tusjpennstrøk og kastet en stri strøm av mutanthelter ut i et herlig sirkus med sex, død og hysteriske historier.

Nærmeste slektning er Morrisons Doom Patrol, men selv han var ikke like slem mot sine helter. Serien hadde så lite med originalen å gjøre at både gruppa og bladet ble omdøpt til X-Statix, og er vel så mye en satire over dagens underholdningsindustri som en superheltserie.

Perfekt hvis du liker historier der heltene dør som fluer i vinduskarmen hjemme hos fluesmekkerens oppfinner.

Opprinnelig publisert i Rocky. 


Øyvinds julekalender, luke 12: Enda flere alternative julehefteanbefalinger

$
0
0

Sjekk ut dagens D2 for mine årlige anbefalinger over tegneserier du kan kjøpe istedenfor juleheftene.

Her følger ytterligere noen anbefalinger av ferske serier, som enten ikke fikk plass eller ble utgitt etter deadline.

Sjekk også ut tipsene fra 2009, 2012 og 2013.

Charles Burns
X’ed Out
Pantheon 2010

Sort hull (1993-2004) er en moderne amerikansk tegneserieklassiker, og nå har Charles Burns fullført en trilogi bestående av albumene X’ed Out (2010), The Hive (2012) og Sugar Skull (2014). Like uhyggelig som vanlig, og noen hakk mer surrealistisk, men Burns klarer å samle trådene.

Tor Ærlig
Hele greia
Jippi forlag 2014

Tor Ærligs Apefjes ble nylig kåret til en av tidenes beste norske ungdomsromaner av Dagbladets lesere, men tror du han hviler på sine laurbær? Dette er et stumt tegneseriealbum, der hele historien utspiller seg i en boligblokk på fem etasjer.

Erik Falk
Forresten nr. 28
Jippi forlag 2014

Norges ledende tegneserieantologi gikk i fjor fra hefteformat til en årlig bokutgivelse, og her er årets utgave. Bak omslaget til Jens K. Styve får du nye serier fra Jippi-veteraner som Martin Ernstsen, Kristian Hammerstad, Trond Ivar Hansen, Andrew Page, Rui Tenreiro, Ronny Haugeland, Lars Aurtande og Øystein Runde, som pustes «i nakken av en rekke sterke yngre serieskapere som leverer minst like solide bidrag,» ifølge redaktøren.

Mer om Forresten her.

Olivier Schrauwen
Gutten min
No Comprendo Press 2014

No Comprendo fortsetter sitt forbilledlige arbeid med å gjøre moderne europeiske klassikere tilgjengelig for norske lesere, og nå er turen kommet til belgieren Olivier Schrauwen, som stilmessig er tungt inspirert av Little Nemo in Slumberland og andre klassiske amerikanske avisserier. Mer om Gutten min her.

Håper vi får denne på norsk snart også.

Martin Ernstsen
Du snakker med feil person
Jippi forlag 2014

En samling av høydepunktene fra Martin Ernstsens selvbiografiske serier, som tidligere er publisert i selvutgitte fanziner med små opplag. Her er også tidligere uutgitt materiale.

Even Tømte og Xin Li
Dagens dont
Elasmotherium 2014

Ikke dagens «don’t», men «dont», som i «arbeid/gjerning». Et bittelite hefte med fire små historier, og en lovende start på et tegneseriesamarbeid mellom frilansjournalist Even Tømte og tegneren Xin Li, som du kan følge videre her.

Esben S. Titland
Piketty på 1-2-3 
Manifest forlag 2014

Solgte ut førsteopplaget på rekordtid. Skal denne kjappe og smarte tolkningen av Thomas Pikettys mammutverk Kapitalen i det 21. århundre bli det etterlengtede gjennombruddet til talentfulle Esben S. Titland?

 

 



Topp sak i dagens D2

$
0
0

Sjekk ut min store sak om ungdomsbladet Topp, som runder 30 år i år, i dagens D2 – eller på nett.

Men du får flest artige bilder fra arkivet på papir.

FullSizeRender


Øyvinds julekalender, luke 13: Morlac

$
0
0

Har du hørt om den norsk-canadiske tegneserieskaperen Leif Tande?

Leif Tande
Morlac
La Pastèque 2005

Du har kanskje fått med deg de ordløse seriene til Leif Tande i antologien Forresten, men norskcanadieren som flyttet fra Honningsvåg til Quebec da han var fem år gammel har større og mer ambisiøse saker på lager.

Hvis du sliter med å henge med i svingene i Jasons ordløse serier, kan du bare gi opp med en gang. Morlac er en surrealistisk labyrint befolket av navnløse dressmenn med stresskofferter, blodtørstige ninjaer og gale vitenskapsmenn, og før du i det hele tatt begynner å «lese», må du knekke noen fortellertekniske koder.

Denne leses ikke fra høyre til venstre eller omvendt, men fram og tilbake, opp og ned, nærmest etter mønster av de gode gamle stigespillene. Når du først har knekt koden, venter derimot en svimmel leseropplevelse du neppe har opplevd maken til.

Opprinnelig publisert i Rocky.


Øyvinds julekalender, luke 14: Seven Soldiers of Victory

$
0
0

Selv om jeg er blodfan av Grant Morrison, sliter jeg med å engasjere meg i hans gigantiske crossoverprosjekter for DC Comics. Bør jeg lese årets The Multiversity?

Grant Morrison m.fl.
Seven Soldiers of Victory bok 1-4
DC Comics

Svimmel blir man også av idérikdommen og kreativiteten til skotten Grant Morrison. Her har han satt seg ned med en bunke gamle DC-blader, for å vekke til live diverse obskure superhelter – for så å snøre det sammen i form av sju forskjellige miniserier som sneier innom krim, fantasy, skrekk, science fiction og romantikk i til sammen 30 hefter.

Og når jeg sier obskure, så mener jeg obskure.

Du kjenner kanskje den kvinnelige magikeren Zatanna fra Swamp Thing og Hellblazer, men hva med Klarion the Witchboy, Bulleteer og Shining Knight?

Dette er Morrison i fin balanse mellom de spinnville ideene fra <i>The Invisibles og den mer tradisjonelle superheltleken han innledet i Animal Man. Til tider virker det som manus er skrevet i tung LSD-rus, men det sier sitt om Morrisons talent at han klarer å samle trådene og få det stormannsgale prosjektet i havn. 

Opprinnelig publisert i Rocky.


Øyvinds julekalender, luke 15: Deogratias

$
0
0

Folkemordet i Rwanda som tegneserie.

Jean-Philippe Stassen
Deogratias: A Tale of Rwanda
First Second 2006

Filmene Hotel Rwanda, Sometimes In April og Shooting Dogs har gitt oss sterke historier om folkemordet i Rwanda i 1994, men det er fortsatt svært vanskelig å forstå den kollektive blodtørstigheten og de ufattelige tragediene.

Den belgiske serieskaperen Jean-Philippe Stassen bor selv i Rwanda, og gir her et troverdig bilde av en gutt fanget av omstendighetene. Vi møter unggutten Deogratias, der han vandrer rundt i Kigalis gater i fillete klær, med tomt blikk og en ustoppelig øltørst. Gjennom hyppige flashbacks forteller Stassen om livet før, under og etter marerittet, og seriens styrke er Stassens kjennskap til detaljene, miljøet og skikkene i Rwanda.

Han tyr aldri til overforklaring, snarere er det oppklarerende forordet fra oversetter Alexis Siegel uunnværlig for de som ikke kjenner historien.

Opprinnelig publisert i Rocky.


Øyvinds julekalender, luke 16: Mom’s Cancer

$
0
0

Denne selvbiografiske serien vant tidenes første Eisner-pris innen kategorien «best digital comic».

Brian Fies
Mom’s Cancer
Image/Harry N. Abrams 2006

Tegneserier på nettet? Talentløse drodlerier av folk uten vilje eller evne til å bli utgitt? Halvmorsomme stripeserier på jakt etter et publikum?

Feil, for som i musikkbransjen er internett blitt en viktig arena for nye talenter og konsepter innen seriebransjen. I 2005 vant amerikaneren Brian Fies den aller første Eisner-prisen innen kategorien ”best digital comic” for Mom’s Cancer, som nå er samlet mellom to permer for første gang.

Serien er en spontan og upretensiøs skildring av hverdagen etter at Fies’ mor diagnostiseres med lungekreft, og skildrer nøkternt, ærlig og åpent hvordan hele familien rammes av sykdommen, og hvordan behandlingen på kort tid forvandler en sprek dame til en skygge av seg selv.

Der moren er optimist på grensen til det naive, er hennes sykepleierdatter viljesterk og handlekraftig, mens Fies selv ofte blir sittende hjelpeløs på sidelinja. Serien ble publisert anonymt på nettet, som en blanding av dagbok og ”journalistikk fra frontlinjene”, og kanskje det nettopp var anonymiteten som gjorde at serien raskt fikk et stort publikum via jungeltelegrafen.

Mom’s Cancer er ingen ny Maus eller Palestine, men et solid bevis for hvordan tegneserien på enkelt og allment vis kan brukes til å formidle følelser, kunnskap og skjebner på både underholdende og rørende vis. Jeg felte i alle fall en tåre.

Opprinnelig publisert i Rocky.

 


Viewing all 1750 articles
Browse latest View live